Ympäristötuho Helsingin Mätäjoella 20.5.2013

 

20.5.2013 pyöräilessämme alkuillasta Talin golf-kenttien ympäristössä haisi voimakkaasti tärpätti tai jokin liuotin.

Hajun lähde paikallistui nopeasti Mätäjokeen, jonka pinta oli täysin jonkun myrkyn peitossa. Se näytti kuin bensalta, samalla öljyltä, mutta haisi tärpätille tai jollekin vastaavalle liotinaineelle.

Joen kalat olivat pohjassa kuolleina ja osa rannoilla kuolleena. Jokeen istutetut taimenet löytyivät toinen toisensa perään kuolleina. Taimenten vierestä löytyi kivennuoliaisia kuolleina golf-kentän parkkipaikan kohdilta jokea.

Isoimmat yksilöt taimenista olivat n. 40 cm mittaisia, mutta suurinosa pieniä. Kun jokea lähti merelle päin niin salakoita, särkiä, ahvenia löytyi pitkin rantoja kuolleina isompina massoina. Muutamassa kuvassa näkyvä valkoinen kortti on 84 mm pidemmältä sivulta pitkä.

Osa salakoista oli elossa vielä lähempänä merta missä toinen joki, jonka nimeä en löytänyt yhdistyy Mätäjokeen. Loppupään kuvat on otettu siitä kohdasta. Nämä kalat eivät olleet kuolleina tai kuolemaisillaan vielä klo 18.00 pyöräillessämme siitä ohi, mutta 600 metriä ylempää löysimme 10 minuuttia myöhemmin jo kuolleena taimenet eli tuho oli juuri käynnissä ja se jatkui!

Mistä myrkky tuli ei ollut selvää. Saimme tietää että pelastuslaitos oli käynyt laittamassa ”torjuntaponttoonin” golf-kenttien kohdalle, mutta se ei tuntunut paljoa auttavan. Yläjuoksulta juuri Pitäjänmäentien alapuolelta löysimme HSY:n työntekijät, jotka olivat juuri saapuneet etsimään lähdettä. Joki oli puhdas Pitäjämäentien alapuolella olevan kävelysillan kohdalta yläjuoksua kohden niin aineen tulopaikaksi määrittyi sadevesiputki tai vastaava aivan sinikaiteisen sillan alapuolelta, mistä tuli edelleen vettä tai jotain ainetta. Lähdimme takaisin alajuoksulle dokumentoimaan tuhoja. Kuvat on otettu n. 1.2 km matkalta Mätäjokea.

Lisäys klo 23.55 – lainaus HS.FI -sivustolta:

Maaliyhtiö Teknoksen konsernijohtaja Pekka Rantamäki vahvistaa, että jokeen pääsi iltapäivällä vuotamaan tehtaalta liuotinta. Teknoksen tuotantolaitos sijaitsee Pitäjänmäessä aivan Mätäjoen tuntumassa, Talin siirtolapuutarhan pohjoispuolella.

”Yhden työntekijän inhimillisen virheen vuoksi liuotinta pumpattiin hetken aikaa suoraan sadevesiviemäriin”, Rantamäki kertoo HS:lle.

”Vuodon syynä on inhimillinen virhe ja järjestelmän pettäminen, kun virhettä ei heti huomattu.” Rantamäki ei osannut sanoa maanantai-iltana, kuinka paljon liuotinta kaiken kaikkiaan pääsi jokeen.

”Toki asia korjattiin heti, kun se huomattiin. Mistään jättiläismäisistä määristä tuskin on kyse.”

Mätäjoen kalakantaa on viime vuosina yritetty elvyttää muun muassa istuttamalla jokeen taimenta. Rantamäki myöntää, että jälkipyykkiä vuodosta voi tulla. ”Emme me kiistä syyllisyyttämme virheeseen. On kuitenkin viranomaisten asia katsoa, mitä tästä seuraa”.

Antaa surullisten kuvien kertoa miltä siellä näytti…

 

 

 

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!

20 KOMMENTIT

 1. Ei voi kuin taas ihmetellä.

  Maaliyhtiö Teknoksen konsernijohtaja Pekka Rantamäki :”Emme me kiistä syyllisyyttämme virheeseen. On kuitenkin viranomaisten asia katsoa, mitä tästä seuraa”

  Eikö sitä itse voi tehdä jotakin, miksi viranomaisten tarvitsee tehdä päätös mitä tuosta seuraa, eikö maaliyhtiö voisi ITSE lähteä korjaamaan tilannetta ilman viranomaistahoa…

  Juuri kun on saatu Mätistä hieman kuntoon niin sitten sinne joku maalifirma kaataa jätteensä, ei voi kun surullisena ihmetellä….

 2. Joopa joo.. Miten ne aina onnistuu?? Ihminen on erehtyväinen eikä kukaan ole täydellinen, mutta miten nämä tehtaiden työntekijät onnistuvat joka vuosi pilaamaan yhden tai kaksi jokea/puroa/järveä. Tällaiset vahingot pitäisi ehkäistä jo heti alkuun niin, että näin ei olisi mahdollista edes käydä. ”Yhden työntekijän inhimillisen virheen vuoksi liuotinta pumpattiin hetken aikaa suoraan sadevesiviemäriin”, miten tämä on mahdollista?!

 3. Ihminen ei ole täydellinen. Mutta kun kyseessä on ihmisten luoma prosessi, joka on koneellista, ei inhimilliset virheet ole hyväksyttyjä. Tuotannon taso tulee olla sitä luokkaa että tällaista ei VAIN VOI tapahtua. Puistattaa firman konsernin johtajan asenne. Heidän olisi tullut heti ilmoittaa että ottavat osaa veden puhdistuksiin ja lähteä mukaan talkoisiin ja velvoiteistutuksiin (Rahoittamaan Virhoa), eikä jäädä odottelemaan viranomaispäätöstä (joka todennäköisesti on yritysmaailman perseen nuolemista ja saktiot on vähäisiä). Harmittaa todella paljon talkootyöläisten puolesta, sekä myös kalojen ja itse joen puolesta.

  Ihmetyttää myös ettei Teknos ilmeisesti ole heti ottanut pelastuslaitokseen yhteyttä, vaan koittanut päästä pälkähästä..

  Jos tästä pitää mitään hyvää kaivaa esiin, toivon todella että nämä kalat kuoli marttyyreinä..

 4. Teknoksen sivuilta, PR-ihmiset ovat ilmeisesti ehtineet väliin:

  Liuotinpäästö Pitäjänmäen tehtaalla

  Pitäjänmäen tehtaalla tapahtui maanantai-iltapäivänä liuotinpäästö, joka on liannut Helsingin ja Vantaan alueella kulkevaa Mätäjokea. Päästö havaittiin Talin siirtolapuutarhan pohjoispuolella.

  Päästön syynä oli inhimillinen virhe. Yhden työntekijän inhimillisen virheen vuoksi liuotetta pumpattiin hetken aikaa suoraan sadevesiviemäriin. Lisäksi varajärjestelmä petti, kun järjestelmässä ollut anturi ei reagoinut vuotoon. Asia korjattiin heti kun se huomattiin.

  Teknos on erittäin pahoillaan tapahtuneesta vahingosta. Tulemme osallistumaan omalla kustannuksellamme vaurioiden korjaamiseen ja kalakantojen elvyttämiseen.

  Lisätietoja antaa ensisijaisesti konsenijohtaja Pekka Rantamäki puh. +358 400 482 517 ja toimitusjohtaja Jukka Heinänen puh. +358 46 851 2626

 5. Kuinka tuon tason tehtaassa on jätevedet mahdollista laskea sadevesiviemäriin..? Niitten ei pitäisi olla millään lailla yhteyksissä toisiinsa.

 6. Ihan järkyttävää, nuo kuvat pitäisi lähettää Teknoksen johtajille diplomeiksi seinälle. Eikä tuossa kuollut ainoastaan kalat vaan myös sammakot, kudut, luulisin että lintujakin + muut purojen varsissa elelevät. Onkohan tässä vaan laitettu letku suoraan pihalla olevaan kaivonkanteen.

 7. Surulliseksi vetää. Ei voi kuin ihmetellä miten tällainen on edes mahdollista. Teknos maksamaan kaikki se mitä joen puhdistus ja taimenten uudelleen istutukset maksavat ja kunnon sakot päälle vielä niin eiköhan sitten varmistukset poistojärjestelmissä ala paranemaan.

 8. Kuvaajille käy usein näin. Ihastutaan omiin kuviinsa siinämäärin, ettei pystytä karsimaan niistä olellisimpia seurauksen ollen se, että kukaan ulkopuolinen ei jaksa syventyä niihin kaikkiin ja siitä kärsii itse asia.

 9. ”Inhimillinen virhe, tällästä sattuu, kuka meistä voisi sanoa ettei koskaan mitään virheitä tee?”

  -konsernijohtaja no. 32487

  Ja miten täytyy arvuutella että tuskin on mistään hirveistä määristä kyse? Eikö se pitäisi tietää? Ja näyttääpä olevan ihan riittävistä määristä kyse tuhoamaan ekosysteemin, että miten sitten määritellään hirveä määrä? Vähän vielä jäi tankkeihinkin liuotinta niin ei sitä niin hirveesti valunut?

  Ei myöskään saa sitä vaikutelmaa että olisi välittömästi ilmoitettu viranomaisille kun tämä huomattiin. Mahtoiko konsernijohtaja istua vaan ihan hiljaa ja toivoa ettei ketään huomaa?

 10. En oikein ymmärrä, miten tämä onnettomuus on tapahtunut. En keksi, kuinka sisätiloissa oltaisiin jouduttu pumppaamaan liuottimet sadevesiviemäriin. Veikkaan että laitoksen piha-alueella liuotinkontti on tipahtanut trukin kyydistä ja aiheutunut sotku on huuhtaistu viemäriin. Tämä ei vaan selitä tuota varajärjestelmää, joka myöskin kuulostaa vain selittelyltä.

  Toivotaan nyt kuitenkin, että tilanne selvitetään rehellisesti ja pitkäaikaisemmilta ongelmilta säästyttäisiin.

 11. Ihmettelen sitäkin, miksi viranomaiset ylipäätänsä sallivat liuottimia käyttävien tehtaiden rakentaa varajärjestelmäksi huuhtelumahdollisuuden sadevesiviemäriin.
  Jos tuollakin olisi velvoitettu rakentamaan kunnolliset erotuskaivot, niin tuolta olisi vältytty.

  Parempi toki olisi, jos tuollaista yhteyttä ei edes voisi olla olemassa.

 12. Karmeaatuhoa. Saadaanko ketään vastuusen ? Luonnontuho aivan karmea !
  Kaloja tulee kohdella elävinä olentoina. Kidutus / kärsimys lkuolema on yhtä raskauttava kuin maanpäällä asuvien eläinten kohdalta. Surullista. Paljo työ valui hukkaan . Sääli !

 13. […] Helsingin Mätäjoella talkoitiin jälleen 27.9.2014  taimenen parempien elinolojen puolesta. Helsingin Perhokalastajien ja Virtavesien hoitoyhdistyksen järjestämät talkoot keräsivät yli 20 talkoolaista parantelemaan taimenten kutusoraikkoja sekä poikasten suojakivikkoja. Paikalla oli myös Yleisradion toimittaja kuvaajan kanssa dokumentoissa talkoita sekä tekemässä haastatteluja, myös allekirjoittanut ”pääsi” haastateltavaksi reilu vuoden takaisesta Teknoksen liuotin päästöstä, minkä tuhoja olin kuvaamassa. […]

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here