MrJan Gear – Boris IV – Laadukas kamerareppu vaativalle käyttäjälle

Luontokuvaajien suosima reppu kahdella kameraosastolla

Olen vuosia käyttänyt MrJan Gearin Boris kamerareppua, mutta kuinka siihen päädyin?
Aikoinaan ensimmäinen iso kameralaukkuni oli muistaakseni LowePron NatureTrekker AW II. Tässä repussa harmitti yksi asia, kahden rungon hyödyntäminen kahdessa objektiivissa niin, että toisessa on iso tele kiinni. Reppu ei vain järkevästi taipunut siihen.

Löysin Amerikasta GuarGearin Kibokon 30l, se oli erittäin suosittu, odotin omaani yli 6kk jonossa, ja hintaa kertyi tullien ja alvien jälkeen yli 500 €! Se oli iso panostus reppuun, mutta olin päättänyt, että sen haluan. Missä ja milloin se päätös tapahtui, siitä myöhemmin.

Vuosien käytön jälkeen Kiboko alkoi antautumaan mm. vetoketjun osalta. Tässä vaiheessa yrityskin oli ilmeisesti myyty Tamracille ja reppu näytti joltain harmaalta hipsterin repulta (Tamrac G32). Markus Varesvuo suositteli itselleni Borista ja niin moni muukin sitä käyttänyt, joten uskoin netistä lukemaani (ja nyt on teidän vuoro uskoa). Tämä oli ensimmäinen MrJan Gearin tuotteeni. Nyt tuotteita on aika monta ja reppuja kaksi, vanhempi sekä uusin IV-versio.

Käytän kahta reppua pidemmissä reissuissa tai niissä, missä kojuun pitää tuoda isompi määrä tavaraa, joista osa on kameratarviketta ja osa vaikka eväitä. Kuumimmalla kuvaussesongilla reput on muokattu sisältä eri käyttöön: luontokuvaus ja hääkuvaus.

Boris on kehittynyt

Uusin versio on numero neljä eli reppu on kehittynyt elinkaarensa aikana useasti. Itselleni ei tule mieleen asioita, mitä tässä repussa voisi enää tehdä paremmin. Tämä voi johtua siitä, että repun parannusehdotuksia on vuosien varrella antaneet useat maailman laajuisesti tunnetut ammattikuvaajat. He ovat kuunnelleet kuvaajia ja tehneet repun heille.

Vasemmalla vanha, oikealla uusi versio IV

Miksi Boris ja kaksi osastoa on niin tärkeitä?

Monella kuvaajalla on kaksi runkoa sekä kaksi teleä – pidempi ja lyhyempi. Kahden osastoinnin hyvä puoli on se, että se mahdollistaa pitää rungot kiinni objektiiveissa sekä avaamaan vain tarvittavan osaston.

Yhteen osastoon mahtuu Canonin EF 800 5.6 L kokoluokan objektiivi ilman runkoa. Canonin rungon 1DX2:n kanssa mahtuu vielä 500mm f4, 400 f2.8 1.4 telejatkeen kanssa jne. eli hyvin iso kalusto menee toiselle puolen.

Toisella puolella itselläni on lähes aina kakkosrunko ja EF 70-200 2.8 mukana. Siellä voisi olla myös vaikka 100-400. Sen lisäksi sinne mahtuu mukaan laajakulmalinssi sekä telejatkeet.

Reppuun mahtuu myös Drone (Mavic Pro) sekä kaikkea muuta hyödyllistä riippuen mitä milloinkin on tarkoitus kuvata. (Sillekin on oma pussukkansa)

Velcrotaskut: Iso ja pieni
Velcrotaskut: Iso ja pieni

Lisätarvikkeet minne? Akut, muistikortit, pikakiinnityslevyt, karkkipatukat?

Repun lisätarvikkeiden säilytys on suunniteltu MrJan Gearin tapaan velcrotaskuilla, joita tulee viisi mukana, kahta eri kokoa.

Näitä voit kiinnittää osastojen kanteen, seiniin tai etutaskun velcrolistaan. Näitä on saatavilla myös erikseen, jos haluaa lisää taskuja.

 

Mitä repussa tulee mukana?

  • No tietenkin reppu
  • Viisi velcropussia
  • 12 kpl jakajia (3 eri väriä ja kokoa)
  • Paljon erittäin laadukasta valmistus- ja suunnittelutyötä
  • Sadetakki repulle
  • Suojapussi varastointiin
  • Kaksi hihnaa ja kaksi pikaklippiä esim. jalaustan kiinnitykseen

Aukeaa selästä? Miksi?

No siihen on ainakin yksi hyvä syy! Voit huoletta laskea repun etuosa edellä maahan, on maa mutainen, märkä, luminen, hiekkainen ym.. Voit nostaa repun huoletta selkään eikä selkäsi ole likainen. Kun taas reppu, mikä aukeaa edestä olisi kantolaitteiden puolelta ja selkäosasta hyvin ikävä laittaa selkään monessa tilanteessa.

Yllä kuva koskelta, missä reppu otti hieman kosteutta. Vaikka reppu näyttää litimärältä on se sisältä kuiva. Jos tuo olisikin selkäpuoli niin reppu olisi hyvin viileän kostea laittaa selkään. Reppu ei kuitenkaan ole vedenpitävä, mutta pitää tiettyyn pisteeseen asti veden ulkopuolella. Sadesäähän on mukana sadesuoja, mitä voi käyttää vaikka istuinalusena hätätapauksessa märässä maassa.

 

Katso tähän väliin repun pakkausta Youtubesta, repun vanhempi versio videolla

Video havainnoillistaa, kuinka tavarat reppuun pakkautuu.

Tässä tulee huomioida, että videossa on vanhempi versio eli ulkoasu on hieman erilainen.

Hinta

Reppu maksaa tällä hetkellä 430 €. Tämä on monelle kynnyskysymys, koska reppu on arvokas, mutta mietitään aihetta hetki. Mitä kannat sillä? Mikä sen kannetavan kaluston arvo on? Mukavuus?

Usein luontokuvaajien kaluston arvo on tuhansia euroja, mutta jos kalustoon kuuluu kiinteä valovoimaisia objektiivejä niin kymmenen tuhannen euron raja rikkoutuu helposti ammattirunkojen kanssa.

Itselleni alkuun oli reppu niin kuin muut varusteet esim. talvitakki sellaisia, mistä oli valmis tinkimään ja säästämään helpommin kuin kuvausvälineistä. Jurmon saarella kovassa talvimyrskyssä näin kaiken sen lumisateen seassa valon. Päätin tilata Kiboko repun ettei tarvitse kiinnittää linssejä tuiskussa. Samoin päätin ostaa Fjällravenin parka takin ettei kerrospukeutumisen myötä olo ole kuin ”michelin miehellä”.

Silloin ymmärsin, että myös varusteisiin tulee panostaa! Hyvät varusteet ovat yhtä tärkeitä kuin hyvä kuvauskalusto.

Reput on myös valmistettu EU:n alueella!

Koko

  • Paino 2.9 kg (tyhjänä)
  • Lentoreppu eli menee yleisimpien käsimatkatavaroiden mittoihin
  • Etutasku 45×35 cm, ei pehmustettu
  • Muut tärkeät mitat alla
 (cm) Korkeus Leveys Syvyys
Ulkomitat 55 38 23
Sisämitat 52 17 + 17 17

 

 

Galleria:

Muutamia kuvia repusta kaluston kanssa.

 

MISTÄ NÄITÄ SAA:

MRJAN GEAR WEBSHOP

…ja jos päätät tilata repun niin tilaa se yllä olevan linkin kautta.
Jan näkee, että Tuomas on taas kirjoitellut blogiin eikä vain notkunut puskissa kuvaamassa.

 

 

Kirjoittaja on MrJan Gearin ambassador

 

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!