Suomenojan lintualtaan niittotalkoot ja rehevöityminen

0

Kuvaus- ja katseluaukkojen niittäminen rehenevälle reunalle

Useana viime vuonna jäätilanteen salliessa on Suomenojan Luonto ry niittänyt kuvaus- ja katseluaukkoja itäiselle reunalle allasta. Altaan jäänpaksuus oli nyt riittävä niittämiselle, joten yhdistyksen jäsenistä ja muista apulaisista koostunut iskuryhmä kävi talkoilemassa räntäsateessa. Tunnissa oli paljon kaadettu, mutta osa teki vähän pidempään.

Itäiselle reunukselle muodostui viisi aukkoa, joista yllä näkyvä kulmauksen kolo on isoin. Siinä ruovikkoa oli eniten niitettäväksikin. Yksi aukko on pohjoisella reunalla koivikossa, mistä nyt parempi näkyvyys itäiselle vesialueelle. Kaikki aukot siis kohdistuu itäiselle altaalle, joten sinne on nyt helpompi kuvata matalalta sekä havaita ruovikon reunaa uivia lintuja.

Ilmakuva vuodelta 2014

Katsaus menneseen, altaan reunat kasvavat umpeen enemmän vuosi vuodelta

Yllä oleva ilmakuva on otettu altaalta 2014. Siitä on havaittavissa muutokset.

Kuvasta on ympäröity kohdat, mitkä seuraavissa ennen ja jälkeen kuvissa tänään niitettiin. Ensimmäinen kuva on oikeasta kulmasta, missä kasvusto meni ennen huomattavasti lähempää kävelytietä eikä ollut umpeen kasvanutta vaan matalaa vesikasvustoa, minkä päällä rantakanojen kuvaaminen oli mahdollista. Tuossa on tapahtunut yksi näkyvimmistä muutoksista.

Keskimmäinen kuvapari on pysynyt muutoin samana, mutta etäisyys rannasta on kasvanut vuosien aikana.

Viimeinen kuvapari on itäisen lintutornin edustalta (vasen merkintä), mikä oli 2010-2015 parhaimpia lintukuvauspaikkoja keväisin. Penkereellä oli mahdollista istua ja etualalla ei ollut käytännössä mitään kasvustoa, vain muutama ruoko. Nyt kasvustoa on paksusti noin 2-3 metrin matkalla. Se on nyt niitetty, joten alkukauden se ei ole tiellä, mutta kasvaa nopeasti takaisin.

 

Niitetty kasvusto kerättiin pois

Niitetty kasvusto luonnollisesti kerättiin pois siinä määrin, missä se oli mahdollista raskaan nuoskalumen seasta. Materiaali kasattiin kävelytien toiselle puolelle, mistä se tietojeni mukaan noudetaan pois. Tällöin kasvusto ei kasvata altaan reunojen kuormaa entisestään.

Kolme kuudesta kuvausaukosta ennen ja jälkeen

Taistelevat nokikanat itäiseltä penkereeltä menneinä vuosina

Kirjoitin kultavuosista altaalla, niin tässä koottuna vuoden 2014 nokikanakuvia turnajaisista.

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!