Maakotkia Kuusamon ruskamaisemassa

Syysretken yksi kohde oli maakotkat ruskan värisessä maisemassa

Kuusamon maakotkat ovat monelle luontokuvaajalle tuttuja talvisista kuvista, niin myös itselleni. Tänä vuonna päätin liittää maakotkat ensimmäiseen ruskaretkeeni ja tehdä poikkeuksen omaan arkistoon kuvaten lintuja talven sijaan upeassa maaruskan väriloistossa pari päivää.

Maakotkat (ja muut pikkulinnut) Kuusamo Nature Photographyn kojuista oli reissun toinen kohde, ensimmäinen oli susiretki Kuhmoon.

Ruskan ajoitus kysymysmerkki

Ruska-aika on aina kysymysmerkki, mutta yleensä se ajoittuu syyskuun puoliväliin ja kuun loppupuolelle. Nyt maaruska oli hyvä, mutta kovat tuulet olivat jo pudottaneet puista lehtiä. Oikeasti en tiedä oliko maaruskakaan hyvä, mutta tämmöisenä etelän ihmisenä, joka ei ole ruskaretkiä ennen tehnyt kelpasi se vallan hyvin.

Maakotkilla jälkikasvua

Maakotkaparilla oli kaksi poikasta tänä vuonna ja ne kummatkin vierailivat myös kuvausareenalla kumpanakin päivänä. Säpinää riitti!

Poikasten huuto ja ääni on upea kokemus, kun se raikaa läpi hiljaisen metsän. Jäin ensimmäisen yön jälkeen kojuun nukkumaan. Ulkona oli lämmin syysilma enkä jaksanut nukkua autossa läheisellä parkkipaikalla, mistä on toki vain noin 500 metrin kävelymatka kojuille. Tämä soi minulle mahdollisuuden herätä noin kello kuusi poikasen kiljuntaan. Sain yhden kuvankin aamupalaksi talia syövästä aikuisesta. Riistakameran mukaan se oli hänen aamutoimi aina kuuden jälkeen.

Vierailun arvoinen kohde

Maakotkat kannattaa käydä katsomassa kameran läpi myös syksyllä, aivan erilainen fiilis kuvata kuin talvella. Näitä kuvia ei näe niin paljoa kuin talvisia.

Lisäksi pikkulinturuokinnalla on kuukkeleita, eri tikkoja, peippoja, järripeippoja, hömötiainen jne.

Alla kahden päivän kuvasaalista:

Tilanteita oli paljon

Normaalisti paikalla käy talvisin kotkapari, nyt paikalla oli neljä lintua ja ne saattoivat ilmestyä ihan mistä tahansa. Todella usein ne tulivat jostain kojun takaa aivan yllättäen maahan. Nuoret viihtyivät myös paljon palokelossa kiljuen, harmi ettei nauhuria ollut mukana.

 


YHTEISTYÖSSÄ:

KUUSAMO NATURE PHOTOGRAPHY

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here