Merikotkien kuvaamista meren jäällä

0

Nastarenkaat alle ja merelle pyöräilemään

Hyvät jäätalvet ovat luonnossa liikkujan etuoikeus. Kestävä meren jää mahdollistaa uusia ympäristöjä urheilla. Yksi vaihtoehto on lähteä pyöräilemään merelle, kun jäät varmuudella kantavat. Lumettomalla jäällä se onkin mahdollista nastarenkailla ja pienellä varovaisuudella.

Jäällä ollessa pieni lumikerros pyöräily onnistuu kevyesti ilman nastojakin, renkaan leveys kannattaa olla vähintään maastopyörän. Läskipyörällä onkin muutaman sentin lumessa lepposaa ajalle, kun pitoa löytyy eikä vastusta ole nimeksikään.

Merelle lähtiessä kannattaa aina kamera ottaa mukaan, sitä ei tiedä vaikka merikotka osuisi reitille. Näillä retkillä kohteena oli merikotkat ja mukana vain kevyt kuvauskalusto.

Merikotkat eivät päästä pyörällä eikä muullakaan liikkuvaa ihmistä kauhean lähelle, joten niistä on helpompi ottaa lintumaisemassa tyyppistä kuvaa. Talvella jäällä olevat merikotkat ovat kuitenkin huomattavasti helpompi kohde kuin muina aikoina vuodesta.

Jäällä liikkujan etuoikeus

Kun kausi etenee, sitä useammin merellä näkee merikotkan liitämässä tai puun latvassa tähystämässä.

Välillä mahtavan kokoiset linnut laskeutuvat jäälle tarkkailemaan. Mitä ne oikein tarkkailevat?

Vastaus tulee ruuasta, ne kärkkyvät pilkkijöiden sekä verkkomiesten jättämiä “roskakaloja” jäältä. Kun kalastajat poistuvat, on merikotkalla mahdollisuus. Myös lokit ja varikset kilpailevat näistä makupaloista ja ovatkin usein rohkeampina ensimmäisenä syömässä. Isoimmat lahnat jää varmuudella merikotkalle.

Merikotkat ovat oppineet hyödyntämään niukkaa ravintoa jäätalvena ihmisen jättämistä kaloista.

 

Kalustosta muutama sana

Kevyt kalusto on kiva olla mukana pyöräillessä, painopiste pysyy alhaalla. Itselläni oli mukana EF 100-400 II-versio, luottozoomini ja siihen kiinnitettynä EF 1.4x mahdollistaa 560 mm polttovälin. Se jäi paikottain lyhyeksi, mutta mahdollisti ihan kivan setin, kun kuvissa kuitekin croppaus varaa.

En ole kuin muutaman kerran käyttänyt EF 2x III telejatketta EF 100-400:n kanssa, mutta pitäisi sitä ehkä enemmän ja rohkeammin käyttää. Blogin lopussa Duane Patonin video samasta yhdistelmästä ja hänen ajatuksiaan sekä kuvia tällä 200-800mm setillä, minkä aukko telepäässä on maksimissaan f/11.

Duane kirjoittaa videon kuvauksissa, että oli yllättynyt lopputuloksesta. Osassa kuvista hän on himmentänyt hieman lisää f/13, mikä ei ole ongelma valoisassa. Videon olosuhteet toki ovat aika valoisat…

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!