Maisemakuvaus kännykällä
Kamera, joka on aina mukanasi sijaitsee todennäköisesti kännykässäsi. Älypuhelimien kamerat alkavat olla jo kovin kehittyneitä vaikka eivät vielä pärjää oikeille kameroille. Suurimmalle osalle kuvanlaatu riittää ja mikä tärkeintä muistot tallentuu siitä hetkestä, kun otat kuvan vaikka laadusta joutuisikin vähän tinkimään.
Nopeassa maailmassa puhelimella muistojen ja fiilisten jakaminen sosiaaliseen mediaan tai ystävillesi pikaviestein onnistuu kädenkäänteessä. Muista tutustua ja opetella puhelimesi kameran ominaisuuksia etukäteen. Älypuhelimiin on myös saatavilla ilmaisia sekä maksullisia kamera applikaatioita, joissa on enemmän asetuksia sekä mahdollisuuksia suoraan käsitellä ottamasi kuvat.
Kaikessa kuvauksessa, mutta eritoten maisemakuvauksessa kaikki lähtee valosta. Auringonlaskut, -nousut ovat yksi kuvatuin aihe. Aurinkoa kuvattaessa kuva saattaa helposti yli- tai alivalottua riippuen siitä mistä kohtaa puhelin mittaa valotuksen. Muista hyödyntää vasta- sekä myötävalo kuvissa. Aamuisin ja iltaisin auringon ollessa matalalla myötävalo on todella pehmeää ja värittää maiseman kauniiksi. Valotuksen korjaus onnistuu usein ihan näytöltä sormella vetämällä ja on tarpeen aurinkoa kuvattaessa. Näytöltä kuvattessa ehdoton hyöty on että kuvan näkee reaaliajassa säätöjä tehdessä.
Maisemakuvauksessa sommittelut voivat rikkoa sääntöjä ja niitä tuleekin rikkoa luovassa maailmassa, mutta yksi sääntö on sommitella horisontti 1/3 kohtaan kuva-alan ylä- tai alareunasta.

Kyykkyyn meneminen tai armeijatermein munat turpeeseen tuo erilaisen perspektiivin kuvaukseen. Kohteen tasalta aivan peilityynen vedenpinnan tuntumasta tai kukkapellon kukkien seasta maisema näyttää erilaiselta kuin yläviistosta kuvattuna. Kohteen tasalta tarkennuksella on tärkeä merkitys, onko se etualassa vai horisontissa. Kokeile ja ota paljon kuvia. Mitä enemmän kuvaat ja tutkit kuviasi todennäköisesti kehityt saaden uusia ideoita omista kuvistasi kuinka jokin olisi pitänyt tehdä toisin.
Salaman käyttöä tulee ehdottomasti välttää ja sen saakin kytkettyä pois päältä. Salaman valo on luonnottoman väristä ja voi etualan kohteisiin osuessaan pilata kuvan.
Panoraamojen kuvauksesta on tehty helppoa
Yksi hyödyllinen ohjelma on panoraamojen kuvaustila. Otat vain ensimmäisen kuvan maisemasta ja älypuhelin opastaa näytöltä mihin suuntaan sinun tulee liikuttaa älypuhelinta ja ohjelma täyttää samaan aikaan panoraamaa näytöllä. Kun maisema on tallennettu laajalta alalta tallennus valmiiksi kuvaksi käy hetkessä.
Älä unohda kuvankäsittelyä
Sovelluskaupat (esim. Itunes ja GooglePlay) sisältävät useita kuvankäsittelyyn soveltuvia ohjelmia. Näistä parhaimpien löytäminen voi viedä hetken, mutta usein arvosteluista on hyötyä. Osa kameraohjelmista sisältää kuvankäsittelytyökaluja. Sosiaaliseen mediaan ladattaessa kuvia mm. Instagram ja Twitter antavat mahdollisuuden käsitellä kuvan värejä ennen julkaisua valmiilla filttereillä. Jälkikäsittelyssä horisontin suoristaminen ja kuvan uudelleen rajaaminen onnistuu hetkessä.
Varmuuskopiointi
Älä unohda varmuuskopioida kuviasi puhelimestasi. Pilvipalvelut (esim. Dropbox ja OneDrive) tarjoavat ilmaista varmuuskopiointi tilaa. Automaattinen synkronointi lataa kuvat pilveen, jossa ne on varmassa tallessa tai voit ladata ne sieltä kotikoneellesi arkistoon.
Artikkeli on kirjoitettu Minun maisemani valokuvakilpailun yhteyteen.