Punainen kirja pitää sisällään monta Suomenojan lintulajia

0

Punainen kirja 2019 – Suomenojan lintulajit valitettavan hyvin edustettuna

Suomenojan lintualtaan elämää on tullut seurattua aktiivisesti vuodesta 2011 asti. Silloin aloitimme dokumentaarisen seurantatyön ja siitä sai alkunsa Suomenojan Luonto ry.

Suomenojalla on ollut hyviä ja huonoja vuosia, mutta suunta on alaspäin. Lisäksi aluetta uhkaa rakentaminen ja suojavyöhykkeet on jäämässä pieniksi. 8.3.2019 julkaistuun Punaiseen kirjaan on listattu lajien nykytila ja valitettavan monta Suomenojan vakioasukkaista löytyy listalta.

Lintuparatiisi

Vuonna 2017 julkaisimme alueen luonnosta kirjan, joka on tilattavissa verkkokaupastani keväiseen hintaan.

Punasotka – äärimmäisen uhanalainen

Näkyvä lintu Suomenojalla keväällä on kymmenet koiraat piirittävät ja jahtaavat yksittäisiä naaraita. Lintujen sukupuolijakauma on selkeästi koiraspainotteinen ja koiraita näkeekin altaalla “runsaasti”.

 

Mustakurkku-uikku – erittäin uhanalainen

Suomenojan pieni ja pippurinen väripilkku. Näyttävät soidintanssit eivät jätä katsojalle epäselväksi ketkä ovat pariskuntia.

Tukkasotka – erittäin uhanalainen

Muiden lintujen varjoon jäävä lintu, joka pitää hauskaa ääntä. Harvoin sitä kuitenkaan Suomenojalla pääsee kuulemaan, kun naurulokit ja voimalaitos peittää kaiken taakseen.

Nokikana – erittäin uhanalainen

Suomenojan näyttävin laji naurulokin jälkeen. Keväiset turnajaiset vetävät katsojia altaan reunoille nokikanojen ottaessa näyttävästi yhteen altaan reviireistä sekä morsiammista. Kesän tultua syntyy värikkäät pienokaiset, jotka hurmaavat kauneudellaan.

Naurulokki – vaarantunut

Suomenojan ehdottomasti näyttävin laji. Näyttävät varoituslennot ja naurulokkien antama äänimailma keväiselle Suomenojalle on kävijän itse kuultava. Laji toimii suoja-armeijana muille lajeille.

Liejukana – vaarantunut

Suomenojan vakiosuosikki, jota tullaan bongaamaan kaukaa. Liejukanasta saa helpon lajipisteen ne, jotka niitä kerää. Hassun näköiset poikaset, jotka yleensä paremmassa piilossa kuin nokikanalla.

Bonuksena yksi alueen nisäkäs

Liito-orava – vaarantunut

Pieni ja sympaattinen kaveri, jonka elinoloja on Suomenojan Luonto ry parantanut useilla pöntöillä ympäri aluetta.

Lähde: Punainen kirja

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!