Viikon kuva: 33/2014

Vihdoin!!! Ukkosia on tullut ja mennyt, mutta usein liian valoisaan aikaan. Tällä viikolla ensimmäinen ukkonen herätti meidät kolmen neljän aikaan eikä siinä unenpöpperössä jaksanut edes kuvitella kuvaamista, mutta seuraavana iltana (alkuyöstä) olin hereillä ja valmiina. Ukkosen lähestyessä hyppäsin autoon ja ajoin lähimmälle aukealle eli tässä tapauksessa Vantaan puolelle Linnaisiin, missä pellon reunasta on aika hyvä näkyvyys joka suuntaan. Vettä sateli maltillisesti ja pysäköin autoni tien reunaan niin että keula on ukkosen tulosuuntaan, mistä oletettavasti kovin sadekin tulee. Kuvaussuunnaksi otin pohjoisen, koilisen ja idän minne solut olivat matkalla. Viritin nopeasti kameran tutuille pimeän kelin kuvausasetuksille eli aukoksi perus f/8, iso 200, ja tarkennus äärettömään (ei ihan tappiin vaan sinne missä se on tarkka). Sitten vain lankalaukasimella BULB-modessa valottelemaan. Viikon kuvaksi valittu kuva oli kahdeksas kuva minkä pellon reunasta nappasin ja ensimmäinen mihin osui salama. Ensimmäiset neljä oli lähinnä asetusten testausta että toimiiko ne kyseisessä valossa ja seuraavat sitten pilvivälähdyksiä. Jos kuvaan pimeässä aiemmin kerrotulla tekniikalla niin yleensä siinä 20-25 sekunnin kohdalla viimeistään katkaisen valoituksen ja aloitan alusta.

Usein ohjeistetaan kuvaamaan ukonilmaa 10-30 sekunnin valotuksella, mielestäni tuo on yksinkertaisesti huono ohje ja syy tulee tässä: Kun olet säätänyt asetukset kohdalle niin että salaman välähtäessä kuva valoittuu oikein. Entä jos ensimmäinen salama välähtää 1 sekunnin kohdalla ja seuraava 8 sekunnin kohdalla. Tällöin 10 sekunnin valotus kusee. BULB-tilassa olisit voinut heti ensimmäisen välähdyksen jälkeen lopettaa valottamisen. Jos ensimmäinen välähdys olisi vain kaukainen tai muutoin himmeä niin silloin voi yrittää toista kuvaan. On hyvin todennäköistä että kuva ylivaloittuu, jos kummatkin salamat ovat voimakkaita. Välillä kohdalle osuu niin kirkkaita välähdyksiä että hämäränäkö menee kokonaan hetkeksi.

Viime vuonna olimme Suomenojan lintualtaalla kuvaamassa kesän kovinta näytelmää, mutta silloin sade haittasi toimintaa. Nyt hyödynsin autoani niin että en käytännössä kastunut yhtään ja kamerakin sai vain vähän vettä päällensä mikä ei ollut sille ensimmäinen kerta.

Muut kuvat Ainontieltä tulee perässä!

Kalusto: Canon 5D mark 3, Canon 17-40 4 L, jalusta
EXIF: 17 mm, 16 sek, f/8, ISO 200, käsivaralta

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!

1 KOMMENTTI

KIRJOITA KOMMENTTI

Please enter your comment!
Please enter your name here