Laajiksesta superteleen – kevyt retkeilijän kokonaisuus

0

16–400 mm tehokasta milliä alle 1.2 kg ja kokonaispaino alle 2 kiloa!

Grammanviilaajan retkeilysetti laadukkaalla optiikalla löytyy nyt RF-sarjasta. Olen monesti miettinyt, miten saada omaa repun painoa alas ja olen siitä maininnut joissakin kirjoituksissani. Objektiivi valinnoissa voi säästää kannettavaa.

Miettiessäni omaa yleisoptiikkaa, missä päädyin Canon RF 24-105 mm F4-7.1 IS STM objektiiviin tuli tämä kokonaisuus mieleen. Päätin, että tämä kokonaisuus ansaitsee oman bloggauksen, koska vaeltajalle ja retkeilijälle tämä on aivan täydellinen setti, kun on valmis tekemään muutamia kompromisseja.

Kompromissit tulevat siitä, että:
1. On olemassa paremmalla piirrolla olevia objektiiveja (ainahan niitä on)
2. On olemassa paremmalla sääsuojauksella olevia objektiiveja (L-sarja)
3. On olemassa valovoimaisempia objektiiveja (pois lukien superlaajis tuossa koossa)

Tarkkaan ottaen setin objektiiveilla on ilmoitettua painoa yhteensä 1195 grammaa. Rungoksi settiin valitsen Canon R6:sen, mikä tuo muistikortin ja akun kanssa 680 grammaa lisää painoa. Yhteispaino siis 1875 grammaa. Mukaan mahtuu siis vielä yksi vara-akku (80 grammaa) sekä muistikortti ja ollaan vielä alle kahdessa kilossa.
Rungon valinta on sen takia EOS R6, että se on suhteellisen kevyt, mutta myös markkinoiden paras hintalaatusuhteella oleva kamera.
Kamera itsessään tuo korkean ISO-herkkyyden käytön, mikä mahdollistaa vastapainoisesti hieman pimeämpien objektiivien käytön.

Mitä optiikkaa siis olen valinnut pakettiin?

Superlaajiksena Canon RF 16mm F2.8 STM

Valovoimainen superlaajakulmainen objektiivi, mikä on 40 mm pituinen (halkaisija 69,2 mm), missä valovoima f2.8. Tämä valovoima riittää hyvin valitun kameran eli EOS R6:n kanssa hyvin pitkälle ilta- ja aamumaisemiin, jopa käsivaralta kuvattaessa. Objektiivissa ei ole vakaajaa, mitä ei tässä tarvitsekaan. Kennovakaaja kuitenkin auttaa haastavissa olosuhteissa.
Lähin tarkennusetäisyys 13 cm, mikä mahdollistaa laajojen kuvien ottamisen läheltä. Ison aukon myötä näihin saa vielä kivaa syväterävyyttä. Suurennussuhde 0.26x)

Painoa objektiivilla vain 165 grammaa ja hintaa 369 € (Telefoto 12.3.2022)

Yleisobjektiivina maisemiin ja dokumentointiin Canon RF 24-105 mm F4-7.1 IS STM

Kevyt ja vähän muovisen oloinen, niin kuin nämä kaikki. Samalla kuitenkin piirroltaan hyvä yleisobjektiivi ja varmasti hintansa ja painonsa arvoinen mukaan retkelle. Tämä on itselläni kulkenut mukana yli vuoden päivät ja selvinnyt kovista pakkasista, dipannut kerran meriveteen jne. eli ei tässä nyt ihan lelusta ole kyse.
24 milliä on kuitenkin riittävän laaja useisiin maisemakuviin, mutta samalla löytyy jonkun verran zoomia mukaan. Objektiivilla onnistuu myös jonkin sortin lähikuvaus. Suurennussuhde laajassa päässä 0.21x ja telepäässä 0.4x eli ei tämä makro ole, mutta sammakot ja muut vastaavat hoituu kivasti kortille. Objektiivi tarkentaa laajassa päässä 20 cm päähän ja telepäässä 34 cm (105 mm).
Tästä putkesta löytyy sitten jo 5 aukon vakaaja, mikä kompensoi hyvin valovoiman puutetta, joskin sekään ei pysäytä kohdetta.

Painoa 395 grammaa ja hintaa tarjouksessa 329 € / ovh. 529 € (Telefoto 12.3.2022)

Pakollinen teleobjektiivi, koska ilman sitä tapahtuu hienoja kuvauksellisia asioita eli Canon RF 100-400 mm F5.6-8 IS USM

Pienikokoinen ja tietenkin kevyt supertelezoom. On lähes varmaa, jos repussa ei ole mukana riittävän pituista teleä (noin 400 milliä), niin silloin jotain kaunista ja mahdollisesti ikimuistoista osuu kohdalle. Koskaan ei pitäisi liikkua luonnossa ilman teleä. Usein kuitenkin tele on se painavin objektiivi. Jos kuvaus ei ole reissun päätavoite ja muuta tavaraa on mukana, niin tele jäänee ensimmäisenä kotiin.
Tämä uusi RF-sarjalainen tele voi ratkaista tämän ongelman. Vain 16,4 cm pitkä ja 8 cm halkaisijalta oleva tele painaa 635 grammaa eli painaa huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi L-sarjalaiset vastaavat.
Painoa ja kokoa on saatu pois vähentämällä valovoimaa telepäässä f8. Nämä ovat juuri niitä kompromisseja, mitä tulee vastaan. Kuitenkin monella valokuvaus ei kohdistu juuri niihin huippuvaloihin ja taas ISO-arvot auttaa sekä tämän objektiivin 5.5 aukon optinen vakaaja. Kuitenkin objektiiville luvataan erittäin terävää piirtoa!
Objektiivi tarkentaa myös kivan lähelle eli 88 cm. Tällä onnistuu myös sudenkorennot, isot perhoset ym. Näissä ei aukostakaan ole haittaa, koska kun kuvataan tuolle etäisyydelle 400 mm alkaa syväterävyys olemaan kapea ja usein voi joutua muutenkin himmentämään f 5.6 optiikkaa.
Objektiivi on lisäksi yhteensopiva 1.4x ja 2x telejatkeiden kanssa, mikä lisää monipuolisuutta.

Painoa objektiivilla vain 635 grammaa ja hintaa 799 € (Telefoto 12.3.2022)

 

Bonuksena nostan maagisen kahden kilon rajan rikkojan eli Canon RF 50mm F1.8 STM

Jos halutaan leirielämästä, varusteista tai muuten vain vähän bokeh potrettia kuvata kaverista niin tämä valovoimainen pikku objektiivi kannattaa pakata mukaan. Toki tuo 160 grammaa taas lisää painoa, mutta 4 x 7 cm eli aika samankokoinen kuin 16 millinen. Ehkä tuollainen ”nuuskapurkki” mahtuu vielä matkaan.

Painoa objektiivilla vain 160 grammaa ja hintaa 229 € (Telefoto 12.3.2022)

 

Kaikkien objektiivien vastavalosuojat ostettava erikseen.


 

Yhteistyössä:

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!