Talviset saukot tuurilla vai kärsivällisyydellä

Saukko, Lutra lutra

Saukko on aina itselleni ollut hyvin vaikea laji. Olen kerran aiemmin päässyt kuvaamaan saukkoa vuonna 2013 Helsingissä. Vaikka olen talvisin viettänyt paljon aikaa sulien vesien varrella kuvaten koskikarasta aina jääpuikkoon, niin ei ole saukkoja sattunut kohdalle.

Tämä oli yksi päivä osana neljäpäiväistä kokeilua, vietä aikaa koskella ja katso mitä lajeja osuu kohdalle. Tällä kertaa koskikara ja minkki olivat ensimmäiset havainnoit sekä talvehtimista yrittävä peukaloinen. Kyllä siellä pari punatulkkuakin kävi juomassa. Muutama iltapäivä meni lorinaa kuunnellen.

Olin jo lähdössä kotiin neljäntenä päivänä ja ajoin autolla sillan yli hämärän hetkillä, kun vilkaisin viimeisen kerran koskelle. Kaksi saikkoa oli tullut syömään kalaa.

Nopea u-käännös ja auto parkkipaikalle, ei se ihan ruutuun mennyt. Takakontista nopeasti 400 millinen ja telejatkeet mukaan (sekä tietenkin kamera) ja kauheaa vauhtia sillalle. Alla oleva kuva on otettu 400mm ja huomasin heti, että tilanne vaatii 2x telejatkeen.

Saukkojen kala oli pahasti tuhounut, mutta oli sangen kookas ja vaalealihainen. Olisiko ollut hauki tai made.

Asetuksia ja kalustosta

800mm toimi hyvin polttovälinä sillalta, eikä siinä uskaltanut tehdä isoja peliliikkeitä paremman kulman ottamiseksi, koska saukot vilkuilivat sillan suuntaan välillä.

800mm käyttö nosti aukon f/5.6ja ISO arvon ollessa 6400 riitti suljinajaksi 1/500 – 1/640. Suljinaika riitti pysäyttämään hitaan liikkeen.

Jalusta olisi ollut kiva sekä nopeampi muistikortti. Jalusta oli tosiaan jäänyt autoon siinä kiireessä, joten jouduin nojaamaan sillan kaiteeseen telellä ja samalla olin polvillani osittain ajoradalla. Siinä piti vähän katsoa sivuun varmuudeksi.

Olin päivällä kuvannut R5:lla CFexpress kortin täyteen, niin piti tyytyä tässä kakkoskorttiin. Kakkonen on UHS-2, mutta silti videon kirjoitus sinne tuntui kestävän ikuisesti, samoin stillien kun kuvasi niitä vuoron perään. R5 on huomattavasti hitaampi kuin R6, kun kuvaa videota ja stilliä sekaisin tässä vaihdossa.

Kaiken kaikkiaan mukava 11 minuutin kohtaaminen, joka muistutti, että aina kannattaa katsoa viimeinen vilkaisu ennen poistumista.

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!