Missä ympäristössä cityketut pesivät?

Kevään panostus kettuihin kannatti

Olen viimeiset pari vuotta työstänyt kevään ja alkukesän kuvauksissa enemmän muita cityeläimiä kuin kettua. Yksi syy on se, ettei viime vuonna löytynyt hyvää kettupaikkaa, mikä olisi toiminut kuvauksellisesti sekä missä emo olisi ollut hyväksyvä.

Tänä vuonna aloitin huhtikuussa etsinnän ja panostin siihen todella. Kuvaajakaveri etsi toisaalta, osittain tarkastimme samoja paikkoja. Kahden tiimissä on tuplasti tehoa ja kahdestaan voi toimia kontrolloidusti kuvauspaikoilla varsinkin, kun tavoitteena on laajakulmakuvaukset eri tekniikoin. Tämä asettaa paikalle lisäksi ihan omat haasteensa.

Missä ympäristössä cityketut pesivät?

Aloin miettimään paikkoja, joissa kävimme kuvaamassa tai mistä saimme kuulla jostain kautta, mutta emme käyneet kuvaamassa tai pakosti edes paikalla, jos paikka oli entuudestaan tuttu ja arvion pysty tekemään niillä tiedoin.

Useampi pesä sijaitsi yksityisalueella, missä kuvaaminen ei olisi onnistunut esim. kotirauhan perusteella tai muutoinkaan ympäristö ei olisi ollut suotuisa lupien hankkimista ajatellen.

Tiedossa oli lopulta varmuudella kymmenen eri ketunpesää, muutama vaihtopesä sekä yksi epäilys, kun kesää vetää näin jälkikäteen yhteen.

Kuvaustoimintani kohdistui lopulta kesän aikana neljään kettuperheeseen.

Jaoin ympäristöt kolmeen kategoriaan sen mukaan, miten ihmisellä on kätensä pelissä.

Rakennus tai muu ihmisen rakentama pysyvä rakennelma

Tämä on ehdottomasti yleisin pesäpaikka ketuille. Ketut hyödyntävät vuosi vuodelta rohkeammin ihmisen rakennuksia ja rakennelmia. Näitä ovat mm. vanhat kiinteistöt, mökit, rivi- ja omakotitalojen terassin aluset – oikeastaan kaikki minne pääsee vain alle.

Seurannassa 6/10 osui tähän kategoriaan, joista ainakin kaksi vaihtoi pesäpaikkaa niin, että uusi pesä oli myös saman kategorian määritteen alla.

Vaihtopesiä ei ole tässä luvussa huomioitu.

Yksi epäilys menee kanssa tähän kategoriaan, mutta alueella ei ole mahdollista liikkua luvallisesti, joten tämä jäi tarkemmin tutkimatta.


Ihmisen muokkaama luonto

Ihminen myös osaltaan muokkaa luontoa esim. isojen kivikasojen myötä, missä on paljon koloja. Nämä saattavat olla myös peitetty, mutta kivien väliin johtavat reitit on helppo kaivaa auki vs luonnon kolo.

Yksi näistä pesistä oli vanha ojan rumpu tai vastaava, mikä oli haudattu maahan, mutta sen pää oli auki. Paikasta ei oikein varmuudella selvinnyt kuinka isot tilat ketuilla siellä on. Tällä paikalla en kuvannut ollenkaan, koska pesä sijaitsi 5 metrin päässä vilkkaasti liikennöidystä autotiestä – siinä olisi ollut vaarana, että pelästyessään joku ketuista olisi juossut auton alle.

Autotien läheisyydessä on hyvä asettua niin, että olet itse autotien ja pesän välissä, jos suinkin mahdollista niin ketut eivät säikähtäessään juokse tielle. Toinen vaihtoehto eli viisaampi on tämmöisessä näin hasardissa paikassa olevassa pesässä olla menemättä sinne kokonaan.

Seurannassa 3/10 osui tähän kategoriaan.


Täysin luonnon pesä

Kettu kaivaa myös itse koloja, mutta saattaa asettua myös mäyrän kaivamaan luolastoon asumaan. Tämä ainoa täysin luonnossa oleva ja kaivettu pesä oli juuri vanha mäyrän luolaston yksi haara.

Seurannassa 1/10 osui tähän kategoriaan.

 

Tue blogin kirjoitusta:

Luontokuvakalenteri 2024

 

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!