Vanhankaupunginlahden merikotkat rakensivat pesää ja parittelivat 29.2.2020

merikotka vanhankaupunginlahti

Merikotkien pesänrakennusta ja parittelua Helsingissä

Yle uutisoi eilen (28.2.2020), että kotkia on häiritty dronella. Artikkelissa pelättiin, että merikotkat olisi hylänneet pesän häirinnäin seurauksena.

Vanhankaupunginlahdella pesivien merkikotkien pesintää on Helsingin kaupungin ympäristötoimen ja Yle Uutisten tietojen mukaan häiritty droonilla kuvaamalla. Ympäristötarkastaja Tuomas Lahti kertoo, että linnut nousivat pesästä droonin takia. Hän toivoo, etteivät linnut hylänneet pesää pysyvästi tämän takia.

merikotka vanhankaupunginlahti

Karkauspäivän aamuna kävelin Lammassaaren lintutorniin katsomaan onko merikotkat palanneet ja onko ne yhtään kuvattavissa. Itselläni ei ollut muistikuvaa, millä polttovälillä Klobbenin saareen pystyy kuvaamaan. Viritin kameran valmiiksi ja valitsin käyttöön hitaamman rungon, mutta enemmän megapikselisen kennon kroppaamista edistääkseni. Kun saavuin paikalle ennen klo 10 niin toinen kotkista päivysti kuusen latvassa ja hetken päästä toinen tuli mereltä päin.

(Canon 5D mark IV + 400mm 2.8 II + 2x III)

merikotka vanhankaupunginlahtimerikotka vanhankaupunginlahti

Parittelu tai sen yritys

Seurasimme Lammassaaren lintutornista merikotkia, kun ne asettuivat pesään ja sen viereiseen puuhun. Pesällä ole koiras “hyppäsi” naaraan selkään lintujen paritteluasentoon pitäen itseään siivin paikallaan. Parittelu kesti noin 15 sekuntia, jonka jälkeen koiras putosi alemmalle oksalle, josta lähti sitten lentoon.

merikotka vanhankaupunginlahti merikotka vanhankaupunginlahti merikotka vanhankaupunginlahti merikotka vanhankaupunginlahti

Pesänrakentelua

Pesä ei ole vielä kokonaan valmis vaan sinne viedään uusia tarkkaan valittuja risuja. Pesän malja on ainakin nyt sen verran syvä, että kun merikotka sinne laskeutuu niin lintua ei ainakaan Lammassaaren tornista näe ollenkaan.

Kamera apuna tarkkailussa

Lintutornissa kävi paljon uteliaita katselijoita pienestä vanhempaan. Nuoremmille kiikareiden käyttö tuotti haasteita, joten tarjosin heille sekä muille kävijöille kameran takanäytön kautta x5 kertoimella livekuvaa merikotkista pesällään. Kameran takanäytöstä oli myös helppo ottaa kännykällä itselleen muisto.

merikotka vanhankaupunginlahti merikotka vanhankaupunginlahtimerikotka vanhankaupunginlahtimerikotka vanhankaupunginlahti merikotka vanhankaupunginlahti merikotka vanhankaupunginlahti merikotka vanhankaupunginlahti

Lumisade

Puolen päivän aikaan alkoi lumisade, jonka voimistuttua kuvaukselliseksi merikotkapariskunta nousi siivilleen ja poistui Herttoniemen suuntaan ottaen korkeutta.

merikotka vanhankaupunginlahti

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!

KIRJOITA KOMMENTTI

Please enter your comment!
Please enter your name here