Lightroom 4 betan videon editointi testissä

Klikkaamalla kuvaa se aukeaa isommaksi

Ensisilmäyksessä Lightroom 4 -ohjelmaan jäi videon editointi kokonaan huomaamatta. Nyt pieni silmäys siihen ja sen mahdollisuuksiin. (Testattu Canon 7D:n FullHD -videolla.)
LIBRARY – tilassa on mahdollista toistaa kirjastoon tuotuja videotiedostoja. Oikeasta reunasta löytyy Quick Develop -tila, josta löytyy videon editointiin säätimet:

– Valkotasapaino vaihtoehdoilla: As shot eli mikä kamerassa on ollut kuvattaessa, Custom – voit itse säätää sitä tai auto, missä ohjelma arpoo parhaaksi katsomansa. Ainakin tässä testivideossa auto -asetus määritti selkeästi liian lämpöiseksi kuvan

– Tint säätimellä voit lisätä joko vihreää sävyä tai punaista

– Tone control: Auto Tone, ns. Kokeile onneasi -nappi. Testivideosta teki erittäin tumman.

– Exposure: Valotuksen korjaus

– Contrast: Lisää tai vähennä kontrastia

– Whites / Blacks: Lisää tai vähennä valkoista tai mustaa

– Vibrance: Lisää kuvan värikylläisyyttä

– Reset All: Palaa takaisin lähtöruutuun

Kun näitä vähän naputtelin sieltä sun täältä lisää tai pois niin lopulta en tiedä mitä olen videolle tehnyt. Library -tilassa kun ei ole History -palkkia vasemmassa reunassa eikä Quick Develop -säätimistä selviä kuinka paljon mitäkin on säädetty. Samojen säätöjen kopiointi toiseen videoon onnistuu Sync Settings -painikkeen kautta niin kuin vanhoissa versioissa kuvien asetusten kopiointi.

Klikkaamalla kuvaa se aukeaa isommaksi

Videosta on myös mahdollista ottaa kuvakaappauksia valitsemalla alareunassa olevasta aikajanasta ajan oikealta puolelta laatikon muotoinen kuvake ja sieltä “Capture Frame”. Ohjelma tallentaa kyseisen videon lähdekansioon automaattisesti videotiedoston nimisen jpeg -tiedoston, jonka resoluutio on sama kuin videon.

Klikkaamalla kuvaa se aukeaa isommaksi

Videon leikkaaminen onnistuu helposti Trim -työkalulla (hammasratas oikeassa alakulmassa). Avaamalla Trim -työkalun aukeaa videon aikajana kuvamuodossa. Voit liikuttaa pallon keltaisella viivalla siihen kohtaan mistä haluat videosi alkavan. Videon kuva muuttuu taka-alalla kokoajan eli oikean kohdan löytäminen on helppoa. Sen jälkeen vedät vasemmasta reunasta kahden pystyviivan symbolista reunan siihen kohtaan. Tämän jälkeen siirrät pallon keltaisella viivalla videon lopetuskohtaan ja siirrät oikeasta reunasta reunan samalla tavalla tähän kohtaan. Leikkaus on valmis, voit sulkea ikkunan painamalla uudestaan Trim- kuvaketta (hammasrattaan näköinen).

Export – toiminto on myös selkeästi hitaampi videolle, jota on leikattu Trim -työkalulla kuin että exporttaisi videon vain uudella pakkauksella tai eri formaatilla.

Klikkaamalla kuvaa se aukeaa isommaksi

Videon tuonti eli export -tapahtuu samasta paikasta mistä kuvienkin. Sieltä löytyy video -välilehti, josta määritetään asetukset. Vaihtoja löytyy seuraavat:
1. Video Format: H.264 ja Quality: Max, High, Medium & Low. (7D:n Full HD -videon tiedostokoko puolittui exportattuna Max -asetuksella.) Tiedostomuoto .mp4.
2. Video Format: Original (exporttaa videon alkuperäisessä koossa ilman muutoksia). Tiedostomuoto .mov.
3. Video Format: DPX, jonka alla voi valita 24p Full Range, 25p Full Range tai 30p Full Range. Tiedostomuoto .dpx.


Videon katsomiseen suosittelen alareunasta vaihtamaan videonlaaduksi 1080p sekä katsomaan videon kokoruutu tilassa.

Tässä kun katsoo niin kuva on vähän vihertävä, joten yhden klikkauksen olisi vibrancea voinut varmaan vähentää pykälän pari tai tint -säädintä punaiseen päin.

 

Linkki Adobe Labisin sivuille mistä beta version saa ladattua

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!