Lightroom Point color – Kaikki värit eivät ole olleet sitä miltä näyttävät

Adobe julkaisi Lightroomiin uuden ominaisuuden: Point color

Vuoden 2023 toisella vuosipuoliskolla Abode julkaisi tosiaan Lightroomin Color mixer työkaluun päivityksen nimeltä Point color. Työkalu on yksinkertaisen helppo käyttää, valitset kuvasta värin ja sen jälkeen valitset työkalusta värin, millä haluat sen korvata.

Jos kuvassa on useita korvattavia sävyjä, voit tehdä useita “värikorjailuja”.

Vahvat ruskan värit olivat tälle työkalulle tylsän vihreistä lehdistä täydellisen keltaoransseihin väreihin helppoa kauraa.

Työkalun helppous saattaa lisätä “täydellisiä” kuvia “täydellisessä” somessa. Bongasin nimittäin samoihin aikoihin, kun itse kokeilin työkalua somesta toisesta linnusta kuvaparin kahdelta eri kuvaajalta. Ero oli kuin alla olevassa esimerkki kuvassa, missä vain yksi väri on korvattu toisella sävyllä. En tiedä oliko kuvaaja käyttänyt tätä työkalua, mutta tämä työkalu tekee värien vaihtamisesta hyvin helppoa. Sama temppu on ollut tehtävissä myös muilla ohjelmilla ja eri tavoilla eli mistään uudesta keksinnöstä ei ole kyse.

Todettakoon, että ainakaan tätä kirjoittaessa Lightroomin mobiilisovelluksessa ominaisuutta ei vielä ole.

Point color työkalu alla olevan kuvan oikeassa reunassa. Pienempi pallo kuvaa korvattavaa väriä/sävyä ja isompi pallo havainnoi uutta väriä/sävyä.

Klikkaa kuvaa avataksesi se isompana

Esimerkki kuvasta, missä tököt värit jo valmiiksi – irtoisiko jotain?

Maisemallinen kuva on kuvattu pilvisenä ja niin synkkänä päivänä, ettei siinä ole paljoa hohtoa eikä värien leiskuntaa. Lähdin kokeilemaan kuinka yli jotenkin hyvän maun rajoissa sen saa käsiteltyä.

Tein kuvaan vihreän muunnoksen oranssiin, mutta, koska kuvassa on vihreää myös muualla kuin lehdissä niin siitä tulee “epäaito”.

Sammalet puunrungoilla

Tarkkasilmäiset varmaan huomasivat jo, että myös puunrungolla olevat hienot vehreät sammalet ovat vaihtaneet väriä ruman luonnottoman oranssiksi. Onneksi ongelma ei ole pitkäaikainen vaan voidaan ottaa pensselityökalu maskin kanssa esiin ja tehdä vain näille alueille käänteinen käsky, muuttua takaisin vihreäksi.

Kuvassa on maalailtu pensselillä alueet, missä oranssia sammalta selkeästi havaittavikssa. Sen jälkeen tälle maskille tehdään vain sama temppu toiseen suuntaan. Alla olevassa kuvassa havaittavissa tämä värivalintatyökalu.

Sammalet saivat vihreän värin takaisin, mutta kuva on edelleen mielestäni aika kamala. Se tosin menisi hyvin someen värien puolesta, mutta ei lintukuvana.

Kurkien laimea muutto

Aina auringosta ei lähde väriä irti, joten syntyy raakakuvana varsin mitään sanomaton sävytön kuva, niin kuin alla.

Aurinko on nousemassa, mutta ei ole oikein värjännyt taivasta. Peruskuvankäsittelyllä kuvaan sai sävyjä esiin sekä väriä taivaalle.

Point color työkalulla oranssi oli helppo korvata hieman vahvemmaksi oranssiksi, jolloin kuvaan tuli enemmän fiilistä. Tämä kuitenkin rikkoi kuvan, koska värimuutos ei toimi kaikkiin yksityiskohtiin.

Alkuperäinen raakakuva
Käsitelty kuva
Point colorilla muutettu oranssi maltillisesti vahvemmaksi

Ongelma

Kun yllä olevaa kuvaa lähdetään katsomaan 100%, niin huomataan, että taustalla olevien hanhien ympärille muodostuu hirveän näköistä “värihehkua”.

Tätä ei pienemmässä kuvassa näy, mutta usein kun kuvaa alkaa tarkastelemaan 100% tai pienemmällä suurennuksella on havaittavissa vastaavaa, missä työkalu ei käsittele liukuvärejä oikein.

Klikkaa isommaksi

 

Blogi on osa isompaa Lightroom tutorial -sarjaa, missä avaan ja näytän yksinkertaisia temppuja, mitä teen kuvilla tai mitä niille voisi halutessaan tehdä.

Ground pod KELKKA – maajalusta

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!