Mätäjoen ympäristötuhon jälkeinen päivä – puhdistustyöt on aloitettu, mutta kalakanta on jo menetetty

1

Seuraavana päivänä (21.5.) onnettomuuden jälkeen Mätäjoella oli pelastuslaitoksen väkeä poijuttumassa jokea sekä H. Eerolan miehet imemässä myrkkyä pois joen pinnasta. Joessa on kohta missä ei ole virtausta ja myrkky on imeytynyt joessa kelluvaan lehtihumukseen, jota miehet kolmen auton voimin imivät letkuilla säilöön. Myrkky on tarkemmin Shellsol A100 -liuotinta mikä on peräisin läheiseltä Teknoksen maalitehtaalta. Tämä oli jo eilen illalla epäilys joella, mutta jätin sen pois ensimmäisestä kirjoituksesta, koska se ei ollut faktaa ja olisi vääränä tietona ollut vahingollista yrityksen imagolle. Nyt kuitenkin syyllinen ympäristötuholle on löytynyt ja maksaja kalakannan elvyttämisprojektille, uskoisin.

Leo Straniuksen blogissa kerrotaan että ympäristökeskukselle tuli tieto onnettomuudesta klo 19.59. HSY:n työntekijät tulivat yläjuoksulle etsimään lähdettä klo 18.45. Golf-kentän läheisyydessä ulkoilija kertoi 18.15 aikoihin että pelastuslaitos oli juuri poistunut paikalta. Helsingin Sanomien mukaan pelastuslaitos oli saanut tiedon noin kello 16 (lainaus alempana).

Kysymys kuuluu: Kenelle Teknos ilmoitti sattuneesta inhimillisestä erehdyksestä havaittuaan pumpanneensa kahden tunnin ajan 500 – 1000 litraa myrkkyä sadevesiviemäreihin?

En ole itse nähnyt yhdessäkään lehtijutussa mainintaa aiheesta. Tähän kysymykseen moni kaipaa vastausta!
Uusimmassa HS.n artikkelissa Maalitehtaan liuotinvuoto tappoi satamäärin kaloja Mätäjoessa kerrotaan suhteellisen tarkkaan onnettomuuden kulku, muttei sitä mitä Teknos teki sen jälkeen.

Päivän aikana pelastuslaitos on kerännyt kuolleita kaloja pois joesta, mutta illan hämärtyessä niitä oli vielä siellä paljon. Paikalle osuneiden ulkoilijoiden mukaan työt jatkuvat huomenna keskiviikkona. Kävelin joen aina merelle asti löytäen haukia, lahnoja, särkiä, ahvenia, salakoita sekä yhden kuolleen kampelan rannoilta. Näky oli edelleen surullinen. Eräs ulkoiluttaja kertoi koiralleen: “Tänä kesänä sinä et voi mennä tuonne uimaan”.

Kalamaraton kilpailun joukkue Heittokala Tarantellan oli tarkoitus blogata kilpailustaan alkuviikosta, mutta bloggauksen aihe muuttuikin. Lue pysäyttävä kirjoitus heidän blogistaan täältä!

Surullisia tarinoita on kaikkialla, en osaa edes kuvitella miltä Virtavesien hoitoyhdistyksen joen talkookunnostajien sekä taimenistutuksia tehneen Aki Janatuisen mielessä liikkuu…

 

HS.FI

Pelastuslaitos sai tiedon asiasta noin kello 16, kun viereisen Talin golfkentän asiakkaat ja muut ulkoilijat tekivät asiasta useita ilmoituksia hätäkeskukseen.

 

Ympäristökeskus:

Liuotin on Shellsol A 100 -liuotin, joka on tyypiltään kevytaromaattinen liuotinbensiini. Liuotinta arvioidaan päässeen jokeen noin 500–1 000 litraa. Kemikaali on peräisin läheiseltä Teknoksen maalitehtaalta. Liuotinbensiini on myrkyllistä vesieliöille, mutta haihtuu vedestä melko nopeasti.

 

Teknoksen lehdistötiedote:

Liuotinpäästö Pitäjänmäen tehtaalla
Päästön syynä oli inhimillinen virhe. Yhden työntekijän inhimillisen virheen vuoksi liuotetta pumpattiin hetken aikaa suoraan sadevesiviemäriin. Lisäksi varajärjestelmä petti, kun järjestelmässä ollut anturi ei reagoinut vuotoon. Asia korjattiin heti kun se huomattiin.

Ainetta pääsi viemäriin inhimillisen virheen seurauksena klo 12.30 – 14.30 välisenä aikana arviolta 500 – 1000 litraa.

 

Aiheesta muualla:
Leo Stranius: Mätäjoki ja liuotinvuoto: Mitä pitäisi tehdä seuraavaksi?

Ympäristökeskus: Mätäjoen liuotinvuodon ympäristövaikutukset arvioidaan

Teknoksen lehdistötiedote

Uusi Suomi: ”Erittäin vakava tilanne” Helsingissä: Tuhansia kaloja kuoli

Uusi Suomi: 1000 litraa myrkkyä jokeen: ”Miten tämä on mahdollista 2010-luvun Helsingissä?”

Matti Niemi: Ympäristölautakunta 21.5.

HS: Maalitehtaan liuotinvuoto tappoi satamäärin kaloja Mätäjoessa

Suomen Luonto: Mätäjoen myrkkyvuoto: sadoittain kuolleita kaloja

Suomen Luonto: Kuvia Mätäjoen liuotinvuodosta

Kuvia 21.5.2013 alkuillasta:

Eritoten haluan kiittää niitä tuhansia ihmisiä, jotka ovat jakaneet ensimmäistä bloggaustani Ympäristötuho Helsingin Mätäjoella 20.5.2013 sosiaalisessa mediassa, Twitterissä sekä muualla tuoden mahdollisimman monen nähtäväksi sen tuhon minkä tämä virhe aiheutti. Valitettavasti nämä kuvat kertovat tuhosta enemmän kuin tuhat sanaa! Toivottavasti tästä virheestä opitaan!

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!