Luontokuvausvuoden 2022 yhteenveto

Vuosi 2022 on kuvattu ja aika tehdä pientä yhteenvetoa

Edellisen vuoden 2021 kaltaisesti jatkoin kuvauksen vähentämistä tai vähintään luonnosta nauttimista myös muutoin kuin kameran etsimen kautta. Silti vuoden sisällä tapahtui paljon, mikä teitä lukijoita kiinnostaa.

Vuoden luontokuva 2022 kilpailussa kaksi palkintoa

Päällimmäisenä pitää nostaa kilpailumenestys. Se, että kova työ palkitaan Suomen suurimmassa kilpailussa on itselleni merkittävä asia. Vaikka voittoa ei tullut niin tässä kisassa 2. ja 3. sija eri sarjoissa ei ole häpeä.
Lue lisää…

Kuusamo Nature Photo XXVII -tapahtuma

Sain kutsun esiintymään Kuusamoon syyskuisena viikonloppuna. Oli hieno kokemus esiintyä pitkästä aikaa isommassa luontokuvauksen tapahtumassa.

Samana viikonloppuna piti muutenkin kiirettä, koska Kuva & Ääni messut järjestettiin Helsingissä ja olin lupautunut Suomen Luonnon haastatteluun messuille perjantaina klo 12.

Lue lisää… 

Nuoren mäyrän potretti, 14mm

Laajakulmaprojekti tulee jatkumaan myös vuonna 2023

Jatkoin lähes läpi vuoden projektiani max 24 milliä, mitä työnimeä olen siitä käyttänyt.

Projekti edistyy, mutta vielä on paljon saavutettavaa ja opittavaa. Olen tehnyt nyt neljä retkeä karhukuvauksiin, joista kaksi osui vuodelle 2022. Ensimmäinen meni kaluston kanssa hieman pieleen keväällä ja virheet korjattiin syksylle. Syksyllä vasta viimeisenä päivänä sain oikeastaan kiinni karhujen reiteistä kuvauspaikan ympärillä, minne kamerat sijoitin. Ajatuksia on millaisia kuvia haluaisi, mutta ne vaatii aikaa sekä tuuria.

Ehdottomasti kuvatuin kohde oli itselleni jälleen mäyrä, josta tuli hyviä osumia usealla eri tekniikalla. Myös supikoirassa pari mieleen painuvaa onnistumista sekä metsäkauriissa.

Alkavan vuoden tavoitelajeiksi voisin nimetä ahman, näädän ja ketun, joskin varsinkin ahman ja nuorten kettujen kanssa kamerakalusto voi olla uhattuna. Turvallisemmista kohteista mäyrä lumella sekä hirvi kiinnostaa. Muutoin mennään varmaan vähän tilanteen mukaan, mikä on aktiivista ja missä.

Ekologisia kuvauksia

Yksi päätöksistäni oli yrittää vähentää auton käyttöä kuvauksissa ja keväällä vaihdoin kaksi pyörääni yhteen. Uutena taloon tuli sähköfatbike, mikä helpotti pidempien matkojen polkemista varsinkin kamerarepun kanssa.

Alku tosin ei ollut lupaava, kun huhtikuun alussa viimeisillä liukkailla kaaduin ja mursin vasemman ranteen. Noin viiden viikon päästä ranne oli pyöräilykunnossa ja matkamittariin kertyikin seuraavan neljän kuukauden aikana yli 1000 km. Tästä neljästä kuukaudesta korona ja Kroatian reissu verotti kuukauden eli tavallaan voisi laskea, että tuo tuli kolmeen kuukauteen.

Päiväkohtaisena lukuna ei kuitenkaan iso, mutta ei tuossa matkaa ajettukkaan. Yllä oleva kuva on Suomenojan lintualtaalta, missä mustakurkku-uikulla oli kevään kuvatuin pesä aivan polun vieressä.

Tekniikka ja kalusto

Kalustosta ja tekniikasta tuli kirjoitettua yhteensä 11 juttua vuonna 2022. Olen pyrkinyt sääntöön ettei kuukaudessa julkaista enempää kuin yhtä tekniikkaan painottuvaa blogia.

Tekniikat ja kalustot luettavissa täältä

 

Instagram

Instagrammin vuosi oli perinteinen. Kuvia tuli ladattua, mutta ei mitään isoa aktiivisuutta omalta osaltani. Joulukuussa algorytmi kuitenkin nappasi kiinni vasemman ylälulman kuukkelista ja alkoi näkyvyyttä löytymään.

Seuraajia vuoden vaihteessa oli 13017. Vuotta aiemmin niitä oli 1741 vähemmän, mutta huvittavinta tässä nousussa lienee se, että kuukkeli toi 902 seuraajaa.

Kuukkeli keräsi 406702 tavoitettua tiliä ja tykkäämisiä yli 24000. Tämä on ihan omassa luokassaan, jos kuvaa mietitään tykkäysten kautta.

Toisena oli kettu pennun kanssa 6043 ja kolmantena kyhmyjoutsen 2898. Yhdeksäntenä oleva ketun sivu potretti on enää 1625. Onneksi en tee tätä tykkäysten takia ja se näkyykin myös kuvavalinnoissani sekä omassa aktiivisuudessani.

 

Mitä muuta?

Loppukeväästä tuli rakennettua kaverin kanssa lintujen juoma-allas ja sen viereen koju, mikä mahdollistaa lintujen kuvaamisen. Siellä tuli muutamat tunnit vietettyä.

Muutoin kuvaus meni aika vuoden ajan ja fiiliksen mukaan. Pääkaupunkiseudun massapaikoilla minua ei nähty vuonna 2022 eikä tulla varmaan myöskään näkemään  vuonna 2023.

 

Hyvää tätä vuotta kaikille. Tilaa uutiskirje, jos et ole vielä tilannut!

 

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!