Photo Mechanic ja FastStone toimivat hyvin esikarsintaan
Usein kysytään vinkkiä, kuinka tuhota hirvittävä määrä kuvia lyhyessä ajassa? No siihen vastaus on alustamalla muistikortti. Jos kuitenkin halutaan ensin tietää mitä ollaan tuhoamassa niin siihen voi käyttää esimerksi FastStonea tai Photo Mechanicia, joista jälkimmäinen on maksullinen ja ensimmäinen ilmainen.
Kummatkin ohjelmat ovat äärettömän nopeita kuvien esikatseluun ja läpikäymiseen vs Lightroom. Muista itselläni ei ole kokemusta, niin en niistä kirjoita.
Mitä teen esikarsintaohjelmalla?
Kun olen siirtänyt kuvat koneelle tiedostohierarkiaan vuosi – kuukausi – päivämäärä / kohde kansiorakenteeseen, niin avaan kansion esikarsintaohjelmalla.
Itse käytän Photo Mechanicia, koska se on vähän monipuolisempi, mutta ei mennä siihen vielä.
Mitkä siis ovat työvaiheeni?
- Nimeä tiedostot uudestaan
- Käytän vuosiluku_kuukausi_päivämäärä_juokseva luku nimeämistä, minkö takia ei ole mahdollista, että olisi kaksi samannimistä kuvaa eri kuvaustilanteista
- Valitse säilytettävät
- Valitse ei valitut eli roskat
- Vie ne roskakoriin, tuhoa, hävitä ja ole tyytyväinen
- Valitse jäljelle jääneet eli valitut ja vie (import) ne Lightroomiin
FastStone Image Viewer7.5 – ilmainen
FastStone Image Viewer on ilmainen kotikäyttöön ja saatavilla vain PC:lle. Itselläni on suomenkielinen versio, joten ohjeet sen mukaan.
Ohjelmasta löytyy paljon toimintoja, mitä en ole käyttänyt enkä niitä tässä lähde avaamaan eli se on huomattavasti laajempi ohjelma kuin vain esikarsintaan. Nyt vain esikarsitaan ja poistetaan.
Kuinka toimii?
Kansio valitaan vasemmasta reunasta resurssienhallinnasta tutusta kansiopolusta. Ensimmäisen kerran, kun kansion avaa kestää hetken, että ohjelma muodostaa pikkukuvat varsinkin, jos kuvia on tuhansia.
Varmista alkuun, että kuvien merkintä on sallitua eli valikko rivistä Merkki -> Tiedoston merkintä sallittua tulee olla valittuna.
Jos ensimmäisellä kerralla kuvat eivät ole pikkukuvina vaan tiedostolistaus, niin katselu -> selaustapa -> pikkukuvanäkymä korjaa tilanteen.
Sen jälkeen aletaan selaamaan kuvia, tuplaklikkaus hiirellä tai enterin painallus vie koko näytön tilaan. Q-näppäimellä lisätään merkki ja otetaan se pois.
Painamalla hiirellä kerran koko näytön tilassa voidaan kuvaa hetkellisesti suurentaa. Suurennuslasin asetuksia voi säätää Katselu valikosta.
Koko näytön tilassa oikeaan yläkulmaan ilmestyy punainen neliö – kuva on merkattu.
Tuplaklikkaus hiirellä tai ESC vie takaisin pikkuruutujen luokse.
Kuvan alle vasenpaan reunaan on ilmestynyt punainen neliö kertomaan valitusta kuvasta. Alla olevassa kuvassa merkatut on suodatettu.
Merkittyjen kuvien suodatus
Valikkorivistä löytyy Merkki:
- Tiedoston merkki päälle ja pois – pikanäppäin Q
- Valitse vain merkityt tiedostot
- Valitse vain merkitsettömät tiedostot
- Näytä vain merkityt tiedostot
Mitä olet valinnut?
Jos haluat kesken urakan katsoa mitä olet valinnut, voit ottaa Näytä vain merkityt tiedostot
Tuhoa
Valitse vain merkitsettömät tiedostot ja varmista, että painoit oikeaa valikkoa etkä viereistä merkityt eli sininen kehikko ilmestyy poistettavien kuvien ympärille.
Paina hiiren oikeaa nappia ja poista tai DEL näppäintä painamalla ja vahvista tiedostojen poisto.
Jäljelle jää vain merkityt tiedostot. Vielä on jäljellä tiedostojen nimeäminen, sitten voit siirtää importtaa kansion Lightroomiin.
Nimeä tiedostot
Voit nimetä tiedostot tässä vaiheessa tai heti alussa, itse tykkään nimetä tiedostot heti alussa. (Tämän voi tehdä myös Lightroomissa, jos pääsee unohtumaan.)
Nimeäminen tapahtuu valitsemalla kaikki tiedot ja F2 näppäimellä Joukkomuunnos valikkoon ja sieltä toinen välilehti Nimien muutos.
Vasemmalla on kaikki tiedostot ja oikealla syöttölistassa ne, mitkä tulet muuttamaan. Lähtökohtaisesti tuossa pitäisi olla sama määrä tiedostoja.
Anna uusi nimi kohtaan voit rakentaa haluamasi tiedostonimen alla olevia apuja hyödyntäen
Esimerkiksi: $Y_$M_$D_##### – vuosi_kuukausi_päivä_5 numeroinen juokseva luku.
Kuvan nimi olisi: 2021_03_28_00001.CR3 (tiedoston formaatti määräytyy itse, sitä ei pidä kirjoittaa tähän käskyyn)
Photo Mechanic (itselläni 5.0) – lisenssi
Photo Mechanic on lisenssillä hankittava ohjelma ammattilaisille. Oma versioni on vanhempi 5, uusin myytävä versio on 6 ja siitä on julkaistu myös plus versio.
Tämä ohjelma on saatavilla myös omenalle, kun kuulema niitäkin valokuvauspiireissä käytetään.
Version 6 vaatimukset:
Requires Windows 8 or Windows 10 (64-bit versions)
Requires macOS 10.10.5 or higher
Ohjelma tukee kuvien värimerkintöjä sekä tähdityksiä toisin kuin FastStone, missä kuvat vain merkitään. Kuvien tähditykset siirtyvät myös Lightroomiin tai jos olet niitä kamerassa jo määritellyt näkyvät ne tässä.
Idea on sama kuin FastStonessa, esikatselynäkymässä on pieniä kuvia, joita voi pienentää tai suurentaa helposti yläpalkissa olevasta liukusäätimestä.
Kuvien värit merkataan numeronäppäimin ja oikeassa alakulmasta voit suodattaa mitä värejä ja tähdityksiä haluat nähdä.
Tässäkin menen yksinkertaisimman kautta eli käyn kuvat läpi, merkkaan ne. Klikataan kuva isommaksi…
Monipuolisempi yhdellä näytöllä
Ison kuvan alla on pienet kuvat eli näet mitä tulossa. Tämä lisää hahmottamaan, missä mennään ja kuinka pitkä sarja tilanteesta on otettu. Oikealla on myös histogrammit sekä muu EXIF-data nähtävillä.
Kahden näytön tuki
Photo Mechanic tukee kahden näytön työskentelyä eli oikealla minulla on pienet kuvat ja päänäytössä iso kuva. Tämä hahmottaa vielä paremmin tulevaa ja kuvien etsimistä isosta massasta.Mikä olisikaan tästä sarjasta se paras?
Nimeäminen
Nimeän kuvat yleensä heti ensimmäisenä, Esimerkiksi: {year4}_{month0}_{day0}_{seqn} – vuosi_kuukausi_päivä_ juokseva luku.
Erona tässä FastStoneen juoksevassa luvussa on se, että ohjelma muistaa mikä oli edellinen. Tällöin luvusta ajanmittaan syntyy luku, kuinka paljon oikeasti otat kuvia, jos käytössäsi on useampi runko.
Variables valikosta löytyy kuvan nimen muodostamiseen hyvin paljon eri koodeja, joten varmasti mieluisan nimen saa tehtyä.
Yhteenveto:
Kumpikin ohjelma on hyviä ja nopeita tähän tarkoituksen, mutta Photo Mechanic on monipuolisempi ja ammattikäyttöön tehty. Tukee myös kahden näytön työskentelyä, mistä isoin hyöty.
Tämä bloggaus on kirjoitettu Pro bono periaatteella yhteisen hyvän vuoksi.
Muista aina tarkastaa mitä kuvia olet valinnut ennen kuin painat deleteä!