Testissä Tamron SP 85mm F/1.8 Di VC USD häissä sekä karhukojulla

0

Sain testiin Focus Nordicilta  Tamron SP 85mm F/1.8 Di VC USD linssin, mihin törmäsin kun kävin 85mm vaihtoehtoja läpi. En ole viime aikoina kauheasti seurannut julkaisuja ja tämä olikin mennyt itseltäni ohi alkuvuodesta. Olen muutaman vuoden käyttänyt Canonin EF 85mm 1.8 USM, joka on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen, mutta isolla aukolla tuottaa kuviin rutkasti kromaattista aberraatiota eli CA:ta.

Testasin Tamronia häissä sekä karhukojulla kesäyössä. Tarkennus linssissä on nopea ja tarkka. Ainakin tällä lyhyellä testillä Tamron vaikutti Canonia paremmalta tarkennuksessa, mutta Canonin puolustukseksi pitänee todeta että se on suunniteltu 1992 ja on selkeästi halvempi.

Tamronin objektiivi on vähän isompi kuin Canonin f/1.8 ja painaa 275 grammaa enemmän (700 g). Vaihtoehtoina on myös Canonilta 85mm 1.2 L USM II -versio mikä maksaa ihan eri hintaluokkaa sitten (1999 €). Neljäntenä vaihtoehtona on Sigma AF 85mm F1,4 EX DG HSM 899 €.  Canonin f/1.8 päivän hinta on 395 € ja Tamronin 819 €, joten se on näistä linsseistä toiseksi edullisin. Sigman 85mm ei ole ART-sarjaa ja toivottavasti se sellaiseksi päivitetään – en ole kuullut kehuja tästä objektiivistä kollegoilta. Tamron on näistä objektiiveistä ainoa missä on kuvanvakain. (Hinnat ovat Telefoton verkkokaupan hintoja 11.7.2016.)

Käytin objektiiviä Canonin 5D mark III rungossa ja kuvasin nämä testin kuvat muutamaa lukuunottamatta täydellä aukolla.

F/2.2

WILD BROWN BEAR, KUHMO

F/2.5

Kesäyössä karhukojulla kannattaa olla mukana joku laaja valovoimainen kiinteä putki mikä osaa tarkentaa hämärässä sekä vastavalossa, Tamron ainakin on sellainen. Aamuyöstä auringonnousun aikaan ahma saapui kiipeilemään puihin, jolloin siitä oli mahdollista saada maisemakuvaa – tällöin Tamronin 85mm astui kuvaan. Vastavalosta huolimatta heijastumia ei syntynyt, mikä on erittäin tärkeää ja sain parhaat kuvani ahmasta.

Auringonlaskiessa valon ollessa vähimmillään kesäöissä valoa kuitenkin riittää nykyteknologialla kuvaukseen läpi yön. Kuva karhusta suolla mustavalkoisena sekä värillisenä.

Karhu saapui lammen rantaan 20 metrin päähän kahta tuntia liian aikaisin. Muutamaa tuntia myöhemmin valot olisivat olleet aivan toisenlaiset. Suosittelen tätä linssiä ehdottomasti lyhyeksi kiinteäksi piilokojukuvaukseen sekä ihmiskuvaukseen.

Kiitoksia lainasta ja mahdollisuudesta käyttää objektiiviä kenttäolosuhteissa Focus Nordic, Suomi.

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!