Toisen sukupolven kelluva koju julkaistu
Puhallettavaa kelluvaa piilokojua valmistama MrJan Gear on julkaissut uuden version kelluvasta kojustaan. Uusi kelluva piilokoju vesilintujen kuvaukseen on rakenteltaan vanhaa kevyempi ja menee huomattavasti pienempään tilaan purettuna. Nämä olivat yhtenä lähtökohtana, kun uutta kojua suunniteltiin.
Lisäksi haluttiin säilyttää helppo kuljetettavuus sekä tuoda “kuvauslevyä” matalammalle.
Luonnollisesti vanhan kojun vakaus, luotettavuus sekä tukevuus haluttiin säilyttää ja siinä on onnistuttu. Kehitys- ja testityötä on tämän version kanssa tehty sekä kuunneltu käyttäjien toiveita ja kommentteja.
3D tulostuksella ja moderneilla tekniikoilla valmistetut monimutkaiset osat sekä kevyt metalliseos kuvauslevyssä ja sen rakenteissa tuovat kojun kokonaispainon vain 5.3 kiloon (vanha 6.5 kg).
Vielä matalampi kuvakulma!
Uudessa kojussa on vielä matalampi kuvakulma kuin ensimmäisessä versiossa. Tämä oli yksi ominaisuus, minkä MrJan halusi uuteen kojuun. Kuvauslevy / asetinlauta, johon kuula- tai videopää kiinnitetään sijaitsee arviolta viisi senttimetriä alempana kuin aiemmassa piilokojussa. Sentit voivat kuulostaa pieniltä, mutta kun mennään ihan veden pintaan niin ne ovat isoja senttejä. Syväterävyys kapenee entisestään ja kohteet on mahdollista irroittaa taustasta vielä hienommin.
Matalampi kuvakulma tuo myös haasteita, koska kuvakulma vie kuvaajan yhä syvemmälle veteen. Vielä ei snorkkelia tarvita, mutta lähellä pintaa ollaan.
Käytössä kuulapää joutuu väistämättä kosketukseen veden kanssa ja suolaisen veden kanssa tekemisissä olevat kuvaajat tietää ettei se tee hyvää kuulapäälle, joka on huuhdeltava hyvin kuvausten jälkeen. En ole näiden asiantuntija, joten en tiedä onko osa kuula- tai videopäistä sellaisia että ne sietävät paremmin suolaista vettä.
Myös kamerakaluston kanssa on oltava varovainen veden äärellä työskennellessä, mutta vaara ei piile kojussa vaan lähtökohtaisesti kuvaajan toimissa sekä mahdollisissa ulkopuolisissa uhkissa.
Metallinen etuosa on myös plussaa aallokossa, koska se oottaa aallot halkoen vastaan kuin kuminen keula, joka nousee aallon päälle. Tästä syystä uusi voi olla jopa aallokossa hieman vakaampi.
Testiympäristönä mm. Latvia
Pääsin käyttämään uutta mallia vajaa vuosi sitten Latviassa, jossa se oli prototyyppinä testattavana. Päätin ottaa kojun testiin matalimmalle lammelle, jossa oli naurulokkeja ja kahlaajia ruokailemassa. Tyyni lampi oli oiva paikka testata matalaa kuvakulmaa.
Nopeasti kävi kuitenkin selväksi että lämmin ilma ja kylmä vesi aiheuttavat voimakasta lämpöväreilyä, joten kohteet kauempana sai unohtaa heti. Kuvat oli otettava suhteellisen läheltä eikä altaan toisella reunalla riehuvia laulujoutsenia siten voinut kuvata. Keskityin naurulokkeihin, kun ne pyydystivät hyönteisiä, peseytyivät sekä muutama innostui parittelemaankin.
Matala kuvakulma on hyvä, itse tykkään siitä erittäin paljon. Liikkuvien kohteiden kuvaaminen kuitenkin vaikeutuu mitä alempana ollaan. Rakentelija tekee helposti tuohon korotuspalikan, jos haluaa kameraa vähän ylemmäs. Jos kuvauslevy olisi ylempänä ei sitä saisi helposti alemmas, joten tämä uusi ratkaisu toimii siksi paremmin. Teltta kyllä mukautuu tuon luokan hienosäätöihin hyvin.
Lyhyellä kokeilulla ei varmuudella pysty sanomaan kumpi on parempi – uusi vai vanha. En missään vaiheessa koonnut tätä kojua alusta alkaen, joten siihen puoleen en voi ottaa kantaa. Monimutkainen prosessi se ei ainakaan ole. En usko että kummankaan kohdalla hankkija joutuu pettymään valintaansa.
Linkki valmistajan verkkokauppaan
Laulujoutsenet iltavaloilla
Tyyni ilta ja pehmeä valo mahdollisti laulujoutsenten kuvaamisen syvemmällä altaalla, missä oli paljon laulu- sekä kyhmyjoutsenia. Kojun kanssa liikkuminen syvemmässä vedessä on huomattavasti helpompaa kuin matalassa lokkien lammessa. Kuvaustyöskentely onnistuu myös paremmin pitkälle kuvaajalle, kun saa suurimman osan vartalosta pinnan alle.
Kirjoittaja kuuluu MrJan Gearin Ambassador tiimiin, mutta ei luonnollisesti anna sen vaikuttaa arvosteluun.