Petolintujen Seurasaari

Kaunis kuura toi pääkaupunkiseudulle poikkeuksellisen kauniit talvimaisemat koristaen puut valkoiseksi kaikkialla. Olin saanut edellisenä päivänä puhelun että Seurasaaressa vietetään pöllöjen juhlaa. Paikalla oli ollut viirupöllö, useita varpuspöllöjä, huuhkaja sekä helmipöllö. Oli aika lähteä katsomaan miltä saaressa näytti 10.1.2010.

Paikalla oli paljon kuvaajia sekä bongaajia taapertamassa ympäri saarta etsien pöllöjä, jotka olivat piilossa. Tapasin sillalla Laurinsalon Tommin, jonka kanssa lähdimme yhdessä etsimään pöllöjä. Havaintoja ei ollut muillakaan, mutta jatkoimme kallionlaidalle, josta havaitsimme agressiivisesti käyttäytyvän varis porukan, jota lähdimme tutkimaan lähempää. Lähestyessämme variksia havaitsimme muistakin suunnista kerääntyvän ihmettelijöitä kohti variksia. Hetken kuluttua ensimmäinen huudahdus tuli että puussa on viirupöllö, joka sittemmin osoittautuikin kuvan lehtopöllöksi. Paikalle saapui lisää ihmettelijöitä kiikareiden ja kameroiden kanssa, sekä tiedon että saaren keskiosassa on huuhkaja kuusessa. Lähdimme siirtymään sinnepäin, mutta puolessa välissä matkaa varpuspöllö keskeytti matkamme.

Puunlatvassa korkealla ihmettele pieni pöllö sai poseerata rauhassa jalkakäytävältä kuvaaville kuvaajille sekä katselijoille. Hetken päästä varpuspöllö syöksyikin kohti läheistä ruokintapaikkaa ja katosi. Sen koomin emme sitä enään nähneet. Lähdin jatkamaan matkaa kohti huuhkajan paikkaa sekä palokärjen aluetta, joista ainoastaan palokärjen löysin korkealta puusta. Matka jatkui kohti varpuspöllön aluetta, jos siitä olisi saatu havainto. Paikalla vaihdoin aiemmin vastaantulleiden kanssa havaintotietoja tapahtumista, kun paikalle osui kaksi naista kysästen että etsimmekö jotain ihmeellistä. Naiset olivat nähneet pöllön ja näyttivät kamerastaab sen kuvaa “tuossa se istui 2-3m korkeudessa oksalla 15min sitten”. Kuvassa oli komea passikuva viirupöllöstä. Viirupöllöä ei sittemmin havaittu, ainakaan ei allekirjoittaneen korviin kantautunut havaintoa vaikka jäin alueelle pyörimään.

Olin jo lähdössä siltaa kohti ja kotia päin, kun vastaan tullut bongaaja kertoi että tuossa on toinen huuhkaja kuulema ihan vieressä. Lähdimme tutkimaan ilmoituksen totuutta ja sieltähän se löytyi kuusenoksalta istumasta. Tässä vaiheessa varmisteltiin vielä muilta että toinen lintu on saaren keskiosassa paikallaan, joten saaressa oli tuolloin kaksi huuhkajaa. Kuvauslinjoja oli yksi, joten kauaksi aikaa en jäänyt paikalle ihmettelemään. Matka jatkui noin 20m, kun taas tuli kuvattavaa.

Merikotka ilmestyi korkean kuusen latvaan tähystämään saaren menoa. Lähdimme kalliota pitkin syvässä lumihangessa tarpomaan lähemmäs kotkaa edessä olevien puiden luokse saadaksemme paremman kuvauslinjan. Hyvän kuvauspaikan löydettyä oli aikaa ottaa erilaisella rajauksella ja valotuksilla merikotkasta useita kuvia. Ohi lentänyt korppikin tallentui yhteen kuvaa mustana sotkuna. hetken ihmeteltyään merikotka lähti komeasti lentoon kuusen havujen lentäessä irti puusta. Oli aika lähteä kotiin katselemaan kuvia.

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!