Raakakuvasta valmiiseen kuvaan

0

Kuvankäsittelyn merkitys digikuvalle on oleellinen, ainakin jos halutaan saada kuva näyttämään hyvältä. Seuraavassa lyhyesti mitä eri säätöjä ylläoleva valkohäntäkauris kuva vaati saavuttaakseen lopullisen ulkoasunsa. Kuva on otettu aamun sarastaessa, jolloin valot eivät olleet parhaimmillaan vielä.
Kuva tallentui kortille .cr2 muodossa eli Canonin raakakuvana eli RAW:ina. Valkotasapaino oli automaatilla, sen säätäminen onnistuu jälkikäteen helposti ja haluttu lopputulos on varmasti parempi kuin etukäteen säädettynä vaihtuvissa valoissa.Käsittelyssä käytän Adobe Lightroom 2 -ohjelmaa, jolla onnistuu kaikki peruskäsittelyyn vaadittavat toimenpiteet, joita luontokuville, hääkuville ym. kuville teen. Suosittelen itse ohjelmaa kaikille hyvällä omatunnolla, joiden ei ole tarkoitus manipuloida kuvia vaan tehdä vain perussäätöjä ja roskien poistoja. Seuraavassa luettelo tehdyistä säädöistä kuvalle exif -tietoineen:

Canon 5Dm2, Canon EF 500 4.5 L, EXIF: iso3200, 500mm, f4.5, 1/60, kuvattu autosta, objektiivi tuettu pelkääjän paikalla istuvan olkapäähän. Kuvattu lyhyitä sarjoja.
– Valkotasapaino oletuksena 4200K -> muutettu 5300K, jolla saavutettu lämpöiset sävyt kuvaan.
–  Poistettu digikuville tyypillistä harmaata kalvoa pois nostamalla kontrastia oletuksesta 25 -> 55.
– Tyyliini kuuluu voimakkaat ja saturoidut värit, jolloin käytän melkein aina vibrance sekä saturaatio säätimiää saadakseni halutut sävyt, usein aika voimakkaina joidenkin makuun. Vibrance 0 -> 31  ja saturaatio 0 ->24. Tämä aiheutti joidenkin värien yli korostumisen, jotka tässä tapauksessa olivat purple ja magenta. Seuraavaksi ne poistettiin saturaation värikohtaisilla liukusäätimillä kokonaan kuvasta (magenta -90 ja purple -100).
– Seuraavaksi kuvaan on lisätty mustaa eli blacks säätimellä +14, jolloin kuusista saatiin halutun vihreät sekä ympäristöstä tummempi ja varjoja esiin, jolloin valkohäntäkauris korostuu kuvasta paremmin.
– Viimeisenä kuvan kulmiin on lisätty vinjetointia, korostamaan kaurista kuvan keskellä.

Seuraavassa kuva Lightroomin työpöytänäkymästä kahdella näytöllä. Vasempaan näyttöön on laitettu näkymään ennen ja jälkeen kuvat sekä oikealle isona käsitelty kuva, alareunassa kaikki kansion kuvat. Normaalissa työnkulussa en pidä alareunan kuvia näkyvillä vaan työstettävä kuva isona vasemmassa ruudussa ja oikella muut kansion kuvat pieninä kuvina.

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!