Top rope solo – lisää vapautta harrastamiseen

TRS eli top rope solo eli yläköysi soolokiipeily

Keväällä ja alkukesästä oli aikaa ja kiinnosti opetella myös lisää kiipeilyn saralta. Aloin lukemaan, katsomaan videoita ja kyselemään muutamalta kokeneemmalta kiipeilijältä yläköydellä yksin kiipeilystä ja siihen liittyvistä varusteista.

Kun hieman oikaistaan loppuun, on yläköydellä kiipeily varsin helppoa ja turvallisista. Isoimmat riskit on on siinä, että kiipeät yksin ja olet siitä syystä yksin maastossa. Virheitä voi sattua ja yksin kiivetessä onkin erityisen tärkeää tarkastaa kaikki vaiheet pariin kertaan huolellisesti.

Valmistautuminen on siis tehtävä niin kuin muuhunkin kiipeilyyn rauhallisesti varmistaen kaikki vaiheet sekä tehdä itselleen ristiintarkastukset, mitkä normaalisti kiipeilypari tekisi.

Seuraavassa kirjoituksessa ja kuvissa on jälleen mainittu asiat niin kuin olen ne opetellut tekemään. Tapoja ja laitteita on tosi monia. Eri komboissa on hyvät ja huonot puolensa. Tämä ei ole opastus harrastuksen saloihin, mutta vaaa siitä kyllä monia puolia ja varusteita.

Mistä TRS on kyse?

Hyvin lyhyesti siitä, että kalliolle viritetään yläköysi, missä kiivetään itse itseään varmistaen.

Normaalissa yläköysikiipeilyssä köysi liikkuu ankkurissa kiipeiljän edetessä ja varmistajan köyttä vetäessä kireämmälle. TRS kiipeilyssä yläköysi on kiinteästi puolivälistä yläankkurissa kiinni, jos kiipeilijä käyttää kahta köyttä kiipeämiseen.

Jos kiipeilijä kiipeää vain yhdellä köydellä, tällöin vain toinen pää köydestä on ankkurissa.

Ankkurit

TRS ankkurin voi tehdä useammallakin tavalla, mutta itse käytän Double figure 8 solmua eli kaksi lenkkistä kasisolmua. Nämä lenkit klippaan ruuvisulkurenkaalla kiinni ankkuriin ja tasaan lenkit niin, että veto kohdistuu tasaisesti ankkuriin.

Tätä solmua voi käyttää kiipeää sitten kahdella tai yhdellä köydellä.

Yksi vaihtoehto on tehdä köyden puoliväliin pari heittokasia ja kiinnittää ne normaaliin yläköysiankkuriin.

Kun tässä yhteydessä kirjoitan yhdestä tai kahdesta köydestä tarkoitan yhtä kokonaista köyttä, mistä hyödynnetään, joko puolivälistä solmulla 50% ja 50% pituudesta tai yhdellä köydellä 100% köyden pituus. Alla olevassa kuvassa on käytössä 50/50 ratkaisu, mistä seuraavassa osuudessa enemmän.

Yhden ja kahden köyden erot

Erona kiivetäänkö yhdellä vai kahdella köydellä on se, että yhdessä köydessä kaksi varmistuslaitetta on samassa köydessä ja seuraa toisiaan, kun taas kahdessa köydessä varmistuslaitteet ovat eri köysissä. Tämä on turvallisempi tekniikka, koska näin varmistuslaitteet eivät pääse koskemaan toisiaan. HowNOT2 -videossa perehdytään ja demotaan tätä ongelmaa yhden köyden kiipeilyssä (video blogin lopussa). Tietyissä tilanteissa yhdessä köydessä kaksi laitetta päästessään kiinni toisiinsa voivat aiheuttaa vaaratilanteen.

Kahden köyden taktiikassa on tietenkin se hyvä puoli, että toinen köysi voi katketa eikä kiipeilijä putoa maahan. Kuitenkin tarkastetulla ehjällä köydellä tämä on hyvin epätodennäköistä. Joskin TRS kiipeilyssä pitää huomioida köyden suojaaminen hankautumiselta. Tästä myöhemmin lisää.

Köydelle vetoa säkistä

Köysi kireäksi, kun lähdetään kiipeämään. On tärkeää, että köysi on kireä. Tähän päästään laittamalla loppu köysi, reppu, juomapullot yms. kiinni köyteen, että se pysyy suorana. Painoa ei pidä laittaa liikaa, mutta sillain, että köysi suoristuu.

Kun kiipeilijä lähtee kiipeämään kireää köyttä luistaa se paremmin käytettävien varmistuslaitteiden läpi. Varsinkin GriGri on hyvin kankea eikä ainakaan omat 9.5 köydet luista sen läpi sulavasti solossa, kun taas Petzl Micro Traxionissa on ihan eri kitka positiivisessa mielessä.  Kun treenailee itsekseen huomaa nopeasti, mikä on hyvä painomäärä köydessä.

Kuvassa Grigri on jäänyt alas eli ei tule mukana sitä tahtia köydessä kuin kiipeilijä etenee. Petzl Micro traxionin kanssa tätä ongelmaa ei ole.

 

Kaksi Petzl Micro Traxionia käytössä

Varusteet

Näitä onkin sitten enemmän kuin tarpeeksi. Olen päätynyt pienien kokeiluiden jälkeen yllä olevaan kokonaisuuteen. Listaan alle sen tuotteet.

”Haarniska” / yläkropan valjaat: 120 cm slingi

Ylempi varmistuslaite: 

  • Black Diamond HotForge screwgate alimpana ruuvisulkkarina
  • Petzl 17 cm dogbone välissä
  • Black Diamond Oval Screwgate dogbonen ja valjaiden välissä
  • Black Diamond Gridlock Screwgate dogbonen leveämmässä päässä samassa lenkissä kuin ovaali sulkurengas
  • Petzl Micro traxion
    • Alkuun käytin Petzl Grigriä ylempänä

Alempi varmistuslaite varmistuslenkkiin:

  • Black Diamond HotForge screwgate
  • Petzl Micro Traxion

 

Mitä muuta mukana? Aina ei kaikkia, riippuu reitistä mitä menossa kiipeämään. 

  • Petzl Ascension Nousukahva + kaksi ruuvisulkkaria (lukitus ja alas köydelle) (ei aina)
  • Petzl Footape jalkalenkki (ei aina)
  • Petzl GriGri laskeutumiseen
  • Prusik + ruuvisulkkari
  • ATC guide  + ruuvisulkkari
  • 120 cm tai 180 cm slingi
  • Pari ylimääräistä ruuvisulkkaria
  • Ankkurin tekemiseen kaksi ruuvisulkkaria
  • Muutama 17cm sporttijatko tai alppijatko vedonpoistoon
  • Petzl PROTEC Protection

 

How Not 2 – verkkokaupan  varusteiden osto-opas TRS kiipeilyyn – linkki heidän sivuille

Normaalista yläköydestä TRS köysi?

Sekin on mahdollista, mutta varsinkin korkealla kalliolla siinä pitää ottaa muutama asia huomioon. Yllä olevassa kuvassa yläköyteen on tehty heittokasi ja se on kiinnitetty slingillä ja sulkurenkaalla tukevan puun ympärille (ylempi köysi).

Sitten toisesta köydestä otetaan löysät pois ja tehdään köysisäkki. Ongelmaksi tässä muodostuu se, että käytössä on ehkä 50 metriä köyttä, mikä aiheuttaa sen, kun putoat, että köysi venyy luonnollisesti. Alkuun voi putoamisessa tulla yllätys vaikka varmistuslaitteet eivät yhtään annakaan periksi. Yritin roikkua köydessä heti alkuun ja sainkin pari metriä sieltä pois joustoa. Kuitenkin jossain 10 metrin korkuudessa tullessani köyteen kuvaamaan vieressä kiipeävää kiipeilijää oli joustoa vielä pari metriä.

Miksi TRS?

Itselleni tulee muutama käyttötarkoitus tälle haaralle, ensimmäinen on se ettei aina ole köysittelykaveria mukaan vaan vaikka ei kiipeilevä kaveri ja tahto mennä metsään. Toisena niin kuin yllä meitä oli kolme. Ensimmäinen kiipesi trädinä reitin, toinen kakkosteli ja kolmas sooloili, kun kaksi ensimmäistä siirtyivät seuraavalle reitille.

Syitä on monia, mutta tästä ei kannata aloittaa harrastusta.

Köyden suojaaminen hankaukselta

Usein ankkurit ovat Suomen kalliolla hieman kallion päällä eikä suoralla seinällä. Tämä aiheuttaa sen, että köysi osuu kallion kulmaan. Normaalissa yläköydessä köysi liikkuu kallion päällä eikä näin kulutusta kohdistu vain yhteen kohtaan.

TRS ankkurissa köysi on kiinni, jolloin köyden sama kohta koskettaa kallion kulmaa kokoajan eli kuluma ja hankaus kallioon kohdistuu vain yhteen kohteen köydestä, mikä on riski.

Tätä voi ehkäistä parilla tavalla. Yllä on käytössä Petzlin köysisuoja köyteen ettei köysi ota kallioon kiinni ollenkaan ylittäessään kulman. Toinen tapa esitellään How not 2 -videossa selkeästi, mutta lyhyesti se on käyttää sporttipultteja, jos niitä on kalliossa tai trädivarmistusta tehden reitin yläosaan vedonpoisto. Tällöin kiipeilijän paino on siitä varmistuspisteestä alas  ja köysi varmistuspisteestä ankkuriin hieman löysänä ettei hankausta pääse syntymään. Näin kiipeiljän pudotessa alhaalla tai liikkuessa seinällä ei köysi pääse hankautumaan kulmaan. Jos varmistuspiste pettäisi kiipeilijä putoaa hieman, mutta on edelleen samassa köydessä. Sporttipultin kohdalla tämän ei pitäisi olla mahdollista, mutta trädivarmistuksessa toki mahdollista riippuen miten se on tehty ja mitkä ovat olosuhteet tämän tekemiseen. Itse olen täysin sporttikiipeilijä, joten en näistä osaa muuta kertoa. Sen tiedän, että ne saattaa irrota.

 

 

HOW NOT 2 YOUTUBE KANAVA:

Yhteenveto

Muista turvallinen tekeminen aina!

PS. Facebookissa on ryhmä Top Rope Solo Climbing, missä vajaa 25 tuhatta jäsentä. Ryhmä on aktiivinen ja sieltä saa paljon tietoa harrastuksesta. Toki pieni suodatin pitää kaikkeen netistä lukemaan olla.

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!