Susien kuvaamista piilokojusta helmikuun hyytävässä pakkasessa

0

Kuikan kämppä – Wildlife safaris, Kuhmo 19-23.2.2023

Sääennuste lupasi 10 vuorokauden ennusteessa Kuhmoon -2 / -11 asteenlämpötiloja, pilvistä sekä mahdollista lumisadetta. Ennuste alkoi muuttumaan muutamaa päivää ennen puolipilviseksi sekä pakkanen saattaa kiristyä öisin lähemmäs -20.

Totuus paljastui ensimmäisenä aamuna, elohopea oli -20 kylmemmällä puolella ja pysyi siellä lähes koko reissun. Kojupäivinä en keskipäivän lämpötilaa saanut, mutta muuna aikana oli kylmä. Viimeisenä päivänä käytiin -28 asteessa, huhheijaa.

Olin toki varautunut kylmään sekä kojussa on tietenkin lämmitys, mikä ei kaikkea pelasta. Pitää siis vaatteiden puolesta olla myös varautunut. Myöskin pilvet olivat kateissa. Päivät taittui kirkkaassa aurinkoisessa säässä. Pakkanen Kuhmon perukoilla rajalla on toki ihan erilainen kuin etelän kostea ja tuulinen ilmasto. Kun kosteus puuttuu, kylmyys ei pääse pureutumaan luihin.

Kuikan kämppä

Basecamppinä toimi Kuikan kämppä ja helmikuun tämän kuvausrupeaman päivärytmi oli aamulla 10 aikaan kojuun ja klo 17 jälkeen pois pimeällä. Sudet olivat viime viikot olleet iltapäiväaktiivisia sekä sitten hämärässä auringonlaskun jälkeen.

Alkuun oli mahdollisuus, että nukuttaisiin kojussa, mutta päivärytmin muututtua pääsin lämpöiseen huoneeseen nukkumaan. Toki sen verran mukavuuden haluisesti ja retkeä fiilistellen nukuin lämpöisessä Warmpeacen Viking 900 untuvapussissani. Siinä kehtaa köllötellä jopa kotisohvalla. Ei ole paikkaa, missä siinä ei ole hyvä nukkua!

En tiedä olisiko kojun lämmitys yhdistettynä omiin varusteisiin mahdollistanut kojussa nukkumista lähes -30 asteen pakkasöinä – todennäköisesti ei. Hyvä ratkaisu, että yöt nukuttiin turvallisesti ja mukavasti.

Rajavyöhykkeelle vyöhykeluvalla

Wildlife safarin kuvauspaikka sijaitsee rajavyöhykkeen sisässä, missä liikkuminen on kielletty ilman, että omaa vyöhykeluvan. Tämän palveluntarjoaja hankkii, joten siihen ei tarvitse itse kiinnittää huomiota.

Susien jälkiä

Matkalla kojuille pysähdyimme kuvaamaan susien jälkiä. Sudet liikkuvat myös aurattuja teitä pitkin, koska se on niille helpompaa ja energiatehokkaampaa. Lumipenkasta löytyi myös tuore merkkaus, missä oli mukana verta. Naaraalla juoksut käynnissä, kevät lähestyy.

Kojut pääosin yhdelle tai kahdelle kuvaajalle

Oma kojuni sijaitsi suon laidassa oikeassa reunassa. Se oli yhdelle henkilölle varsin kotoisa ja tilava. Näin kojusta hyvin ulos ikkunoiden ollessa itselleni hyvällä korkeudella. Näin ei kaikissa kojuissa ole. Tämä oli mitoitukseltaan hyvä minulle.

Kojuun tultaessa on tärkeää laittaa kaikki tavarat oikeille paikoille heti ettei niitä tarvitse alkaa etsimään kuvaustilanteen ollessa kesken. Tämä koskee lähinnä telejatkeita, muistikortteja sekä vara-akkuja.

Myös eväät on hyvä asetella esille. Tätä pitää korostaa myös siltä osin, että hyvät eväät ovat yksi onnistuneen kuvauspäivän edellytys.

Lämmitin

Kojuissa on erilaisia lämmittimiä, yleisin “alalla käytetty” on Sunwindin kaasulämmitin. Nämä ovat kyllä uskomattomia laitteita. Tämä yksilö toimi kutakuinkin hyvin, mutta pienellä teholla oli hyvin pienitehoinen. Vastaavia kilpailevia pieniä kaasulämmittimiä, kun ei ole oikein markkinoilla. Näillä käyttöikä vaihtelee lyhyestä vähän pidempään. Onneksi kokenut käyttäjä osaa tapella noiden kanssa ja tietää mihin kohtaan lämmitintä pitää avokkaalla hieman motivoida. Tässäkään ei pidä kantaa huolta, lämmitin laitetaan sinulle päälle tarvittaessa eli taistelu on oppaan vastuulla, jos sellaista tarvitsee tehdä.

 

Jalkoihin lämmintä

Varpaisiin ja jalkoihin ylipäätänsä kannattaa panostaa lämpöisellä villalla. Tämä koskee kaikkea piilokojukuvaamista. Lämmön noustessa ylös kojun lattialla on lähes aina kylmä ja kylmä maa hohkaa viileän lattiaan eli se ei edes lämpene.

Tässä kojussa oli kivasti hylly noin 40cm korkeudessa, missä sai pidettyä jalkoja.

Itselläni on kojussa yleensä merinosukat, niiden päällä villasukat tai pörröiset lämpösukat. Nyt talvikaudella sitten vielä Sorelien huopavuoret. Syksyisin saatan käyttää Haltin “pehmotossujani”, mitkä ovat mukavan lämpöiset.

Jos kojussa iskee vilu, kuvausreissu on pilalla. Sama koskee nälkää, mistä seuraavassa lisää.

Lämmintä ruokaa ja juomaa

Varsinkin viileiden aikojen piilokojukuvauksissa tarvitsee lämmintä kehoon. Yksi ja yleisin on ottaa termospullolla kuumaa vettä. Kahvi tai tee lämmittää eväsleipien ohessa. Toinen vaihtoehto on esim. yllä oleva Primuksen pieni keitin, millä kiehauttaa veden alle 3 minuutissa. Siinä voi sitten nauttia kevyet nuudelit ja juoda lämpöisen liemen perään. Lopun veden voi käyttää teehen hienosta Aamupano mukista nautittina.

Aamupano siluetti – emalimuki

Tähystystä

Päivät koostuvat lähinnä vain ja ainoastaan tähystämisestä. Minulla oli kojun toisessa päässä ilmanottoaukko, missä oli ollut verkko. En tiedä kuka ja miksi se oli leikattu kahdelta sivulta irti, mutta siitä pääsi kurkkaamaan seuraavalle kojulle. Voisin arvata, että joku on halunnut kuvata siitä kojun päätyyn / taakse, soosoo!!!  Tulee kuules hyttyset ja muut kesällä sisään.

Tämä kuvassa näkyvä koju oli itselleni takaviistossa eli käytin tätä “ikkunaa” tähystämiseen, jos sudet lähestyisivät kojun takaviistosta.

Kuvaukset

Yhdellä sanalla haastavat. Keli oli haastava, vuodenaika oli haastava, kohde oli haastava. Siitä lähtökohdat. Valoisa aika on helmikuussa sangen lyhyt, susilla on enemmän pimeää aikaa vierailla haaskalla kuin valoista aikaa. Jäljistä päätellen sudet kävivätkin joka yö.

Sää oli myös haastava, koska haaskaa joudutaan pitämään kaukana talvella, koska eläimet arempia. Tämä vaikeuttaa kuvausta, jos ilmassa on lämpöväreilyä. Kuvakulma on matala, koska lunta oli yli 50 cm. Tästä muodostui yksi isoimmista haasteita saada onnistumisia ylipäätänsä mistään kuvasta.

Korpit

Korpit olivat paikalla lähes kokoajan kaikkina päivinä. Niitä tuli välillä kuvattua ajanvietteeksi.

Merikotkat

Kaksi merikotkaa vietti kolmannen päivän suon toisella puolella puissa, missä ne parittelivat äänekkäästi auringonlaskiessa. Iltapäivän viimeisillä valoilla toinen linnuista kävi lähikelossa saarekkeessa katselemassa korppien ja susien puuhastelua.

Sudet

Odotus palkittiin lopulta kolmantena päivänä klo 14 aikaan, kun kaksi hukkaa saatui suolle. Lämpoväreily oli kovaa, mutta ei auttanut kuin yrittää kuvata.

Sudet olivat edellisen vuoden pentueesta eli vajaan vuoden ikäisiä sisaruksia. Ne olivat näkyvillä noin tunnin, kunnes poistuivat Venäjän suuntaan rajavyöhykettä. Aika hyvä ajoitus, koska kohta, missä haaska oli alkoi mennä niihin aikoihin varjoon susien poistuessa.

Itse susista ja lisäkuvista tulee myöhemmin oma bloginsa.

Lyhyet kantomatkat, isot laukut – ei kannata jättää tavaroita kotio

Moni blogiani lukenut tietää, että luotan MrJan Gearin varusteisiin monessakin asiassa. Reissuissa minulla on usein mukana Ronconi Box, kuvassa repun päällä. Se on pehmustettu ison telen kokoinen laukku, minkä saa esim. auton jalkotilaan kuskin selän taakse kätevästi, putkikassiin tai matkalaukkuun sisään.

Kooltaan Ronconiin mahtuu esim. R6+adapteri+EF 400 2.8 IS II L helposti. Tilaa jää vielä yhdelle jakajalle ja sen taakse telejatkeille sekä pienelle telelle esim. RF24-105 “kitti”. Laukku on sisältä pörröä eli velcrouros kiinnityksellä taskut kiinnittyvät tähän.

Alunperin tuo Ronconi box on suunniteltu vedenkestävän repun sisään, mutta niitä voi käyttää todella monipuolisesti ilman tuota reppua. Siksi ne ovat valikoimassakin ilman reppua, toki kahden erässä.
Ponting Ronconi – Mrjangear.com
Ronconi box – Mrjangear.com

 

Tapaturma

Pienessä ensiapulaukussani (kotona) on neula mukana tikkujen varalta. Onnistuin saamaan yöllä kömpiessäni takaisin sänkyyn tikun jostain kerronsängyn yläosan pohjasta. Koska tämä ei voinut odottaa aamuun, niin se piti kaivaa pois. Onneksi puhdistusainetta on aina matkassa haaverien varalta.

Sauna

Tilinpäätöksen aika. Istuin viimeisenä iltana saunassa miettien reissun kokonaisuutta.

Kirjoitin reissun aikana Luontokuva lehden 3/2023 kolumnin Järki vastaan tunteet. Siitä tuli hyvin mielenkiintoinen ja mielestäni hyvä pohdinta kojukuvauksen helppoudesta vai onko se sitä? Mikä on yrittäjän vastuu ja mitä me ostamme? Ostammeko istumapaikan vai gigoittain hyviä kuvia?

Pääosa kuvista syntyi viimeisenä päivänä 14.00-15.00 välisenä aikana. Silloin areenalla vieraili sudet sekä toinen merikotkista. Samaan aikaan toisaalla ahma pyörähti ansakamerassa. Tästä olin täysin tietämätön eli kameraa hakiessa siellä oli erittäin mieluisa yllätys.

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!