Päiväretkellä Liesjärven kansallispuistossa nauttimassa ensilumesta

0
Pirttilahti

Ensilumi sateli Etelä-Suomeen, mutta rannikolla siitä ei mitään maahan jäänytkään. Lähdimme Liesjärven kansallispuistoon vajaan sadan kilometrin päähän Helsingistä. Emme ole ennen siellä käyneet, joten kaikki oli uutta. Kelikameroista teimme tiedustelua että lunta siellä on, se riittää. Karkkilan kohdalla alkoikin lunta olemaan maassa ja hetken päästä myös puut olivat kauniisti kuorrutettu. Ajoimme auton Pirttilahden parkkipaikalle mistä lähdimme etenemään polkuja pitkin.

 

Lähdimme kulkemaan Kyynärharjua etelään päin. Puolessa välissä harjua on silta, minkä alta virtaa Kyynärän vesi Liesjärveen. Jatkoimme matkaa etelään kuvaillen maisemia kummaltakin puolelta. Rannoilta löytyi muutama komea kelo kaatuneena järveen.

Kopinlahden opastustaululla teimme suunnitelmia, päätimme lähteä takaisin päin ja kiertämään Hyypiön reittiä. Kävimme Kyynärän rannassa katsomassa vuokrattavien Hyypiön savusaunan ja Hyypiön kämpän maisemat, mistä lähdimme kohti Hyypiön kallion näköalapaikkaa.

Hyypiön savusaunan laituri

Näkymä Hyypiön kämpän 2krs. “terassilta”
Hyypiön savusauna
Hyypiön savusauna

Saapuessamme Hyypiökalliolle näköalapaikalle aurinko yritti vähän pilkistää pilvien välistä. Näköalapaikkaa tästä ei kyllä oikein saa tekemälläkään, ainakaan valokuvaajalle. Maisema oli Etu-Kyynärälle puiden peittämä. Jatkoimme reittiä eteenpäin tarkoituksena siirtyä Siltalahdesta Ilvesreitille. Veneiden säilytyspaikalla lähdimme Tapolanjärven eteläreunaa kohti Siltalahden taukopaikkaa ajatuksena paistaa makkarat.

Siltalahden taukopaikan maisemaa pohjoiseen päin. Taukopaikka oli varattu, joten päätimme käydä pyörähtämässä Hangaslammella ja jäädä paluumatkalla evästauolle. Matkalla Hangaslammelle pääsimme ihailemaan upeita kuusimetsiä sekä loikkimaan Hangaslamminojan yli.

Hangaslammin ympäristössä olikin yllättävän paljon lunta ja lähes peilityyni lampi huusi valokuvaajaa luokseen. Kello alkoi olemaan sen verran että aurinko laskee reilu tunnin päästä eikä meillä ollut otsalamppuja mukana, joten tähän kohteeseen ei kauheasti voinut varata aikaa. Oman haasteensa paikalle lisäsi se että lumen alla oli märkää ja upottavaa mätästä. Loikimme mättäältä toiselle hyödyntäen kaatuneita puita saadaksemme edes muutaman otoksen. Joku oli tuonut veneensä talvisäilytykseen tänne, varmasti hyvässä turvassa. Kuitenkin hyvä tuuri loppuu jossain vaiheessa ja astuin mättäästä ohi niin että upposin sen verran syvälle että varsikenkä hörppäsi varresta sisään vettä.

Palasimme Siltalahdelle tarkoituksena paistaa makkarat, mutta puuvarasto ammotti tyhjyyttään. Löysimme hangesta pari pientä märkää klapia, mutta niistä ei tulta loihdita. Näimme Hyypiän kämpän rannassa tulentekopaikan, joten päätimme talsia sinne, autokin oli siellä päin. Pettymykseksi jouduimme toteamaan ettei sielläkään ollut puita tarjolla. Päädyimme syömään eväsleivät extra täytteellä eli kylmällä makkaralla ja juomaan kuumat kaakaot hyvän retkipäivän kunniaksi. Matkaa tuli Sport Trackerin mukaan noin 11 km.

Glympse,

ilmainen turva tai ainakin saattaa auttaa löytämään sinut, kun jotain menee pahasti pieleen. Vaikka olimmekin kahdestaan liikkeellä niin laitoin silti Glympsen päälle ja linkin backup-henkilölle.

Glympse on matkapuhelimeen asennettava ohjelma, mistä voit lähettää aktiivisen linkin haluammallesi henkilölle. Tämä henkilö saa linkin kautta sijaintisi määrittämäsi ajan (15 min-4 tuntia, mitä voit jatkaa taas uudet 4 tuntia, jos kyseessä on pidempi reissu). Seurannan ollessa aktiivinen pystyy linkin saaja reaaliaikaisesti seuraamaan sinua. Kun aika loppuu näyttää selain viimeisen tunnetun sijainnin ja lyhyen jäljen mistä on tultu eli kulkusuunta hahmottuu.

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!