Luontokuvausvuoden 2023 yhteenveto

Luontokuvausvuosi 2023 on nyt takana ja on aika vetää yhteen hieman kohokohtia ja mitä vuonna 2023 tapahtui. Vuosi oli itselleni vähäkuvainen, jos näin voisi sanoa.

Kuvausta tuli tehtyä projektimaisesti varsinkin kevätkuukausina. Lähdetään käymään läpi kuukausia lyhyin kommentein sekä linkein asiaan liittyviin julkaisuihin.

Blogista

Ensivuosi lähtee samalla kaavalla käyntiin eli pyrin julkaisemaan neljä blogia kuukaudessa: 1., 8. ja 24. päivä kuvausjuttuja sekä 16. päivä jotain kiipeilykuulumisia, mitkä ovat rajattu ulos uutiskirjeestä.

Tammikuu:

Tammikuu piti sisällään lähinnä lukuisia ja lukuisia yrityksiä löytää talvikettu kameraan siinä onnistumatta.

Helmikuu:

Helmikuu olikin sitten vauhdikkaampi. Se piti sisällään yhden hienon revontulimyrskyn etelässä asti, kuva yllä Porkkalanniemestä.

Kuukauteen mahtui susiretki Kuhmoon, muutamia kuningaskalastajakuvausyrityksiä, joista lopulta kolmas onnistui ja sain kuvat mitä linnusta halusin. Näistä omat blogit ajatuksineen.

Susikuvausreissu meinasi mennä ihan hukkareissuksi, mutta kyllä sieltä ainakin yksi kuva syntyi, mikä lähtee Vuoden luontokuva 2024 kilpailuun kokeilemaan onneansa.

Viimeisimpänä aiheena oli rottakuvaukset lintujen ruokinnalla. Tästä vasta kuvapankissa kuvia hakusanalla rotta.

Maaliskuu:

Maaliskuu oli jälleen etsimistä etsimisen perään. Lähes ainot kuvat syntyivät kotini lähellä asuvasta lehtopöllöstä ennen kuin puolessa väliä kuukautta sitten tärähti. Olin oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja tämä perustui aktiivisella komppauksella tehtyihin havaintoihin eikä esim. somevinkkiin. Tätä voi sanoa marraskuun työvoitoksi.

Tästä kuvaussessiosta lähtee myös kuva Vuoden luontokuva 2024 kilpailuun.

Monta iltaa tuli myös taisteltua yhden supikoiran pesän luona, siitä oma blogi lämpökameran kanssa.

Huhtikuu:

Kyitä, silkkiuikkuja ja kettuja. Ehkä vuoden aktiivisiin kuukausi maastossa vaikka olisin voinut kuvitella sen olleen toukokuu. Ehkä siihen kuvausmäärällisesti toukokuuhun vaikutti kettufiasko, mikä yhdellä pesällä alkoi. Tästä hieman blogissani.

Vieraili Helsingissä pari harmaahyljettäkin, joista oma blogi videoineen.

Ensi kevät tulee olemaan joko kuvauspainotteinen tai kiipeily, koska tiedän jo nyt, että koko toukokuu on itselläni vapaata töistä.

 

Toukokuu:

Toukokuu meni enemmän ja vähemmän pyöräillessä, ja toki hieman kettuja kuvaten toisella pesällä kuin, mistä tämä kuva on.

Mäyrien elämästä ja tulevasta kasvusta yritin toukokuussa saada kiinni ja yhdellä hyvällä pesäpaikalla olikin kaksi poikasta. Ne kuitenkin jälleen kerran surmattiin toisen mäyrän toimesta. Tosi ikävää, mutta luonnon tapa toimia.

Kesäkuu:

Kesäkuu meni lähes kokonaan laajakulmakuvauksiin useassa kohteessa. Kokeilin eri taktiikoita kuvata kettuja laajakulmalla onnistuen siinä hyvin. Ketut olivat jääneet tässä lajissa viime vuosina vähemmälle.

Hirvikuvaukset valoisina kesäöinä kuuluivat kesäkuuhun myös. Tämä oli hyvää aikaa opetella ja testailla myös lämpökameraa.

Kesän kuvaukset kauttaaltaan ovat isolta osalta purkamatta blogiin, joten niitä julkaistaan vuonna 2024.


KELKKA GROUND POD 27 V2.

Useissa kuvauksissa käyttämäni maajalusta, uusi erä varastossa. 

Käsityönä Espoosta… tilaa omasi!

Ground pod KELKKA – maajalusta

 


Heinäkuu:

Mäyrää ja kettua kamera-ansoin sekä kiipeilyä. Heinäkuu oli kesän kalliokiipeilykuukausi ja kuivat kalliot veivät ajan itselleni uuden harrastusmuodon luokse.

Muutama blogi hienoista kallioista: Tussinkoski ja Kauhala

Elokuu:

Elokuu on itselleni ollut aina vaikein luontokuvauskuukausi, kesän paukut on annettu eikä syksy ole vielä alkanut. Jotain kuitenkin tuli, kun varhaisia kurkia olin etsimissä. Pääsimme hienoon tilanteeseen Petterin kanssa, missä hirvi ylitti pellon auringonnousun aikaan kurkien lentäessä kohti.

Syyskuu:

Lintujen muuttoa ja kalliokiipeilyä, joskin pääosin kalliokiipeilyä.

Kävin useana aamuna katsomassa lintuja: hanhia ja kurkia, mutta planeetat eivät olleet itselleni suotuisissa asetelmissa eikä kuvia näin ollen hirveästi syntynyt, jotain kuitenkin.

Lokakuu:

Klassinen yksi retki pähkinähakeille arkiaamuna ajatuksena kuvata lintuja laajakulmalla rauhassa. Paikka on kyllä erittäin suosittu arkisinkin, mutta sain kuvaukset tehtyä. Nämä kuvat ovat edelleen kovalevyillä odottamassa prosessointiaan niin kuin koko syyskausi.

Kalliokiipeilykausi lopetettiin vasta lokakuun lopussa Kiikkukalliolla.

Marraskuu:

Marraskuun hienoin hetki osui kotipihaan, kun blogia kirjoitellessa huomasin neljä metsäkaurista autotiellä parkkipaikan vieressä. Ehdin niitä kuvata hetken parvekkeelta, kunnes ne säikähtivät koiran ulkoiluttajaa ja koiraa.

Muutoin jatkoin “projektiani” pöllö neljänä vuoden aikana, joista kesä meni melkein ohi.

Joulukuu:

Lunta! Valkoinen maa tuli aikaisin ja saimme nauttia lumesta etelässä. Muutamana päivänä uhrasin valoisan pikkulinnuille sekä metsähiirille. Pimeä aika vuodesta ei mahdollista arkisin kuvauksia eli oltiin täysin viikonlopun säiden armoilla.

Vuoden luontokuva 2023 – linnut sarja 2.sija – Enkelin siivin

Kolmatta vuotta peräkkäin palkintosijoille Vuoden luontokuvakilpailussa. Ei voi kuin olla tyytyväinen omaan tekemiseen, vaikka se tuntuu välillä hieman raskaalta.

Lisää ajatuksia blogissa

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!