Valokuvausta kelluvasta kojusta Naglin kylässä Latviassa

Kelluvien kojujen workshop Naglin kylän kalankasvatusaltailla

Huhtikuun viimeinen viikko vierähti Naglin kylässä Latviassa MrJan Gearin järjestemällä kelluvien kojujen workshopin pilotissa. Lähdimme Suomesta Latviaan Markus Varesvuon kanssa, minne saapui Norjasta Tom Dyring ja Belgiasta Misjel Decleer. Järjestäjänä toimi Dabas Tures Latviasta sekä MrJan Gear itse.

Naglin kylässä ja sen ympäristössä on paljon kalankasvatusaltaita, joissa viihtyy myös lintuja. Osa altaista on sopivan syvyisiä kelluvien kojujen käyttöön, jolloin kojulla voi liikkua ruovikon reunoja pitkin tai rehevöityneemmissä altaissa ruovikon kätköissä.

Ideana liikkumisessa on se että jalat osuu pohjaan ja kuvaaja toimii samalla myös ankkurina ettei kevyt koju lähde tuuliajolle.

Loistava sijainti

Vierastalo sijaitsi aivan yhden altaan välittömässä läheisyydessä, jossa vietti päivisin kymmeniä tuhansia tundrahanhia. Lähin allas oli vain muutaman kymmenen metrin päässä ja sinne oli helppo mennä aamu- tai iltavaloille ilman autokuljetusta. Osa altaista, joita käytimme sijaitsi kylän toisella puolella noin 10 minuutin ajomatkan päässä. Altaiden käyttö tähän tarkoitukseen vaatii luonnollisesti luvan niiden omistajalta.

 

 

Kahden kelluvan kojun puhallettava/pumpattava runko
Laulujoutsen
Tundrahanhet sateenkaarta vasten

Kohteena vesilinnut

Tarkoituksena oli siis kartoittaa altaita, miten niissä voi liikkua, testaja kojuja sekä tietenkin kuvata vesilintuja. Ajankohta osui vähän huonosti muuton kannalta, mutta paikalla oli paikallisia lintuja sekä muutolla olevat hanhet.

Härkälinnut sekä nokikana lienee reissun kuvatuimmat linnut, jollei mukaan lasketa tuhansia tundrahanhia joiden kohtaaminen vedessä oli upea kokemus. Yksi vaikuttavimmista tilanteista oli, kun koko parvi säikähti merikotkaa ja nousi ilmaan hetkeksi. Paikallisella merikotkalla oli tapana istua altaan vieresen koivun latvassa tähystämässä altaalle.

Näkymä sivuikkunasta. Seurasimme Markus Varesvuon kanssa hanhien näytelmää kojut rinnakkain ruovikon reunassa
Ruskosuohaukka saalistamassa

Auringonlasku

Auringonnousu vierastalon viereisellä altaalla

Naurulokit ruokailivat tyhjennetyllä altaalla

Laulu- ja kyhmyjoutsenia oli joka altaassa

Aurinko nousi nopeasti, oli oltava oikeassa linjassa oikeaan aikaan

 

Kahlaajien muutto oli vasta alkamassa

Kohtaamisia – hirvi

Nokikanat selvittelivät reviirejä

Telkkä

Härkälintujen allas

Eniten kuvatuin kohde oli härkälintu, joita eli useita pareja yhdessä altaista. Tämä allas oli paras kuvauksellisesti, koska sen syvyys oli sopiva meille sekä lintuja pystyi kyttäämään kojun kanssa ruovikon reunasta tai puikkelehtia ruovikon kätköissä. Linnut myös osittain tottuivat meihin eivätkä väistäneet niin paljon kuin ensimmäisinä päivinä. Reviirit oli jo jaettu, joten päivät oli vain olemista. Osalla oli pesä jo ruovikon kätköissä, jonne ei kojun kanssa päässyt kuvaamaan.

 

Kuvia meistä

Kelluvat kojut pakattiin autoon osittain purettuina. Transporterin takaosa täyttyi neljästä kojusta sekä varusteista, kun siirryimme altaan ja vierastalon väliä. Alla “swimming team” on lähdössä kuvaamaan. Allas on sen verran iso että sinne sopi neljä kojua ilman että toisista oli kuvauksellisesti haittaa. Saattoi mennä tunti jos toinen ettei muita näkynyt.

Pari kuvaa kuvaajasta

Kuva: Misjel Decleer
MrJan arvioi nousu suorituksen vedestä. Kuva: Misjel Decleer

MrJan Gear

Kyseessä on eurooppalainen kuvaustarvikevalmistaja, joka valmistaa mm. reppuja sekä kelluvaa piilokojua.  MrJan Gearin tunnetuimmat tuotteet ovat todennäköisesti Boris -reppu sekä kelluva piilokoju.