Liito-oravien riiaus huipentui paritteluun!

Liito-oravien kiimahuippu kestää vain yhden päivän – ole paikalla!

Helpommin sanottu kuin tehty. En ole liito-orava asiantuntija, mutta jotain aiheesta on opittu ystäväni kautta sekä kirjallisuutta lukien.

Paul oli nähnyt hyvin hämärässä liito-oravan kurkkaavan kolosta, minkä alla oli paljon papanoita lumessa. Lumiaikaan papanoiden löytäminen on helppoa, ainakin tuoreet erottuvat uuden lumen päältä paremmin.

Oletimme tämän olevan naaraan pesäkolo.

Olin itse käynyt toisaalla katsomassa vastaavia koloja ilman havaintoa liito-oravasta. Riiausaika alkaa maaliskuussa ja jatkuu aina huhtikuuhun. Uusimassa Luontokuva 2/2021 lehdessä on Benjam Pöntisen artikkeli aiheesta, kannattaa lukea

 

Viisi käyntiä pesällä – paljon tapahtumia

Tämän kauden alkuspurtti oli lopulta viiden käynnin panostus liito-oravalle ja tähän pesäkoloon.

25.3.2021

Ensimmäisenä iltana liito-orava tuli ulos hämärässä. Näin vain yhden liito-oravan, mikä nousi pesäpuun oksille katsomaan minua hetkeksi, teki tarpeensa ja poistui latvuston kautta hämärään yöhön.

28.3.2021

Palasin jatkamaan edellisen käynnin kuvasaldoa, ajatus oli kuvata kaukolaukaisimella pari erilaista laajiskuvaa samalla kuin otan telellä kuvat ulos tulevasta liito-oravasta.

Tämä meni suunnitelmien mukaan, kunnes kolosta tuli ulos toinen liito-orava myöhemmin. Alkoi kosiotoimet, kun koiras seurasi naarasta, joka ei lämmennyt vielä. Kiima ei ollut alkanut tai sen huippu ei ollut vielä – oltiin kuitenkin lähellä.

Liito-oravat viettivät aikaa lähekkäin kunnes poistuivat latvan kautta yöhön.

30.3.2021

Edellisenä päivänä satoi, mutta olimme toiveekkaita, että tänään näkisimme liito-oravan tai kaksi. Emme osanneet odottaa mitään mitä oli vastassa.

Aurinko laski tunnin päästä, olimme ajoissa, mutta jo osittain vähän myöhässä. Kaksi liito-oravaa oli jo ulkona ja jahtasi toisiaan pesäpuulla.

Hetkeksi toinen katosi ja naaras jäi puulle odottamaan. Jossain vaiheessa ilmestyi mukaan kolmas liito-orava. Välillä emme nähneet ketään, kun taas hetkittäin kolme liito-oravaa kiiti puita pitkin ja liiti puusta toiseen. Välillä liidot menivät vain metrien päästä meistä.

Lopulta kolmas liito-orava poistui ja kaksi aloittivat parittelun. Se toistui useasti peräkkäin.

Sain tilanteesta kuvia ja videota, mutta paras kulma jäi käyttämättä. Kokemus oli upea, mutta jotain jäi hampaankoloon – olisin voinut suoriutua paremminkin.

Kun metsässä alkoi olla niin hämärää ettei ihmissilmällä enää kunnolla nähnyt mitä puun rungolla tapahtui niin kamera näki, uusi parittelukierros alkoi.

31.3.2021

Tulimme katsomaan mitä olisi tarjolla seuraavana iltana, ei paljon mitään. Liito-orava poistui kolosta latvaan ja viereiseen puuhun ruokailemaan.

Ilta oli jälleen kokemuksena hyvä.

1.4.2021

Viidentenä iltana emme nähneet enää ketään. Nyt on aika odottaa poikasaikaa, pääsemmekö jatkamaan kuvauksia poikasten synnyttyä ja alkaessa liikkumaan alueen puissa.

KUVIA NÄILTÄ PÄIVILTÄ:


Lue tarina ja katso video liito-oravien parittelusta toukokuun tarinasta:

 

ELÄMÄÄKAUPUNGISSA.FI


 

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!