Toukokuu 2018 – Ketun alkavat liikkua pesien ulkopuolella

0

Ketunpentuja, pesien etsintää ja hyljeretki Kallbådanille

Kettukausi avattiin yllä olevalla kuvalla, jossa pieni ketunpentu kurkistaa ulos pesäluolaston yhdestä kolosta. Olin varannut toukokuun luontokuvaamiselle sekä kalastukselle. Helsingin Kalamaraton kisattiin jälleen viimeisenä viikonloppuna ja perinteeksi muodostuen olimme jälleen toinen jääden yhden lajin päähän voitosta.

Toukokuun toisella viikolla sitten syntyi kauden ensimmäinen kuva ketunpoikasesta kurkistamassa ulos pesäkolostaan – kausi avattu.

Kallbådanin majakka hylkeineen kuului myös suunnitelmiin ja siellä vietettiin Avescapesin kanssa yksi viikonloppu. Tämä reissu täydensi hyvin kuvapankin hyljekuvien puutteen.

Vanhojen tunnettujen reviirien tarkastamista ja uusien pesäpaikkojen etsimistä

Aurinkoa, lämpöä ja hellettä – siitä oli toukokuu tehty. Tarkastimme vanhoja tunnettuja reviirejä, pesäpaikkoja sekä etsimme uusia. Tulosta tuli, käytimme apuna myös riistakameroita, joista on nykypäivänä korvaamaton etu. Samalla yritettiin löytää Maurin uusi pesäkolo, koska mitä ilmeisemmin Mauri-mäyrä on päässyt pesästä ulos ennen kuin se on tuhottu. Tämän osalta työ jatkuu edelleen.

Kallbådanin harmaahylkeiden suojelualue

Avescapes järjesti jälleen saarelle viikonlopun pituisen retken ja nyt kyllä säällä hemmoteltiin retkiläisiä. Tyynellä puolella saarta majakan suojassa oli jopa hetkittäin kuuma vaikka kylmä meri ympärillä jäähdytti ilmaa paljon. Päiväsaunat ja hyvää ruokaa yhteisen illallisen kera, josta tosin auringonlaskun viimeisten valon rippeiden takia myöhästyin.

Tänä vuonna hylkeet olivat kuvattavissa paljon paremmin kuin kaksi vuotta sitten. Nuoret kuutit nousivat saarelle lepäämään ja isompien ollessa viereisillä luodoilla. Kirkkaat illat ja aamut tarjosivat komeat auringonlaskut ja -nousut valoineen.

Ei voi olla kuin tyytyväinen tähän reissuun ja kuvasaldoon.

Pienet pienet kettulapset

Kettukuvaukset päästiin aloittamaan suunnitellusti jo toukokuussa, joskin kuvien saamiseen meni enemmän aikaa kohteessa kuin uskoin. Luontokuvaus ei onneksi aina ole helppoa, vaikka välillä tyhjät jaksot – jopa viikot ärsyttää. Luottamuksen ja motivoinnin kannalta onnistumisia tarvitaan. Tältä pesäpaikalta muutamia tulikin näistä epätodellisen söpöistä lähes pehmolelumaisista kavereista.

 

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!