Uusi mielenkiintoinen objektiivi tulossa – Samyang 14mm / f2.8 IF ED MC

2

Kuva: Lenstip.com

Samyangin uusin objektiivi 14mm 2.8 valovoiman manuaalitarkenteinen laajakulmaobjektiivi vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta julkaisulta, varsinkin kun se käy vielä täyden kennon kameraan. Korealainen valmistaja on aiemmin julkaissut 8mm f/3.5 kalansilmän sekä 85mm f/1.4 objektiivin. Uusi 14mm objektiivi antaa 114 asteen kuvakulman täydellä kennolla. Objektiiville markkinoilla kilpailijoita ei ole montaakaan esim. Canonin 14mm 2.8 L II maksaa yli 2000 euroa, tosin laadun puolesta näitä ei voi suoraan edes vertailla toisiinsa, koska Samyangille on hinnaksi kaavailtu n. 300 dollaria. Nikon kuvaajille löytyy hieman huokeampi Nikkor AF14mm f/2.8 ED vaihtoehto omasta takaa.
Samyangin objektiivia valmistetaan Canon, Nikon, Pentax sekä Sonyn kameroihin sopivaksi.
Automaattitarkennuksen puutteesta en usko että näin laajakulmaisessa objektiivissä on haittaa, joitakin ostajia se saattaa kuitenkin karsia. Testikuvia katsoen piirto täydellä aukolla on riittävää, jos ei vaadi täydellisyyttä. Joissakin testikuvissa heijastumat olivat kuitenkin aika pahoja.

Lens-tip.com sivusto listasi testissään hyötyinä kunnollisen ja laadukkaan rakenteen, erittäin hyvän kuvanlaadun keskellä kuvaa, hyvän kuvanlaadun reunoilla APS-C ja DX -kennoilla, pienen CA (chromatic aberration):n määrän täyden kennon kameralla, vähäisen vinjetoinnin pienen koon kennoilla ja tietenkin hyvän hinta- laatusuhteen.
Haittoina listattiin keskinkertainen kuvanlaatu reunoilla täyden kennon kameroilla kuvattaessa, suodattimen käyttö tehty mahdottomaksi, vinjetoi paljon täyden kennon kameroissa ja vastavaloon kuvaaminen hirvittävää, mihin pitäisi saada ehdottomasti parannusta.

Vähän lukuja objektiivistä:

 • Rakenne: 14 linssielementtiä 12 ryhmässä
 • Kuvakulma: 114 astetta täydenkennon kamerassa, 88 astetta APS-C kennolla
 • Valovoima: f/2.8
 • Lähin tarkennusetäisyys: 0.28m
 • Mitat (pituus x halkaisija): 86.5mm x 86.0 mm
 • Paino: 550 g
 • Hinta: noin 300 dollaria, Suomessa verkkokauppa.com 319 euroa (6.10.2009)

Lue koko arvostelu / testi kuvineen Lens-tip.comista
Samyangin 14mm verkkokauppa.comista CANONNIKONPENTAXSONY

LISÄYS 8.10.2009 – Samyang on ilmoittanut uuden linssin tuotannossa viivästymisestä. Yhtiön mukaan viivästys johtuu osittain uudelleensuunnittelusta sekä rakenne ja suunittelu parannuksia ilmeisesti tehdään. Uusi julkaisu aika on vuoden 2010 ensimmäisellä neljänneksellä.

2 KOMMENTIT

 1. Moikka,

  onkohan tämä objektiivi kuitenkin yhteensopiva esim 550D:n kanssa? huomasin että tämä on julkaistu tämä teksti monta vuotta sitten 2009 ja onkohan tullut sinulle vastaan missään miten tämä objektiivi oikeasti toimii, onko niin sanotusti hintansa väärti?
  Terveisin
  Harri Timonen
  http://www.harritimonen.net

 2. Toimiihan tuo 550D:ssä kunhan ostaa Canon version.
  Omistin tuon hetken aikaa ja se oli ihan ok. Se on hinta-laatusuhteeltaan mielestäni hyvä. Hankin sen häihin sekä muihin tilaisuuksiin missä pitää saada laajaa ruutua hyvällä valovoimalla niin että riittää että kaikki metristä eteenpäin on focuksessa. Kuitenkin päivitin 17-40 -> 16-35 2.8 II L niin tuo 14 mm oli niin lähellä 16 mm että päätin luopua siitä. Nyt taas kun vaihdoin laajikset sukelluskotelon takia toisin päin niin se voisikin olla hyvä olla olemassa…

  Koskaan ei ole hyvin ja kaikki pitäisi säilöä varmuuden vuoksi vitriiniin :)

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.