Olympus 35RC – maailman pienen mittaetsinkamera?

Törmäsin tähän pieneen vanhaan mittaetsinkameraan Fotomanin käytettyjen kameroiden joukossa tammikuussa 2024. Sen hyvä kunto iski heti silmääni sekä sen pienuus.

Aloin saman tien googlettamaan mikä kamera oikein on ja millaisia asetuksia siinä voi säätää, ja ennen kaikkea mitkä arvot ovat kuvaajan päätettävissä.

Minulla on ollut kolme mittaetsinkameraa aiemmin, joista yksi vuotaa mystisesti valoa, toisen säädettävyys valotuksessa ei ollut mieleen ja kolmas oli rikki jo tullessaan minulle, sen onneksi sain palautettua. Olen siis etsinyt sitä itselleni sopivaa viime vuodet. Afrikan reissun kokemuksella uskon nyt sellaisen löytyneen.

Mitä sitten löysin?

Boulderointia – filminä Ilfordin XP2 – 400

Ken Rockwell

Olympus 35RC on yksinkertainen kamera, joka vain sattuu tekemään kaiken vaativan valokuvaajan tarvitseman. Kamerassa ei ole mitään tiellä, ja siinä on erinomainen objektiivi ja valotusjärjestelmä, joka takaa täydelliset, terävät kuvat joka kerta pienellä painolla ja vaivalla.

 

Kameraa on valmistettu 1970-luvun alkuvuosina eli se on hyvin vanha ja oma yksilöni on todella hyvin pidetty. Voisi melkein sanoa, että se on viettänyt vitriinissä paljon elämästään. Tässä tulee väistämättä mieleen oma vastuu saada pidettyä se samassa kunnossa tulevat vuodetkin samalla hyödyntäen kameraa.

Kamerassa on 42 mm f/2.8 valovoimainen objektiivi, mikä piirtää hyvin tarkan kuvan sekä tarjoaa tarkan manuaalisen etäisyysmittarin tarkennuksen kanssa. Kamerassa on myös tarkka automaatti- sekä manuaalivalotus.

Viimeinen kuva rullasta – Filminä Kodak Gold 200

Valotuksen säätäminen ja asetukset

Kamerassa pariston avulla automaattivalotusjärjestelmä muuttaa neulan sijaintia etsimessä kertoen käytettävän aukon suhteessa asetettuun suljinaikaan sekä filmin Iso-arvoon.

Kamerassa voi valita automaattisen aukon tai sitten sen voi säätää itse f/2.8 ja f/22 välillä itse.

Suljinajan asetus on kameran päällä kiekossa kätevästi säädettävissä arvoihin 1/500, 1/250, 1/125, 1/60, 1/30, 1/15 tai bulb. Säädin pyörii 360 astetta eli voit mennä kätevästi ympäri bulbista 1/500 eikä tarvitse miettiä, mihin suuntaan käännellä.

Ainakin itselleni tuossa on juuri hyvät suljinajat valittavana eli en kaipaa hitaampia suljinaikoja, koska todennäköisesti en tule edes bulb koskaan käyttämään.

Filmin puolesta kamera tukee ISO 25-800 filmejä, joten herkän Ilfordin Delta 3200 mustavalko

Kuvausprojektista – Filminä Kodak Gold 200

Joerg-Peter Rau

Nykyään yhdistämme etäisyysmittarikamerat eksklusiivisiin Leica M -malleihin ja ehkä joihinkin muihin melko kalliisiin tuotteisiin. 1960-luvulla kiinteälinssinen etäisyysmittari oli kuitenkin massamarkkinoiden tuote ja osoita ja ammu -kameran edelläkävijä. Erityisen mielenkiintoinen esimerkki on Olympus RC 35 vuodelta 1970.

 

Pieni runko kiinteällä linssillä, tavallisesti keskilaajakulmasta vakiopolttoväliin, sisäänrakennettu valomittari ja yksinkertainen käyttö: Tämä oli monien nousevien japanilaisten kameravalmistajien kaava 1960-luvulla. Se oli aika, jolloin valokuvaus (ja matkailu) oli tulossa laajalti länsimaalaisten saataville, ja tarve edullisille, helppokäyttöisille kameroille kasvoi nopeasti.

 

Laukaisun esto – napakymppi ominaisuus

Kamerassa on myös älykäs toiminto, ettet menetä kuvia turhaa, jos sattuisi, että yrität kuvaa huonossa valossa, missä asettamasi asetukset eivät riitä.

Kun yrität laukaista kameraa, menee nuoli valotushaarukan alkuun ja laukaisin ei mene alas. Tämä kertoo, että asetuksia on muutettava tai kuvasta luovuttava. Tämä suojaa myös hutilaukaisuja, jos kamera on viritettynä laukussa linssin suojan kanssa.

Isäukko kuvaamassa Kallbådanin majakka – Filminä Kodak Gold 200

Patteri

Pattereiden kanssa voi vanhojen kameroiden kanssa olla satunnaisesti hieman haastetta. 35RC:n sopii edelleen hyvin saatavilla oleva paristo Vartalta V625U/LR9.

Kamerassa on myös OFF-asento aukon valinnassa, mikä laittaa kameran nukkumaan eikä patterin näin ollen pitäisi kulua turhaan. Kamerassa ei kuitenkaan ole pariston varoitinta eli se loppuu, kun loppuu.

Kiipeiljä Jaanankalliolla kesäpäivänä – – Filminä Kodak Gold 200

Mitat ja paino

Kamera painaa reilu 400 grammaa ja on vain 109 x 70 x 50 mm kokoinen.

Kallbådanin majakka – Filminä Kodak Gold 200

Arvo

Kamerastoressa 2022-2023 myytyjen kameroiden hinta on ollut yhden osalta 174,99 ja muiden osalta 249 euroa.

Maksoin omastani 170 euroa, joten näiden valossa tästä erittäin hyvä kuntoisesta kamerasta se oli ehkä jopa halpa hinta. Käsittääkseni vintage-kamerat vain nostavat arvoaan tällä hetkellä.

 

 

 

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!