Lähtökohdat testille eli tarkoitus oli testata kameran sarjakuvausta milloin puskurimuisti joutuu koville ja kuinka nopeasti se palautuu ja kuvat siirtyvät kortille.
Testit tehtiin kuvaamalla puskurimuisti täyteen nopeinta sarjakuvausta käyttäen ja mittaamalla aika ensimmäisestä otetusta kuvasta siihen kuin puskurimuisti on jälleen tyhjä.
Kaikissa kameroissa oli asetuksena raakakuva eli isoin yksittäinen tiedosto mitä kameralla pystyy kuvaamaan. Puskurimuistin kuvien määrät vaihtelivat 5D mark III (13 kuvaa), 7D (23 kuvaa) ja 1D IV (26 kuvaa). 7D kamerassa on uusin 2.x ohjelmisto asennettuna.
Muistikortteina testissä oli käytössä:
- Sandisk Extreme CF 60MB/S (16GB)
- Sandisk Extreme SDHC 45 MB/S (16GB & 32GB)
- Sandisk Extreme Pro SDHC 95 MB/S (16 GB kaksi eri korttia) (kortti on UHS-I nopeusluokassa mitä yksikään testin kamera ei tue)
- Kingston CF 266 x (16GB)
- Kingston CF 133 x (16GB)
sekä
- DeLOCK adapteri SD-> CF
Testissä tulikin mielenkiintoisia tuloksia, joita en olisi itse uskonut. Lähdetään purkamaan tuloksia. Tarkemmat luvut ja taulukot löytyvät kirjoituksen loppupäässä olevista linkeistä artikkeleihin.
DeLOCKIN-adapteri
Adapterin käyttö hidastaa selkeästi kirjoitusta kortille. Canon 1D IV:ssä SDHC-kortti mallia 45 MB/S tyhjentyi 15 sekunnissa, mutta kun sen laittoi adapterin kanssa CF-paikkaan niin aikaa kului 34 sekuntia. Sama kamera, mutta korttina 95 MB/S versio. Aikaa kului SD-paikassa 27 sekuntia ja adapterin kanssa järkyttävät 1 minuutti 21 sekuntia.
Canon 7D:ssä, jossa ei ole omaa SD-korttipaikkaa voi vain testata lukuja adapterin kanssa. 45 MB/S kortilla tyhjentymiseen kului 33 sekuntia, kun taas 95 MB/S kortilla 1 minuuttia 29 sekuntia eli luvut olivat lähes samat kuin 1D IV:llä. Kumpikaan kamera ei tue 95 MB/S kortin UHS-I -nopeusluokkaa, mutta itse olen elänyt siinä käsityksessä että kortti toimisi sitten nopeimman tuetun nopeuden mukaan, mutta näin ei selkeästi ole mikä todetaan myös seuraavassa kappaleessa.
SANDISK EXTREME SDHC 45 MB/S VS SANDISK EXTREME SDHC 95 MB/S
Canon 7D:ssä kortteja jouduttiin käyttämään adapterin kanssa, jolloin oli hitaamman kortin hyödyksi 33 sekuntia vs 1 min 29 sekuntia. Tämä johtunee siitä että 95 MB/S kortti on UHS-I -kortti eikä kamera osaa täysin käsitellä sitä. Tämä on vain arvailua.
Canon 1D mark IV:ssä myös hitaampi kortti oli tuplasti nopeampi 15 sekuntia vs 27 sekuntia. Tähän veikkaisin kanssa samaa selitystä että kamera ei osaa käsitellä UHS-I -korttia täysin. Heittäkää ihmeessä kommenttia, jos joku tietää tähän oikean syyn.
Canon 5D mark III:ssä kortit olivat yhtä nopeita 20 sekunnin tyhjennysajalla.
SANDISK EXTREME SDHC 45 MB/S VS SANDISK EXTREME CF 60 MB/S
Sandiskin CF- kortille ei ole voittajaa tässä testissä vaan Sandisk Extreme 60 MB/S toimi 7D:ssä sekä 1D IV:ssä 15 sekunnin vauhtiin. 5D mark III:ssa muisti tyhjeni 9.5 sekunnin aikaan.Tosin 1D IV:ssä SDHC 45 MB/S kortti oli yhtä nopea kuin tämä CF-kortti.
SDHC VS COMPACT FLASH
Yllätyksenä 5D mark III:n testissä oli se että lähes kivikautinen Kingstonin kortti 266 x oli nopeampi kuin kumpikaan SDHC-korteista ilman adapteria omassa korttipaikassaan. Ero oli kuusi sekuntia (14 sek. vs 20 sek.). 1D IV:ssä en lähtenyt edes Kingstonia testaamaan, koska 45 MB/S SDHC oli yhtä nopea kuin CF.
YHTEENVETOA:
Tämä testi vaikeutti omien muistikorttien hallinnointia selkeästi. Erot olivat sen verran selkeitä ja isoja että jatkossa joutuu miettimään mikä kortti kannattaa laittaa mihinkin kameraan. Canon 7D ei ole minun, joten se putoaa pelistä pois.
1D IV:ssä kannattaa ensisijaisesti käyttää SDHC 45 MB/S kortteja sekä CF-paikassa 60 MB/S korttia varalla. Syy tähän on se että noita SDHC-kortteja minulla on muutama 16GB ja yksi 32GB, mitkä maksavat yhteensä suunnilleen saman kuin yksi CF 16GB.
5D mark III tulee varustaa ensisijaisesti CF 60 MB/S kortilla ja SD-paikkaan voi laittaa tuon 95 MB/S kortin, mikä taas 1D IV:ssä toimii hitaasti. Kun ensisijainen CF täyttyy kannattaa kameraan vaihtaa Kingstonin 266x kortti eikä käyttää varalla olevaa SD-korttia ollenkaan.
Onneksi nämä ”järjestelyt” tulevat esiin vain pidemmillä kuvausreissuilla lintuja sekä muuta vauhdikasta kuvattaessa sarjakuvauksella nopeaaseen tahtiin.
LUE ARTIKKELIT KOKONAISUUDESSAAN TÄÄLTÄ:
Muistikorttitesti Canon 7D:llä (vanha firmware)
Muistikorttitesti Canon 7D:llä firmware 2.x ja Canon 1D mark IV:llä
Muistikorttitesti Canon 5D mark 3:lla