Viitasammakkoa Suomenojalta

1

24.4.2013 keskiviikko

Olin toisella kierroksella altaalla aamupäivällä, ensimmäisellä kierroksella en havainnut mitään mielenkiintoista. Heti toisen kierroksen alkuun näin sammakon maassa erään lätäkön vieressä. Sammakko oli tosi huonossa paikassa kuvauksellisesti eikä valokaan ei osunut hyvin. Päädyin ottamaan muutaman dokumentaarisen kuvan siitä ja jatkoin matkaani. Harmillista…

Hetken käveltyäni saavuin paikkaan missä viitasammakoita pitäisi olla, katselen aina keväisin ympärilleni tässä kohdassa. Pari vuotta on tullut alueella kuvattua aktiivivisesti enkä ole nähnyt tässä paikassa edes tavallista sammakkoa… Onkohan minua huijattu?

Samalla havaitsen että Finnoonojassa ui telkkänaaras, mukavassa paikassa. Pysähdyin kuvaamaan telkkää  joen suuntaisesti, mutta havahdun kimeään ääneen – aloin katselemaan ympärilleni ja huomasin rannassa sammakon metrin päässä. Se ei pelännyt, muttei ollut myöskään täysin kohmeessa. Hetken päästä se lähti liikkeelle hitaasti tutkien maastoa, matka vei kohti allasta. Hain erilaisia kuvakulmia 100 mm macrolla sammakosta, ja toivoin mielessäni koko ajan että kyseessä olisi viitasammakko. Yritin myös muistella niitä muutamia helpoimpia ja varmimpia tuntomerkkejä joilla viitasammakon voi erottaa sammakosta – en muistanut.

Sammakon päästyä altaaseen se jatkoi poseerausta, mutta oli otettava lintuputki käyttöön. 500 – 700 – 1000 mm polttoväleillä napsin sitä kuvia ennen kuin se sukelsi jäässä olevaan reikään ja katosi.

Tilanteen päätyttyä laitoin samantien Jukalle viestiä, mielestäni näkemäni sammakot olivat erilaisia. Ei aikaakaan, kun Jukka pöllähti maisemaan. Näytin Jukalle kameran näytöltä muutaman kuvan – emme olleet vieläkään varmoja. Kotiin päästyäni latasin kuvat koneelle ja vertailin kuvia – aloin uskoa että kyseessä on viitasammakko. Koska määritykset helposti menevät myös vikaan lähetin Esa Lammille kuvia sähköpostitse ja nopeasti Esa vahvistikin määritykseni, hänenkin mielestä kyseessä on viitasammakko.

Tuuletin yksin kotonani, sain sulan hattuuni. Mälkösen Esa heitti leikkimielisesti talvella että kuka kuvaa ensimmäisenä viitasammakon, ketun, supikoiran, liito-oravan tai minkin. Myöhemmin tähän listaan lisättiin lepakkokin. Yksi on hoidettu, monta vaikeaa on edessä…

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!