Miksi luontokuvaajat eivät noudata luonnonsuojelualueen liikkumamääräyksiä?

Luonnonsuojelunalueen rajasta kertova kyltti sijaitsee aivan pesäpaikan lähellä

Helsingin Vanhankaupunginlahden pussiaisen pesä kerää uteliaita ihmisiä päivästä toiseen katsomaan ja kuvaamaan sitä. Pussitiaisen pesä sijaitsee aivan polun välittömässä läheisyydessä luonnonsuojelualueen rajalla.

Suuren ihmismassan käynti paikalla on jo jättänyt jälkensä koivikkovalliin, mutta myös ruovikkoon, mikä on jo luonnonsuojelualueella. Yllä olevassa kuvassa rikotaan suojelualuetta muutaman uteliaimman ja innokkaimman kuvaajan toimesta. Kävelimme paikan ohi kahdesti sunnuntai-iltana ja kummallakin kerralla useampi utelias kuvaaja oli kameransa kanssa kielletyllä alueella. Pussitiaisen pesä sijaitsee koivussa ruovikon yläpuolella niin että sen suuaukko on kuvattavissa ainoastaan ruovikosta päin eli kiusaus rikkoa rajaa on suuri. Sieltä saa myös ilmeisesti suoran kuvauslinjan ilman häiritseviä oksia pesään eli tavallaan ymmärrän miksi sinne mennään, mutten hyväksy. Eikä pitäisi muidenkaan! Tarkennuksena vielä että luonnonsuojelualueenraja kulkee siinä missä märkä ja kosteikko alkaa.

Viikin luontovalvoja Eero Haapanen:

”Toivoisin luontokuvaajilta yhteisvastuullisuutta ja muistutan, että kuka tahansa voi huomauttaa luonnonsuojelualueen liikkumismääräysten rikkomisesta. Lintuharrastajien ja kuvaajien on aivan erityisen tärkeää noudattaa näitä ohjeita, jotta samaa voi odottaa muilta ulkoilijoilta kuten koiranulkoiluttajilta”

 

Viime vuosina luontokuvaus harrastuksena on lisääntynyt valtaisasti. Meidän luontoihmisinä tulisi tietää ja kunnioittaa suojelumääräyksiä eikä olla niitä itse ensimmäisenä rikkomassa ”hyvän” kuvan takia. Onneksi ylilyönteihin ja laittomuuksiin syyllistyy vain murto-osa kuvaajista, mutta voitaisiinko näitä murto-osaan kuuluvien määrää vielä pienentää  ”vertaistuella” ja painostuksella luontokuvaaja kollegoita kohtaan? Varsinkin tällaisissa julkisissa massapaikoissa kuvaajayhteisön painostus saisi varmasti loputkin pysymään sallitulla alueella. Emmehän me halua häirikön leimaa otsaan muiden ulkoilijoiden ja lintuharrastajien silmissä?

Mudassa olevat laudat ovat Viikin luontovalvojan tuomia kylttejä, joissa luki missä luonnonsuojelualueen raja sijaitsee. Kuvaajat ovat näköjään keksineet niille uuden käytön ettei kengät mutaannu…

Helsingin Lintutieteellinen Yhdistys Tringa uutisoi:

Luonnonsuojelualueiden liikkumismääräyksiä on noudatettava

Suomen pesimälinnuston uusiin tulokkaisiin kuuluva pussitiainen rakentaa parhaillaan pesää vilkkaan ulkoilureitin läheisyydessä Viikin-Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueella. Valitettavasti pussitiaisen pesintäyritys on houkutellut luvattomia kulkijoita luonnonsuojelualueelle.

Tringa muistuttaa jäseniään sekä muita luonnossa liikkujia, että Viikin-Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueella liikkuminen muualla kuin merkityillä poluilla ja reiteillä on ehdottomasti kielletty pesimärauhan takaamiseksi.

Viikin luontovalvojan tavoittaa puhelinnumerosta 050 364 9001. Luontovalvojan työkuvaan kuuluu järjestyksenvalvontaa, opastusta ja luontoseurantaa Vanhankaupungilahden alueella. Työjakso on kuluvana vuonna 8.4.-30.9.2013

Noin laajaa tallottua aluetta ruovikkoon ei muutama utelias saa aikaiseksi.
Pussitiaisen pesä kuvattuna polulta oksien läpi

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!