Odotettu julkaisu: Canon 5D Mark III

Canon on julkaissut 2.3.2012 legedaariselle 5D mark II kameralle seuraajan Canon EOS 5D Mark III:n. Pitkälle odotukselle eri keskustelupalstoilla ja tulevien ominaisuuksien arvailulle tuli loppu. Nyt alkaa spekulointi sitten onko se hyvä vai ei.

Tärkeimpiin ominaisuuksiin Canon listaa:
• 22,3 megapikselin täysikokoinen kenno
• 61 pisteen automaattitarkennusjärjestelmä
• jatkuva kuvaus jopa 6 kuvan sekuntinopeudella
• ISO-herkkyysalue 100–25 600
• Full HD  videot ja käsisäädöt
• 14-bittinen DIGIC 5+  prosessori
• sääsuojaus
• 8,11 cm:n (3,2 tuuman) ja 1 040 000 pikselin näyttö
• HDR-tila ja esiasetukset

Listasta puuttuu mielestäni ominaisuus, mikä nähdään ensimmäistä kertaa ykkössarjan ulkopuolella:
• Kaksi muistikortti paikkaa CF & SD

Tässä vaiheessa lukijaa varmaan kiinnostaa kuinka paljon kamera maksaa. Canon Suomen lehdistötiedotteessa puhutaan 3800 € hinnasta, mitkä on yleensä selkeästi yläkanttiin. Maailmalta kantautuu 3500 dollarin paikkeille osuvia hintoja. Joten eiköhän kameran hinta tule olemaan jossain 3300-3500 € hintaluokassa, kun ensimmäiset saapuu kauppoihin. Järjestelmäkameroiden hintoja voi verrata Vertaa.fi sivuilla

Canon Euroopan ammattilaistuotteiden markkinointipäällikkö Kieran Magee toteaa: ”EOS 5D Mark III on huomattava edistysaskel EOS 5D  mallistolle”.

Kamerassa on useita tuttuja ominaisuuksia Canon 1D X -kamerasta, jotka parantavat suorituskykyä, monipuolisuutta, käsiteltävyyttä ja kestävyyttä. Kameran asetuksia kerrotaan voitavan muokata lähes mihin tarkoitukseen tahansa studiokuvauksesta videokuvaukseen.

Uuden 22,3 megapikselin täysikokoinen kenno luvataan tuottavan entistä tarkempia yksityiskohtia sekä paremman resoluution. Kuuden kuvan sekunti nopeudella kamera pystyy tallentamaan 18 RAW-kuvan tai yli 16 000 JPEG-kuvan sarjoja ilman lisävarusteita (käytettäessä UDMA 7 sertifioituja kortteja). Edistyksellisen kennon ISO-herkkyysalue on 100-25 600 ja sitä voidaan laajentaa ISO 50, H1 51 200 sekä H2 102 400.

Tarkennuksessa on tapahtunut iso edistysaskel edeltäjään eli 5D mark 3 käyttää samankaltaista 61 pisteen laaja-alaista automaattitarkennusta kuin EOS-1D X. Järjestelmässä on 41 ristikkäistyyppistä ja viisi kaksoisristikkäistyyppistä tarkennuspistettä. Mukana on myös 1D X:stä tutut tarkennuksen esiasetukset. Näistä on hyötyä haasteellisissa kohteissa, jos kohde saattaa liikkua arvaamattomasti.

Tarkan valotuksen takaa Canonin ylistetty iFCL-mittausjärjestelmä, jossa jokaiseen automaattitarkennusjärjestelmän pisteeseen on kytketty 63 vyöhykkeen Dual-layer-mittakenno. Kamera analysoi automaattitarkennusjärjestelmästä saadut tiedot sekä kennon mittaamat väri- ja luminanssitiedot. Näin ihonsävyistä saadaan todenmukaiset ja lopputulokset ovat erinomaisia erilaisissa kuvaustilanteissa. (1)

Kamerassa uutena integroitu HDR-toiminto mikä yhdistää kolme eri valotusta. Sisäänrakennetun RAW-kuvien käsittely- ja muokkausmahdollisuuden ansiosta kuvia voidaan alkaa jälkikäsittelemään jo kuvauspaikalla. Tämä kuulostaa aika mielenkiintoiselta, mutta tavallaan ehkä myös turhalta. Tulevaisuus valottanee vähän mitä tällä toiminnolla oikeasti voi tehdä.

EOS 5D Mark III:ssa on uusi luovan kuvauksen painike, jolla voidaan valita kuvatyylejä nopeasti ja kuvata päällekkäisvalotuksilla. Painikkeella pääsee myös suoraan HDR-kuvaustilaan. Luovan kuvan painikkeen painaminen toiston aikana tuo näkyviin vertailutoistotoiminnon, jossa näkyy kaksi kuvaa vierekkäin. Sen avulla kuvaaja voi tarkastella, suurentaa ja vertailla erilaisilla valotuksilla otettuja kuvia kuvaustilanteessa.(1)

Valokuvaaja ei aina halua tulla huomatuksi. EOS 5D Mark III:ssa on uusi hiljaisen kuvauksen tila, joka hiljentää laukaisimen ja peilin tuottamaa ääntä huomattavasti. Näin kuvaaja voi esimerkiksi häissä työskennellä huomaamattomasti taustalla. Kamerassa on myös jatkuva hiljainen tila, jonka avulla nopeasti liikkuvia kohteita voidaan kuvata huomiota herättämättä. (1)

EOS 5D Mark III:ssa on paljon uusia, täysteräväpiirtovideokuvausta tehostavia ominaisuuksia, jotka perustuvat EOS 5D Mark II  kamerasta saatuun palautteeseen. Uusi täysikokoinen kenno ja tehokas DIGIC 5+  prosessori mahdollistavat yhdessä videokuvauksen ammattilaisten suosiman syväterävyyden hallinnan. kuvissa ei esiinny juuri lainkaan esimerkiksi moiré-ilmiötä tai värivirheitä. Uudet videokuvaustilan kytkin ja tallennuspainike parantavat käytettävyyttä entisestään, ja videokuvauksen voi aloittaa heti, kun videokuvaustila on aktivoitu.(1)

Muita videokuvaustoimintoja ovat esimerkiksi valotuksen käsisäätö ja suuren bittinopeuden videopakkausmahdollisuudet. Kamera tukee sekä intraframe (ALL-I)- että interframe (IPB)  pakkausta. Valittava kuvataajuuden alue on 24–60 kuvaa sekunnissa, ja tämä sekä SMPTE-aikakoodin tuki mahdollistavat monipuolisen editoinnin sekä helpomman integroinnin monikamerakuvausta käytettäessä. Ääntä voidaan säätää tallennuksen aikana pikavalintanäytössä, ja kuulokeliitännän ansiosta äänitason monitorointi onnistuu niin kuvauksen aikana kuin sen jälkeenkin. Tehokkaan DIGIC 5+  prosessorin ansiosta tallennettuja video-otoksia voidaan myös leikata kamerassa.(1)

Kamerassa on kevyt ja sääsuojattu magnesiumrunko. Sulkimen kestoksi on luvattu 150 000 otosta. Kamerassa on 7D mallista tuttu älykkään etsimen paranneltu versio, jonka peitto on 100 %. Tähyslasille on vaihdettavissa myös ruudukkonäyttö.

Uutena asiana videokäyttöön kamerassa on kuulokeliitäntä. Valintakiekon lukitus on siirtynyt pois virtakytkimen alta ja sillä on oma lukitusvipunsa alareunassa. Kamerassa on myös kaksi korttipaikkaa CF & SD -muistikorteille. CF-korttipaikka on yhteensopiva UDMA 7 sertifioitujen korttien kanssa. SD-korttipaikka tukee SD-, SDXC- ja SDHC-kortteja sekä Eye-Fi connected toimintoja. Kahden korttipaikan lisäys on erittäin positiivinen lisä, minkä ansioista kuvia voidaan tallentaa saman aikaisesti kahdelle kortille luoden varmuuskopioit kuvista samanaikaisesti. Muistikortit voidaan määrittää myös toimimaan niin että toisen täyttyessä kamera alkaa tallentamaan automaattisesti toiselle kortille. Kuvia oidaan myös siirtää kortilta toiselle.

Luonnollisesti kameraan julkaistiin myös uusi akkukahva BG-E11. Positiivista on että kamera käyttää samaa akkua LP-E6, kuin edeltäjänsä ja EOS 7D.

Lisävarusteena kameraan on saatavilla samaan aikaan julkaistu GP-E2 GPS-vastaanotin, jonka avulla voit helposti tallentaa kuvauspaikan kuvan EXIF-tietoihin.

Kameran saatavuuksi ilmoitetaan niinkin pian kuin maalis-huhtikuun vaihteessa!

Loppuun omia ajatuksia ja mietteitä uutuudesta:

En tätä kameraa ole odottanut niin paljon, kun aikoinaan odotin 5D mark 2:sta, mutta silloin kyseinen runko täytti isomman aukon omassa kalustossani ja tarpeissani kuin nyt julkaistu 5D mark 3.

Vanhan 5D mark 2:sen omistajana tulee ensimmäinen tuuletus kohdassa uusi tarkennusjärjestelmä. Vanhan version tarkennus on niin surkea että siitä pystyy suunnilleen käyttämään vain keskimmäistä pistettä ja liikkuvia kohteita ei kannatta edes kokeilla kuvata. Nyt siihen taitaa tulla ISO muutos.

Myöskään vanhan 3,9 kuvaa/sekunnissa sarjakuvaus ei monesti ole riittävä. Uuden kameran 6 kuvaa / sekunnissa tuo kameran ja paljon lähemmäs ykkössarjaa, mutta silti jää sopivan hajuraon päähän siitä.

Kaksi muistikortti paikkaa on täydellinen lisäys keikkakuvaajille, jotka haluavat minimoida katastrofin mahdollisuuden eli muistikortin hajoamisen ja sitä kautta kuvien menetyksen niin kuin kirjoittajalle on kerran käynyt.

Uuden kennon myötä jäämme odottelemaan kuinka paljon kuvan laadussa yksityiskohtien ja kohinan suhteen on tullut parannusta. Koska pikseleitä ei oikeastaan tullut lisää niin voidaan olettaa että kuvanlaatuun on keskitytty täysin. Tämä jää nähtäväksi.

Mehevän hintainen. Olisin odottanut vähän halvempaa kameraa kuin julkaisuhinnat antavat ymmärtää. Katsotaan mihin hintaluokkaan kamerat asettuvat, kun liikkeet tuotteistavat kameran. Veikkaan 3300 – 3500 €, toivottavasti menee yläkanttiin. Rajalan ennakkovaraushinta on 3799 €, mikä perustunee suoraan lehdistötiedotteesta saatuun hintaan. Verkkokauppa.com tuotteisti omansa 2990.90 hintaan!!!

 

Canonin julkaisemia kuvia kamerasta:

 

(1) – Kopioitu suoraan Canonin lehdistötiedotteesta

Linkkejä:
Canon Suomi – lehdistötiedote
Canon Suomi – tuoteinfo

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!