Tähtikuvausretki Porkkalanniemeen toi viikon kuvan, missä mallina toimi valokuvaaja Arto Ketola linnunradan näkyessä taustalla. Pimeän hiipiessä pilvettömällä taivaalla alkoi näkymään tähtiä ja linnunradan pystyi hahmottamaan helposti, se oli suoraan päällämme. Ennen tähtikuvausta on hyvä suorittaa kuvaajahuolto eli syödä mahat täyteen. Katso makkaranpaisto kuvat täältä.
Tähtikuvaus on oikeastaan hyvin helppoa. Tarvitset vain kameran missä valotusaikaa pystyy säätämään pitkäksi tai siinä on BULB-toiminto, laajakulmaisen objektiivin ja jalustan. Valotuksen onnistumisen voi nopeasti tarkastaa kameran näytöltä. Kuvasin suurimman osan kuvista Canonin EF 24 1.4 L II USM objektiivillä, millä valotusajat saa lyhyemmeksi silloin tähdet ei piirry lyhyiksi viivoiksi. Pidemmissä valotuksissa BULB-toiminnolla lukittava lankalaukaisin on hyödyllinen ettei tarvitse pitää laukaisinta pohjassa mikä mahdollistaa tärähdykset ja on muutenkin äärettömän tylsää hommaa. Tarkennus kannattaa asettaa äärettömään, ei kuitenkaan pakosti ihan tappiin. Kuvankäsittelyssä sitten värilämpötilaa säätämällä kuvaan saadaan yön värit, jos kamera on sen kellertäväksi arponut.
Yksin emme rannalla olleet vaan Mikael Rantalaisen vetämä maisemakuvauskurssi tuli myös valottelemaan tähtiä rannalle.
Viikolla tuli pitkästä aikaa lennettyä kopterillakin kahtena iltana Porkkalanniemen rantamaisemia kuvaillen ja kerettyä tuossa välissä lintujen ruokintapaikkaakin rakentelemaan ja syntyi sieltä muutama kiva kuvakin heti kauden alkuun. Toivottavasti lintumme pysyvät paikalla läpi talven. Pitkästä aikaa hyvä viikko näin kuvauksellisesti ja oheistoiminnan puolesta. Viikon kruunasi puhelu Varhimon Ollilta että ”Tuomaan soraikossa” parittelee kaksi yli 60 cm taimenta.
Kalusto: Canon 5D mark 3, Canon EF 17-40 4 L, jalusta
EXIF: 19 mm, 30 sek, f/4, ISO 6400