#YES……. -hashtagilla kuvan oikeudet yritykselle?
Valokuvauspodcast nosti jaksossa 64: Tekijänoikeussota esille tämän uuden ilmiön, millä yritykset ovat alkaneet “kalastaa” kuvien oikeuksia itselleen. Tämä tai muut ns. ilmaiset kanavat / tavat hankkia yrityksen markkinointi- ja sisällöntuotantomateriaali korvauksetta ovat kasvava muoto. Onko tämä se malli mihin maailmalla mennään? Suomen lainsäädännön suhteen mennään harmaalla alueella, tämä hakee vielä muotojaan ja saatetaan joskus vielä koeponnistaa oikeudessa.
Instagrammin käyttäjänä olen nähnyt näitä #YES…, mutta en ollut perehtynyt asiaan syvällisemmin. “Missä nyt mennään” -valokuvauspodcast kertoo sen teille!
Onko tämä laillista? Onko sopimus pitävä? Voiko sitä käyttää vahingossa väärin? Mihin kuvaaja sitoutuu? Nopeasti tulee mieleen, että riippuen tavasta kuinka tätä tehdään niin moraalisesti se on ainakin hyvin arveluttavaa sekä valokuvaajien työtä elinkeinona vahingoittavaa.
Valokuvauspodcast kysyi asiaa usealta juristilta ja myöhemmin asiaan tarttui myös Yle.
Tekijänoikeussota jakso kannattaa ehdottomasti kuunnella, jotta aiheeseen pääsee sisään, linkki alla
Partioaitta nostettiin yhtenä #YES -käyttäjänä
Partioaitta kertoo Ylen haastattelussa sekä käyttöehdoissaan, että pyytävät aina lukemaan käyttöehdot ja hyväksymään ne #yespartioaitta tunnisteella. Tämä on hyvä, koska silloin käyttäjällä on mahdollisuus lukea ehdot ja hänen pitäisi ymmärtää mihin on suostumassa. Se on eri asia kuinka moni meistä lopulta lukee aina kaikki sopimusehdot ennen kuin klikkaa ne hyväksytyiksi. Partioaitan ehdot ovat ainakin hyvin selkeällä kielellä kirjoitettu ja niistä käy ilmi ainakin itselle, että laajat oikeudet menee ja vastuut tulee.
Huomioni:
Entä jos käyttäjä on Instagrammissa nimimerkin takana, kenen kanssa sopimus oikeasti syntyy? En tunne sopimusjuridiikkaa niin hyvin, mutta uskoisin, että sopimuksen tekijöillä kummallakin osapuolella pitäisi olla tiedossa kuka luonnollinen henkilö, yritys tai muu tunnistettava taho nimenkirjoitusoikeudella sopimuksen tekee ja hyväksyy.
Uusi asia?
Ei, tämä #hashtag -sopimus tai kuvienkalastelu, miksi sitä kutsutaankin nousee esiin tasaisesti. Itse törmäsin aiheeseen jo vuonna 2014, jolloin sitä Twitterissä kyseenalaistin saamatta Yleltä vastausta (ainakaan en sitä löydä). Siinä tapauksessa oli kyse #ensilumi tunnisteesta, jota käyttämällä luovutit Ylelle luvan käyttää kuvaasi kaikissa heidän välineissään. Tämä uutinen löytyy edelleen verkosta, alla kuvakaappaus.
Tämä oli mielestäni hyvin törkeä, koska #ensilumi on niin tavallinen tunniste ettei käyttäjä voi mitenkään tietää kyseisen kampanjan olemassa olosta. No ehkä tästä on opittu vuosien varrella…
Tulevaisuus?
Se jää nähtäväksi. Toivon, että yritykset hankkivat materiaalin alan ammattilaisilta kestävillä ratkaisuilla, mitkä mahdollistavat laadukkaan sisällöntuoton tason tulevina vuosina ja siitä eteenpäin.
Maailma muuttuu, mutta jonkinlainen moraali pitäisi vielä säilyttää.