Tee se itse – ground pod

diy ground pod

Matala jalustan korvike eli ground pod, suomalaisittain maajalusta?

Monissa kuvauksissa jalusta on epäkäytännöllinen ja turhan iso. Sen sijaan toimiva ground pod ajaisi asian, mutta mistä niitä saa vai tehdäänkö ne itse? Vastaus on, että joitakin kaupallisia tuotteita löytää googlella, mutta usein ne taidetaan tehdään itse. Kaupallisten hinnat ovat 100 dollarin luokassa.

Olen itse vuosien varrella tehnyt muutaman erilaisen ja nyt tulevaa kevättä varten rakensin kelkkamallisen. Toimisiko se paremmin ja tulisiko sitä käytettyä enemmän kuin lautasmallia? Niin kuin moni hyvä idea ja rakennelma jää usein varastoon eikä sitä tule kannettua mukana vaikka usein se voisi olla jopa parempi kuin jalusta

Esittelen seuraavassa kaksi erilaista ground podia ja pohdin niiden hyötyjä ja heikkouksia. Tärkeintä on, että sitä pystyy liikuttamaan maassa kitkattomasti ja se on vakaa.

diy ground podLautasmalli eli se yleisin mitä näkee aka pannu

Kun googlaa ground pod ja laittaa kuvahaun päälle niin yli 90% kuvista on jotain paistinpannun näköisiä virityksiä, missä on ruuvi keskellä kuula-, videopäätä tai kiikkua varten.

Tämä malli on yksinkertainen ja edullinen tehdä. Se ei vaadi työkaluja niin paljon kuin enemmän hifistelty kelkkani. Käytännössä lautasmallin idea on hankkia paistinpannu tai muu vastaava lieriö, tehdä siihen keskelle reikä kuulapään kiinnitystä varten. Pultti läpi ja valmista tuli.

Tasainen pohja tuo haasteet

Tasainen pohja tuo rakentamiseen ja käyttöön omat haasteensa.

Rakentamisen haaste on, että pultin kiinnitys pitää tehdä niin, että pohja pysyy tasaisena. Tähän on muutamia vaihtoehtoja, yksi niistä käyttää kuvien kaltaista puupalaa apuna. Tässä pultti ja mutteri on upotettu puuhun ja puu kiinnitetty pienen ruuvein pannuun.

Yksi vaihtoehto olisi moukaroida vasaralla keskikohtaa sen verran sisään, että pohja olisi tasainen vaikka siellä olisi pultin pää.

Toisaalta ainoastaan muutamat alusmateriaalit on niin tasaisia ja kovia, missä epätasainen pohja aiheuttaisi ongelmia. Esimerkiksi hiekassa kiinnityspultti/ruuvi ei takerru mihinkään.

Kiikkerä

Omani on tehty Trangian paistinpannusta, minkä löysin alennusmyynnistä muutamalla eurolla. Tämä alumiininen lautanen on myös tosi kevyt, mikä tekee siitä myös hyvin kiikkerän. Myös halkaisija on käytetylle setille eli 400 2.8 II L IS:lle + kamera liian pieni.

Pannun kanssa siis kannattaa miettiä painoa eli tukeva painavampi ja leveämpi pannu voi olla järkevämpi hankinta. Nämä toimii hyvin hiekalla tai lumella, missä maaperä on tasainen. Epätasainen suo, metsä ym. maasto on pannulle jo hankala ja kiikkerä.

 

diy ground pod

Kelkka on uusin tulokas

Olen pyöritellyt ajatusta toimivasta ja paremmasta ground podista hetken. Tällä viikolla palaverissa piirsin luonnoksen ground podista ja illalla olinkin jo rautakaupassa etsimässä osia.

Kelkka on rakennettu alumiiputkesta sekä naulaus tjsp. rakennuslevyistä. Lisäksi siinä on X määrä pultteja ja muttereita.

Tein kelkasta testiksi ensin korkeamman. Siinä mallissa se oli noin 5,5cm korkeampi eli videopään kiinnitys oli noin 11,5 cm korkeudella, kuva alla.

diy ground pod

Päädyin kuitenkin siihen, että matalampi, noin 6 cm korkuinen olisi parempi sekä tukevampi ja poistin pystytolpat. Kelkka on helposti modattava eli tarvittaessa siitä voi tehdä korkeamman tai jopa vielä matalamman eli kameran kiinnitys makaa vain 25mm halkaisijalta olevien jalasten päällä.

diy ground pod

Kaksi pitkää tukipistettä

Kelkan idea perustuu kahteen jalakseen, mistä nimikin tulee. Ajatus on, että se olisi tukevampi maastossa kuin pannu.

Samoin jalakset on nostettu edestä ja takaa, joten sen työntäminen ja vetäminen pitäisi olla melko kitkatonta. Alla on kummassakin kaksi pientä pulttia, joissa pyöristetty ja kitkaton kanta.

diy ground pod

Strategiset mitat

 • Pituus: 40 cm
 • Leveys: 20 cm
 • Korkeus: 6 cm
 • Paino: Kevyt
 • Kierre: 3/8

Aamupano siluetti – emalimuki

 

diy ground pod

Mitä työkaluja rakentaminen vaati?

 • Rautasaha
 • Porakone
 • Metalliporanteriä sekä leikkuuöljyä 3/8 pultin reiän tekemiseen
 • Ruuvipenkki putkien taivutukseen
 • Kuusiokulma-avain ja jakoavain pulttien ja mutterien kiristykseen
 • Spraymaalia, väri vapaa

 

diy ground pod

Ensikosketus

Alkuperäinen kiinnitys 1/4 pultilla ja adapterilla ei pitänyt, videopää löystyi. En saanut sitä kiristettyä kojussa, koska adapterin pehmeä metalli oli kiinalaisvalmiste ja antoi periksi. Nyt kelkkaan on vaihdettu suoraan 3/8 pultti kiinnitystä varten, joten pitäisi pitää. Vielä, kun sen saisi hitsattua kiinni niin ei tarvitsisi työkaluja videopään kiinnitykseen.

Ainoa kysymysmerkki on, että onko tuo välisilta riittävän tukeva videokuvauksessa, kun päälle laitetaan videopää ja painava (3.8kg tele + kamera). Still kuvauksessa se toimii, mutta videokuvauksessa voi olla ”hytkyvä”. Tämä selviää, kun pääsee testaamaan uudella kiinnityksellä.

diy ground pod

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!