Viikon kuva: 3/2014

0
Isokoskelot auringonlaskun aikaan merisavujen keskellä

Viikon kolme kuva tulee Helsingin edustalta mereltä. Talvi saavutti vihdoin Suomen ja elohopea laski -15’c lukemiin Helsingissä. Jäätön meri reagoi omalla tutulla tavallaan kylmään ilmaan, oli taas se aika vuodesta kun komeita merisavuja pääsee kuvaamaan. Aiempina vuosina olen kuvannut pääosin maisemia laajiksella, mutta tällä viikolla keskityin useampana päivänä maisemien sijaan lintujen kuvaamiseen. Muutama maisemakuvakin tuli otettua, mutta niissäkin oli lintuja mukana.

Lauttasaaren edustalla Sisä-Hatun ja Ulko-Hatun ympäristössä on paljon vesilintuja tällä hetkellä. Rannan tuntumasta löytyy sinisorsia ja tukkasotkia, ulompaa sitten telkkiä, alleja ja isokoskeloita. Muutama kyhmyjoutsenpariskuntakin oli viime kesäisten poikastenkin kanssa paikalla, mutta yhtään joutsenten lentoa en nähnyt.

Valosta ei tällä viikolla ollut puutetta vaan kuvia pystyi ottamaan pitkälläkin polttovälillä ja pienellä aukolla (pääosin f/8-14 käytössä). Paikoin kova vesihöyry ja lämpötilaerot vaikeuttivat tarkennusta sekä kohteen saamista teräväksi, aina ei tarvettakaan. Monessa hyvässä tilanteessa lintu hukkui lämpöväreilyn sekaan kauempana merellä. Ideoin rannalla kuvia mihin toivon lintujen lentävän ja suurin osa näistä toiveista jopa toteutui vaikka muutama kirosana meinasi välillä päästä isokoskeloiden ottaessa hetkeä liian aikaisin liikaa korkeutta tai telkkien muuttaessa suuntaa ulkomerelle. Samaan aikaan aurinko laski pelottavan nopeasti, hyvä valo kestää aina liian vähän aikaa.

Viikon kaksi kirjoituksen lopussa toivoin tämän viikon kuvaan lunta tai jäätä, se ei nyt täysin toteutunut, mutta onhan tässä kuvassa kylmyyden tuntua!

Kuvan EXIF-tiedot: 1D mark IV, 700mm (500mm + 1.4x), 1/1600, f/8 ja ISO 400.

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!