Putoileeko sinun Canonin vastavalosuojan kiinnityksen kiinnitysruuvit?

2

Silloin tällöin kuulee puhetta siitä kuinka Canonin L-sarjalaisten telejen vastavalosuojan kiinnitysruuvin oma kiinnitys pettää. Kiinnitys on alhaalta kiinni kahdella pienellä ruuvilla, mitkä ainakin omassa Canon 500 4 L IS objektiivissa löystyivät itsekseen. Niitä tuli sitten kiristeltyä sen verran kuin tuollaista minimaalista ruuvia pystyy, kunnes koitti se päivä että toinen oli pudonnut. Onneksi kiinnitys (CY1-4292) pysyy yhdelläkin ruuvilla kiinni, mutta sekin oli jo löystynyt.

Kaivoin netistä objektiivin räjäytyskaavion, mistä sain tietää alapuolella olevassa kuvassa näkyvien ruuvien tyypin (XA1-7260-559). JAS-tekniikasta ruuvia sai varaosana 50 senttiä kappale. Kuulostaa edulliselta, jopa liian. JAS ottaa varaosien ym. toimituksesta 15 euron palvelumaksun (ainakin vielä viime vuonna). Heillä oli silloin kaksi ruuvia, ostin kummatkin. Hintaa tuli 16 euroa eli 8 euroa per ruuvi.
Alkuperäiset ruuvit

 

Kiinnitin jälleen uuden ruuvin niin kireälle kuin sain, mutta ei mennyt varmaan viikkoakaan niin se oli pudonnut. Kaivoin kaapista toisen ja ei aikaakaan kun sekin oli kadonnut.

Tässä vaiheessa mittani täyttyi. Otin kaapista ruuvipenkin, Dremelin, pultti- ja mutterivarastoni. Löysin kaksi sopivaa 3 mm pulttia mitkä yltäisivät läpi reippaasti. Asensin Dremeliin 2.8 mm terän mikä oli lähinnä kiinnikkeessä jo olevaa ruuvin reikää ja jatkoin siitä läpireiän. Seuraavaksi suurensin läpi porattua 2.8 mm reikää 3.2 mm terällä. Suoraan tuon 3.2 mm reiän tekeminen olisi varmaan ollut mahdotonta noilla työkaluilla, koska kiinnike on jotain törkeän kovaa metallia. Dremelin kone ja terä kävivät aivan tulikuumana operaation aikana. Koneen ja terien piti antaa useaan otteeseen jäähtyä.

Lopulta sain reiät porattua ja suurensin vielä vastavalosuojassa olevia reikiä. Sen jälkeen pultit ja mutterit kiinni ja kireälle. Pultti oli vähän liian pitkä ja ylimääräisen osan katkaisu hoitui nätisti Dremelin katkaisulaikalla.

Tämän jälkeen ei ole ollut mitään ongelmia. Kiinni on pysynyt ja todennäköisesti pysyykin. Loppuun kevennykseksi että tuo kiinnike itsessään maksaa 100 € luokkaa, jos pääsee putoamaan.

Tekemällä itse saa ainakin kestävää toteutusta!

Ja seuraavassa kaksi kuvaa omasta kiinnityksestä fiksattuna:

Kirjoitettu 5.4.2014

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!