Wetland hide – piilokoju märkiin olosuhteisiin

Wetland hide – MrJan Gear

Haastaviin ja märkiin olosuhteisiin suunniteltu piilokoju. Kaupoista hankittavat piilokojut valokuvaukseen ovat lähes poikkeuksetta ilman pohjaa tai niissä on huono pohja. Monet ovat sittemmin rakentaneet itse kojunsa. Kaikilla ei ole aikaa, kiinnostusta tai taitoa rakentaa ja viritellä telttoja itse – sitä varten on kaupalliset tuotteet.  Usein kojua tehdessä joudutaan tekemään kompromissejä rakenteiden suhteen ja lopputulos on kohtalainen. Tämä koju on suunniteltu tunnettujen kuvaajien mm. Markus Varesvuon, Floris Smeetsin ja Sergei Gorshovin palautteista. Isommat kiinteät kojut ovat sitten oma lukunsa kokonaan, joihin ei telttakojuja voi verrata.

Koju on suunniteltu yhdelle kuvaajalle ja sopii pidemmille henkilöille. Kojun pituus on 220 cm, joten siellä mahtuu nukkumaan. Allekirjoittanut on 189cm pitkä ja mitään ongelmaa ei ollut toisin kuin normaaleissa kupotiteltoissa, joissa tila meinaa usein loppua. Kuvaus onnistuu Wetland hidessa useasta eri kuvausaukosta. Kummastakin päästä saa yhden kameran ulos sekä kyljissä olevista isoista aukoista on mahdollista laittaa kaksi kameraa ulos. Kuvausaukko avataan kaksi suuntaisella vetoketjulla, joten kuvauskorkeus voi olla matala, korkea tai jotain siitä välistä. Varsin kätevä systeemi vs tunnelipussit.

Vedenpitävä pohja 15 cm reunoilla

Vedenpitävä pohja on Etelä-Suomen teerien kuvailussa välttämätön, koska lintujen soidin osuu pääosin huhtikuulle jolloin suot ovat jo sulaneet tai ainakin sulavat hyvässä vauhdissa. Kahlaajarannoille sekä kaikkialle märkiin, lumisiin ja haastaviin olosuhteisiin tämä on hyvä valinta.

Wetland hiden pohja nousee 15 cm korkeudelle reunoista muodostaen kaukalon, jossa kuvaaja pysyy kuivana. Pohja kiinnitetään kojun seinissä oleviin pikakiinnityksiin, jolloin se pysyy myös ylhäällä reunoista (alla kuvia kiinnityksestä). Pohja on siis helppo irroittaa esim. kuivausta tai pesua varten. Teltan liepeissä on lisäksi taskut, joten ne voi täyttää kivillä, hiekalla tai vaikka lumella, jos haluaa estää tuulemisen sisään.

Kojua voi myös käyttää ilman pohjaa, joka muodostaa suurimman osan kojun painosta. Koju painaakin painavan pohjansa vuoksi 10+ kiloa.

Nopea kasata

Kun teltta on valmiiksi kiinnitettynä pohjaan aukeaa Wetland hide alla olevan kuvan mukaisesti kuljetuksesta. Pohjan liepeet suojaavat telttaa kastumiselta jo tässä vaiheessa. Tämän jälkeen vuorossa on kahden pitkän kaaren laittaminen, joka onnistuu helposti yksin. Kun ne on asennettu asetetaan kattoon ulkopuolelle yksi lyhyt keppi pitämään kaaret erillään toisistaan ja katon kankaan kireänä. Mukana tulee erittäin laadukas kiilasarja, jossa on viittä erilaista kiilaa kevyemmästä hyvin järeään naruineen.

 

Sisätilat

Sisätilat ovat erittäin viihtyisät, yhden hengen kojuksi varsin mukava ”pesä”. Olen itse käyttänyt kojua kevätkaudella teerien soitimella kuvaten groundpodilla tai hernepussilla. Välillä jopa ilman hernepussia aivan jäätä pitkin, mikä onnistuu myös, kun irroittaa päädystä pohjan kiinnitykset ja taittaa sen alas niin kameran saa niin matalaan kuvakulmaan kuin haluaa. Tämä edellyttää toki ettei vettä ole ulkona paljoa ettei satu vahinkoa.

Makuualusta sijaitsee itselläni keskellä ja reunoilla on tilaa tavaroille. Makuualustan ollessa keskellä jää kummallekin sivulle n. 20cm tila, jossa minulla on tarvikkeet, eväät ym.. Repun laitan toiseen päähän jalkojen alle. Tällöin 3/4 osaa kojusta on käytettävissä kuvaamiseen ja pyörimiseen ja kameran saa helposti sivuillekin. Reppua voi käyttää hyvin selkätukena makoillessa kojussa.

Ikkunat

Piilokojussa on kuusi ikkunaa, kaksi kummassakin päädyssä sekä sivuissa isommat. Niissä on kaikissa verkot, jotka estää suoran näköyhteyden sisään sekä hyttysten pääsyn kojuun. Sisäpuolen suojat voi sitoa naruilla kiinni ja kiinni ne pysyvät pienillä velcrotarroilla.

Hinta

Kojun hinta on aika korkea, mutta niin on myös laatukin. Kun hintaa alkaa miettimään syvällisemmin niin koju on valmistettu Euroopassa pienen yrityksen toimesta ja tuotantomäärä on pieni. Tämä on erikoistuote sitä tarvitseville ja hinta sen mukainen. Kyseessä ei ole mikään kiinalainen ”popup viritelmä”.

Linkki MrJanGearin verkkokauppaan

Big Drum bag käytössä

Kojun päätyikkunat
Pohjan kiinnityslukko
Iso sivuikkuna
Reunan korkeus
Selfie 16mm

Tuote-esittely: Wetland hide – MrJangear.com

Areas of use for the Wetland Hide

The blind was invented for use on high-peat and other boggy areas and for use in wet forests and snowy areas like Dovrefjell or the Siberian taiga and tundra.

We designed the hide from bottom to top for use in wet areas, so the groundsheet is extremely durable PVC waterproof material with high walls to stay dry, even on very wet soil and with tripods and heavy lenses in mind. The groundsheet walls are 10-12 cm high and is separately fixed to the hides’ inside with side-release buckles to give you the possibility to use the hide without a groundsheet in summer periods or exchange it for a lightweight and compact summer groundsheet (will be separately available).
You can use 2 to 3 camera’s in different positions on all sides, a camera low, a camera high on each side through the zipper entries – The entry is a U-construction with four runners – on the front and in the back. On both sides you a zip with two runners allowing to place a camera as well. Little windows to look through.

The Wetland tent is not 100% waterproof. We use a very high water repellent material, specially developed for military use. Due to the number of seams, zippers, windows, we could not make the tent totally waterproof. On the bright side: the tent is much more comfortable than a nylon tent would be.

You can sleep and stay for some days in the Wetland Photo Hide, as this was one of the requests when you are shooting pictures of Capercaillie. The Wetland hide gives enough space to a photographer with his sleeping bag, camera gear and even cooking gear to spent several days in the field.

High-quality aluminium poles are used for durability and extra tent pegs are included for wet ground and redesigned stabilisation triangles to fix the hide under difficult conditions. The triangles can be fixed around trees but can also be loaded with rocks.

On the sides of the Wetland photo hide, we have added pockets. Pockets that give you the possibility to fill them with sand, stones, rocks, to stabilise the hide on the beach, in the snow and other places where pitching a tent with pegs is difficult or impossible.

Dimensions

  • Height 80 cm
  • Width 120cm/110cm
  • Length 220cm
  • The waterproof groundsheet wall: 15cm high

Materials

  • YKK zippers
  • 100% rip-stop water-repellent coated Cotton
  • Heavy-duty PVC seamless groundsheet
  • T6 Aluminium poles, tent pegs
  • Nylon guy lines
  • Cordura Packing bag

Weight

With all tent pegs, groundsheet, storm triangles – we end up around 10/12 kgs this figure will be adjusted in the coming period.

Laulujoutsenia kuvattuna kojusta
Laulujoutsenia keväisellä suolla

 

Sivun kuvausaukko käytössä ja Boris reppu jalustana.
Kaksisuuntainen vetoketku, jolla kuvausaukon saa haluammaalleen korkeudelle ja kokoiseksi.

 

Kuvausaukko sivuun ja kuvaajan saappaat. Kuvaaminen sivulle onnistuu hyvin ja kuvauskorkeus on helppo säätää vetoketjun avulla. Kuva: Emilia Milonoff

MrJan Gear:

VERKKOKAUPPA


Kirjoittaja kuuluu MrJan Gearin Ambassador tiimiin, mutta ei luonnollisesti anna sen vaikuttaa arvosteluun.

 

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!