Matala kuvakulma lintukuvauksessa tavoitteena

Kuvakulmalla on suuri merkitys, miltä lopputulos näyttää

Itse pyrin lähes aina lintukuvauksessa pääsemään kohteen tasalle tai mahdollisimman lähelle sitä. Tämä aiheuttaa kuvauspaikoille ja varusteille vähän haasteita, kun kaikkialla ei tasaista kuvausympäristöä ole. Suomenojan lintuallas on hyvä paikka kuvata vesilintuja, uikkuja, rantakanoja (pääosin liejukana ja nokikana) sekä naurulokkeja. Lintualtaan reunat vain alkavat olemaan niin rehevöityneitä ettei matalalta kuvaaminen onnistu kuin muutamasta paikasta. Näissä paikoissa sesonkina on usein ruuhkaa hyvien valojen aikaan.

Miksi matala kuvakulma?

Matalan kuvakulman käyttö tuo kuviin paremmin tunnelman sekä mahdollistaa kohteen irroituksen taustasta. Tällöin taustasta tulee pehmeä ja bokeh pääsee valloilleen. Bokehiin vaikuttaa sitten moni asia, käytettävä polttoväli, aukko, etäisyys kohteeseen ja kohteen etäisyys taustaan sekä mahdolliset kimalteet maastossa, heinissä, vedessä jne..

Mitään täydellistä ohjetta ei parhaaseen bokehiin ole, mutta hyvä vinkki on, että matalasta kuvakulmasta kuvattaessa mahdollisuudet kasvaa huimasti vs seisaalteen tai kyykystä.

 

Mitä matalakulma vaatii jalustalta?

Matalasta kuvakulmasta kuvaaminen jalustaa apuna käyttäen vaatii jalustalta muutamia ominaisuuksia. Jalustassa ei saa olla keskiputkea tai sen tulee olla irroitettava. Lisäksi jalkojen tulee taipua spagaattiin tai jopa joskus väli yli, jolloin epätasaisessa maastossa voidaan saada kamera aivan maan- tai vedenpintaan.

Alla kuvissa Manfroton pieni alumiininen jalusta, jota käytän teerikojussa, lintupaikkojen reunoilla sekä muualla, missä pitää saada kameralle matalalle tuki, mutta pidemmät jalat ei mahdu ympäristöön.

Käytössäni on Benron sidekick, jonka kiinnitän kuulapäähän. Vaihtoehtoisesti jalustassa voisi olla videopää, kiikku tai ihan vain kuulapää riippuen mihin on tottunut ja kuinka iso kamera-objektiiviyhdistelmä on käytössä.

 

Kuvausasento ja märkä maa

Tämä onkin sitten usein se haittapuoli, kun kuvauksen pitäisi olla mukavaa ja tilanteita joutuu odottamaan pitkiä aikoja eikä makuultaan tai pääalas päin roikkuen ole kivaa pitkään. Kulmaetsin tai kääntyvä näyttö auttaa tilanteissa, mutta vaikeuttaa nopeiden kohteiden kuvaamista (ainakin itselläni).

Alla muutama luova taidonnäyte kuinka vaihtoehtoista kuvauspaikkaa aamuvaloilla hyödynnetään, kun saapui liian myöhään paikalle. Tuen itseäni koivuun jaloilla etten valuisi makuualustan päältä Suomenojan lintualtaaseen. Tuota kuvausasentoa ei kauaa jaksa, mutta kyllä sillä yhdet aamuvalot aina jaksaa.

Kelluvakoju ei sovellu Suomenojalla kuvaukseen

Yksi tapa kuvata lintuja vedenpinnan tasosta on kelluvakoju, mutta se ei sovellut käytettäväksi Suomenojalla. Kelluvasta kojusta voitte kuitenkin lukea lisää lähiaikoina blogistani tai perehtyä mistä oikein on kysymys vanhoista artikkeleista.

Kelluvat kojut MrJan Gearin verkkokaupassa:

 

Matalasta kuvakulmasta kuvattuja lintukuvia keväältä 2020 Suomenojan lintualtaalta:

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!