Testissä Canon RF 24-105MM F4-7.1 IS STM

Edullinen yleislinssi peilittömään kameraan

Liian usein itselleni tulee sellainen tunne, että nyt olisi hyvä olla laajakulmaisempi linssi mukana taltioimaan aihetta eri näkökulmasta. Olen joskus menneinä vuosina omistanut Canonin EF 24-70 2-8 L objektiivin, mikä on iso ja painava kapistus. En myöskään kaipaa yleislasiksi mitään verkonpainon painoista ja muuten kookasta objektiivia. Sen pitää olla pieni, kevyt ja helposti mukaan otettava. Polttovälin tulee myös olla riittävän pitkä laajakulman ja telepään välillä.

Peilittömiin siirtyessäni mahdollisuudeksi tuli hankkia tähän käyttötarkoitukseen R-sarjalaisten ns. kittilinssi eli RF 24-105 f4-7.1 IS STM. Löysin objektiivin käytettynä lähes uutena reilu 300 euron hintaan. Tein hankinnan ajatuksella, jos se ei ole käyttöön soveltuva niin eiköhän siitä saa omansa takaisin myydessä.

• Tämä testi ja bloggaus on kirjoitettu ilman mitään kaupallista yhteistyötä •

Mitä asioita Canon nostaa sivuillaan objektiivista esiin

  • Polttoväli: 24–105 mm
  • Edistynyt kuvanvakain: 5 askelen optinen kuvanvakain
  • Nopea tarkennus: STM-moottori
  • Kompakti koko: 88,8 mm
  • Objektiivin säätörengas: Tarkennuksen hallinta
  • Kevyt: 395 g

►►► Tuossa onkin oikeastaan kaikki tärkeä. Nostaisin vielä muista teknisistä tiedoista lyhyimmän tarkennusetäisyyden mikä on riippuen polttovälistä ja käytettävästä tarkennuksesta AF tai MF 13 sentistä ylöspäin. Objektiivi siis tarkentaa verrattain lähelle ja on sitä myöten myös monipuolinen. Voit kuvata isommista kohteista melkein macrokuvia kuin laajakulmia maiseman kanssa.

Muita teknisiä tietoja:

  • Himmentimen lamellien määrä: 7
  • Pienin himmenninaukko: 40
  • Lyhin tarkennusetäisyys (m): 0,2 laajakulma / 0,34 tele (0,13 laajakulma MF-tilassa)
  • Suurin suurennuskerroin (x): 0,21 laajakulma (MF: 0,39) / 0,40 tele (MF: 0,5)
90mm, 1/4, f22, ISO-100

Kuusamon talvi ja haastavat sääolosuhteet

Ei L-sarjalaisissa objektiiveissa on kehno sääsuojaus tai onko niissä sääsuojausta ollenkaan sellaisessa muodossa, että sitä ainakaan mainostettaisiin.

Objektiivi oli minulla toisessa rungossa täydentämässä koskikarakuvauksien saldoa useampana päivänä sekä tuomaan settiin erilaisia kuvia. Lopulta näistä laajoista löytyi monia omia suosikkejani.

Viiden askelen optinen kuvanvakain yhdistettynä R6/R5 kennovakaimeen mahdollistaa vakaalla kädellä helposti pidempienkin suljinaikojen kuvaukset. Alla muutamia kuvia, missä suljinaikaa on hyödynnetty saamaan veteen ja lumisateen tunnelmaa.

Objektiivi myös kesti lumet ja pakkaset vaikka sen päälle välillä lunta sulikin. Jonain päivinä puuterilumi pakkaantui zoomin reunaan. Rapsutuksella irti ja koko polttoväli oli taas käytössä.

24mm, 1/6, f22, ISO-100
70mm, 1/8, f6,3, ISO-100
92mm, 1/6, f13, ISO-100

Unelmatilanne Käylän koskikaraparatiisissa

Olimme Kuusamon reissulla käymässä myös Käylän koskella, missä koskikarat ovat yleensä hyvin kuvattavissa. Kuvasin niitä ensin lennossa sekä jäämuodostelmien päällä, kunnes huomasin yhden kiven edessäni kiinnostavan yhtä lintua. Lähestyin lintua varoen ja kuvasin sitä telellä. Havaitsin ettei koskikara välitä läsnäolostani, niin kokeilin ottaa laajakulmaisen yleislinssini eli 24-105, minkä olin hankkinut juuri tämmöisiä tilanteita varten.

Ryömin lumessa lähemmäs ja hain matalampaa kuvakulmaa. Välillä lintu hyppäsi veteen ja palasi hetken päästä kivelle. Makasin jään päällä toivoen, että se kestää painoni.

Lopulta lintu oli niin tottunut läsnäolooni, että piti pyytää 17-40 mm, jotta sain haluamani kuvan linnusta maisemassa. Tässä olisi vielä parempi ollut ehkä jopa 14mm, mutta sellaista ei nyt ollut siihen hetkeen saatavilla.

Seuraavana päivänä reunan jää oli ylettynyt istumakivelle saakka, eikä vastaavan kuvan ottaminen ollut enää mahdollista. Olin tyytyväinen, että objektiivi oli mukana laukussa.

54 mm, 1/15, f18, ISO400
24 mm, 1/20, f18, ISO200
102 mm, 1/20, f10, ISO200
54 mm, 1/6, f18, ISO100

 

Muu monipuolinen käyttö

Muutoin objektiivi toimii hyvin perus maisemissa sekä dokumentaarisessa kuvauksessa. Kevään sammakot ja rupikonnat olivat hyvää käyttöä objektiiville. Valovoiman heikkoudesta ei ole haittaa, koska läheltä kuvattessa eläimiä/lintuja/matelijoita pitäisi kuitenkin himmentää hieman.

Dokumentaarinen käyttö:

Täysin dokumentaarinen kuvaus onnistuu tällä tosi hyvin. Siihen tämä on enemmän kuin riittävä. Usein otan tämänkaltaisen dokumenttikuvan kännykällä.

Muutama linkki kamerakauppoihin, joita tykkään käyttää:

 

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here