Lightroomiin uusi häikäisevä ominaisuus – subject mask !

Kuvankäsittelystä entistä helpompaa Lightroomin uudella subject maskilla

Lightroomin ominaisuuksiin on kuulunut monia vuosia masking työkalu ja tarkemmin brush eli sivellin, millä pystyi sutimaan kohteita tarkasti ja joskus vähän vähemmän tarkasti riippuen energiasta ja kiinnostuksesta. Tosi usein huolimattomat työt näkyvät somekanavissa ns. hohtavina kohteita.

Nyt uusimmassa Lightroomin versiossa on uutena valintana subject – maski eli kohdemaski. Tämä automaattinen kohteen valitsin on aivan ilmiömäisen hyvä löytämään kuvan pääkohteen. Toki tekoäly voi mennä hieman pieleen, mutta sitä voi sitten korjata perinteisellä käsisiveltimellä subract valikon kautta luomalla brush maskin ja kumittamalla tai add valikon kautta lisäämällä samaan maskiin lisäalueita.

Yritän seuraavassa muutaman esimerkin kautta näyttää lyhyesti miten tätä ominaisuutta voi hyödyntää. Jos ette vielä niistä saa kiinni, niin lisäsin loppuun pari Youtube tutorial videota, missä asia on käyty selkeästi läpi.

Esimerkki 1

Tässä kuvassa on koko kuvalle tehty peruskäsittely yhdellä suosikki preseteistä. Presetit on ennakkoon säädettyjä asetuksia, mitkä voivat esimerkeksi mukailla jotain tiettyä filmiä tai vain kuvaajan omaa tyyliään tehdä kuvaan haluttu värimaailma. Niillä voi myös tehdä linssinkorjauksia ym. muita toimintoja pikana. Nämä nopeuttavat kuvien käsittelyä paljon.

Kohteessa karhun kasvot ovat vastavalon (varjon) puolella ja haluan lähteä avaamaan hieman niitä. Tämä kuva on täysin muokkaamaton ja ennen karhun maskausta laitan oman presetin kehiin.

  • Valitaan oikeasta reunasta Masking (histogrammin alta)
  • Valitaan pudotusvalikosta subject
  • Lightroom prosessoi hetken
  • Tämän jälkeen karhun päälle ilmestyy pieni henkilöä muistuttava kuvake.
    • Oikeassa yläkulmassa on aktiivinen maski eli tässä tapauksessa MASK 1
      • Merkkausväri punainen
      • Merkkausvärin saa Windows versiossa päälle/näkymään ja pois O kirjaimesta. Tämä helpottaa tarkastusta, mikä alue on valittu
      • Alareunassa on myös Overlay mode, mistä vaihtamalla esim. White on Black saa hahmotuksen maalatusta alueesta sekä siitä ettei ns. sirpaleita ole maalattu jostain muualta kuvasta
      • Tarvittaessa brushilla alueen korjaus add (lisätään valittua aluetta) / subract (poistetaan valittua aluetta) valikon kautta brush. Tämä voi alkuun tuntua hieman epäloogiselta, alkuun sekoilin itsekin maskien kanssa.

  • Kun maski on aktiivinen, voit säätää sen asetuksia oikeasta reunasta liukusäätimillä samalla tavalla kuin aiemmin maskien kanssa.
    • Tässä kuvassa on karhua valotettu 1,38 aukkoa lisää, lisätty hieman kontrastia sekä tekstuuria. Tietenkin myös perus terävöitys.

Tässä tapauksessa valmis kuva syntyi hetkessä. Peruskuva oli oikein valotettu eikä siitä haluttu tehdä mitään erikoisempaa.

 

Esimerkki 2

Toisessa esimerkissä ollaan karhun kanssa jälleen tekemisissä, mutta kyseessä on pilvinen ja aika tunkkaisilla väreillä varustettu lähtötilanne.

Tässä esimerkissä lähdetään hieman pidemmälle kuin vain kohteeseen, sillä teemme kohteen eli karhun maskin rinnalle käänteisen maskin ja säädämme sitä suhteessa karhuun.

Ensin valitaan jälleen masking valikosta subject ja Lightroom prosessoi hyvän lähtötilanteen. Oikeassa yläkulmassa on mask 1, klikataan sen oikealta puolelta kolmea pistettä ja duplicate ”Mask 1”.

Tehdään siis alkuperäisestä maskista kaksoiskappale.

Tämän jälkeen valitaan mask 2 ja klitaan sitä niin, että sen alle tulee subject. Valitaan tämä subject ja sen kolmesta pisteestä invert. Tämän jälkeen voimme nimetä mask 1 karhuksi (kolme pistettä -> rename) ja mask 2 taustaksi. O kirjaimella on hyvä varmistaa, että kaikki meni oikein.

Nyt meillä on kaksi maskia, karhu sekä muu kuva eli tausta ja ympäristö. Myös oikean yläkulman pienet kuvat kertovat mitä on valittu eli pienissä kuvissa valkoinen osa on valittua aluetta ja musta epäaktiivista. Kuvissa siis karhu maskissa karhu on valkoinen ja taustassa karhu musta.

Kuvaan jälleen perus preset ja tämän jälkeen kahden eri maskin hienosäätöä.

Tässä kuvassa siis määritin vain sävymaailman koko kuvaan presetin kautta ja en sen jälkeen säädä koko kuvaa enää ollenkaan. Teen säädöt joko taustaan tai karhuun aiemmin luotujen maskien avulla.

Alla valmis kuva:

Muutama hyvä Lightroom opasvideo Youtubesta

Jos et saanut kiinni kuinka ominaisuus käytännössä toimii, ei hätää. Seuraavissa Youtube videoissa havainnoillistetaan hyvin uusi ominaisuus ja sen mahdollisuudet. Kohteina pääosin ihmisiä, mutta väliäkös tuolla.

 

 

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!