Savun yksityiskohtien kuvaaminen

Sain inspiraation kokeilla savun yksityiskohtien kuvaamista katsottuani Gavin Hoey:n opetusvideon aiheesta.  Kuvaamista varten piti tehdä muutamia hankintoja lähtien savun lähteestä. Lähteenä voi käyttää esimerkiksi hyttyssavuja, mutta huomattavasti parempi ja tuoksuvampi vaihtoehto on suitsukkeet. Suitsukkeita kävin ostamassa 20 kpl paketin Indiskasta 1.90 €  hintaan. En muistanut tarkastaa ennen lähtöä kuinka monta mustaa taustakartonkia kotona oli, joten Indiskan viereisestä Tiimarista tarttui mukaan varmuuden vuoksi neljä kappaletta mustia kartonkeja kolmen euron tarjoushintaan.

Myös tyttöystäväni on kiinnostunut valokuvauksesta

Kasasin keittiönpöydän viereen studiovalojen jalustat sekä viritin alumiinilistan niiden väliin. Kartongit kiinnitin alumiinilistaan klemmareilla yläreunasta sekä alhaalta toisiinsa.
Suitsukkeen sijoitin keskelle halloween-bileistä jääneeseen kynttilään pystyyn. Suitsukkeen pystyttämiseen käy mikä tahansa mihin tulitikun paksuinen varsi uppoaa. Niille on myös myynnissä omia telineitä.
Salaman sijoitin omalle jalustalle sivuun. Salamaan rakensin valonohjaajat Gavinin videon mukaisesti kummallekin puolelle niin ettei valo eksy taustaan valaisten sitä tai objektiivin linssiin aiheuttaen haijastumia.
Kamera jalustalle pöydän eteen ja tarkennus suitsukkeeseen, jonka jälkeen manuaalitarkennus päälle ja kuvia napsimaan (manuaalitarkennus ei välttämätön, jos runko on säädetty tarkentamaan muusta kuin laukaisimesta). Kuitenkin niin ettei kamera lähde yrittämään tarkennusta vaikka laukaisimen nostaisi puolivälistä ylös.
Aukkoina käytin f/8 – f/11  saadakseni riittävän syväterävyyden kuviin. Valotusaikana oli 1/160 varmistaakseni tärähtämättömät ja pysähtyneet kuvat.  ISO-arvoksi oli säädetty 100.
Objektiivinä on hyvä käyttää zoomillista sekä suhteellisen lähelle tarkentavaa laajakulmaista objektiiviä, näin saat tilanteista otettua yksityiskohtasempia kuvia sekä laajempia yleiskuvia savusta ja sen muodoista. Itselläni oli käytössä Canonin 24-70 L -objektiivi, jonka lähin tarkennusetäisyys on 38cm ja runkona Canonin 5D M2.
Salamaan säädin tehoksi 1/2 sekä zoomia 70 mm manuaali-modessa. Jos vaikuttaa että savu on haaleaa eikä voimakkaasti näkyvää, niin salaman tehon nostaminen tuo sen esiin kuvissa. Huomasin että suitsukkeissa oli eroja savuttamisen suhteen. Kulutin kolmena eri kuvauspäivänä yhteensä neljä suitsuketta. Niiden sammuttaminen onnistuu esimerkiksi kastelemalla palava kärki veteen. Apuvälineenä savun ohjaukseen ja rikkomiseen käytin kamerankennon ja objektiivien puhdistuspumppua.

Kuvista syntyy lähes täysin mustavalkosia, mutta värit niihin voi lisätä jälkikäteen kuvankäsittelyohjelmalla. Myös värigeelien käyttäminen salaman edessä voisi toimia, mutta tätä en ole vielä kokeillut.

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!