Ympäristötuho Helsingin Mätäjoella 20.5.2013

 

20.5.2013 pyöräilessämme alkuillasta Talin golf-kenttien ympäristössä haisi voimakkaasti tärpätti tai jokin liuotin.

Hajun lähde paikallistui nopeasti Mätäjokeen, jonka pinta oli täysin jonkun myrkyn peitossa. Se näytti kuin bensalta, samalla öljyltä, mutta haisi tärpätille tai jollekin vastaavalle liotinaineelle.

Joen kalat olivat pohjassa kuolleina ja osa rannoilla kuolleena. Jokeen istutetut taimenet löytyivät toinen toisensa perään kuolleina. Taimenten vierestä löytyi kivennuoliaisia kuolleina golf-kentän parkkipaikan kohdilta jokea.

Isoimmat yksilöt taimenista olivat n. 40 cm mittaisia, mutta suurinosa pieniä. Kun jokea lähti merelle päin niin salakoita, särkiä, ahvenia löytyi pitkin rantoja kuolleina isompina massoina. Muutamassa kuvassa näkyvä valkoinen kortti on 84 mm pidemmältä sivulta pitkä.

Osa salakoista oli elossa vielä lähempänä merta missä toinen joki, jonka nimeä en löytänyt yhdistyy Mätäjokeen. Loppupään kuvat on otettu siitä kohdasta. Nämä kalat eivät olleet kuolleina tai kuolemaisillaan vielä klo 18.00 pyöräillessämme siitä ohi, mutta 600 metriä ylempää löysimme 10 minuuttia myöhemmin jo kuolleena taimenet eli tuho oli juuri käynnissä ja se jatkui!

Mistä myrkky tuli ei ollut selvää. Saimme tietää että pelastuslaitos oli käynyt laittamassa “torjuntaponttoonin” golf-kenttien kohdalle, mutta se ei tuntunut paljoa auttavan. Yläjuoksulta juuri Pitäjänmäentien alapuolelta löysimme HSY:n työntekijät, jotka olivat juuri saapuneet etsimään lähdettä. Joki oli puhdas Pitäjämäentien alapuolella olevan kävelysillan kohdalta yläjuoksua kohden niin aineen tulopaikaksi määrittyi sadevesiputki tai vastaava aivan sinikaiteisen sillan alapuolelta, mistä tuli edelleen vettä tai jotain ainetta. Lähdimme takaisin alajuoksulle dokumentoimaan tuhoja. Kuvat on otettu n. 1.2 km matkalta Mätäjokea.

Lisäys klo 23.55 – lainaus HS.FI -sivustolta:

Maaliyhtiö Teknoksen konsernijohtaja Pekka Rantamäki vahvistaa, että jokeen pääsi iltapäivällä vuotamaan tehtaalta liuotinta. Teknoksen tuotantolaitos sijaitsee Pitäjänmäessä aivan Mätäjoen tuntumassa, Talin siirtolapuutarhan pohjoispuolella.

“Yhden työntekijän inhimillisen virheen vuoksi liuotinta pumpattiin hetken aikaa suoraan sadevesiviemäriin”, Rantamäki kertoo HS:lle.

“Vuodon syynä on inhimillinen virhe ja järjestelmän pettäminen, kun virhettä ei heti huomattu.” Rantamäki ei osannut sanoa maanantai-iltana, kuinka paljon liuotinta kaiken kaikkiaan pääsi jokeen.

“Toki asia korjattiin heti, kun se huomattiin. Mistään jättiläismäisistä määristä tuskin on kyse.”

Mätäjoen kalakantaa on viime vuosina yritetty elvyttää muun muassa istuttamalla jokeen taimenta. Rantamäki myöntää, että jälkipyykkiä vuodosta voi tulla. “Emme me kiistä syyllisyyttämme virheeseen. On kuitenkin viranomaisten asia katsoa, mitä tästä seuraa”.

Antaa surullisten kuvien kertoa miltä siellä näytti…

 

 

 

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!