Kuvausmatkan kattava setti MrJan Gearin Boris reppuun

Kolme runkoa objektiiveineen helposti käytettävissä

Kuvauskalusto käsimatkatavaroihin lentokoneeseen

Laajiksesta superteleen – kevyt retkeilijän kokonaisuus blogini julkaistiin vajaa vuosi sitten ja käsittelee, kuinka ultrakevyeksi kattavalla polttovälillä kaluston voi saada.

Nyt ajatuksissa on miettiä omaa kuvauskalustoa Afrikkaan ja mitä ratkaisuja edessä painon ja kokonaisuuden suhteen. Ajatus ei olisi lähteä kaupoille vaan hyödyntää olemassa olevaa hyvin kattavaa objektiivivalikoimaa sekä kamerarunkoja.

Muistelen, kun olin  Etelä-Afrikassa vuonna 2015 ja silloin käytössä oli täyskennon kamera sekä croppikamera, että haasteita riitti. Oli aivan älytöntä objektiivien vaihtelua, kun tuntui että millejä oli koko ajan liikaa tai liian vähän. Silloin jäi kaipaamaan zoomia toden teolla. Nyt olen päättänyt lähteä matkaan ilman kiinteää teleä eli rakasta EF 400 2.8 L II IS USM.

Kokonaisuutena ajatuksissa oli lähteä samalla 16–400 mm polttovälin kattavalla setillä liikkeelle kuin ultra blogissa, mutta hieman eri linssein sekä rungoin. Toki tässäkin ajatuksessa 400 mm saa telejatkeilla laajennettua 560 mm tai 800 mm.

Mitä mukaan ja miksi?

EF 16-35 2.8 L II USM

  • Ajatuksena, että yksi superlaaja objektiivi olisi hyvä olla mukana. Tämä yleislaajis myös valovoimansa puolesta esim. tähtitaivas ja linnunrata, jos valvomiseksi menee. 24 mm on usein liian suppea, kun kohde onkin laaja maisema. 14mm kiinteä laajis taas tuntuu hieman riskiltä vaikka saattaa jossain olosuhteissa toimia hyvin.

RF 24-105 4-7.1 IS STM

  • Yleiszoomi kaikenlaiseen dokumentointiin sekä eläimiin maisemassa ja tämä olisi EOS R rungossa kiinni. Toimii myös johonkin asti lähikuvauksessa.

EF 70-200 2.8 L IS II USM

  • Lyhyt tele, millä valovoiman puolesta saa hieman syväterävyyttä hallittua. Tämä tulisi toiseen R6:n kiinni. Myös varatele telejatkeella aina 400mm asti, jos toiselle telelle tapahtuu jotain. Toimii henkilökuvauksessa potreteissa yms., jos haluaa kuvata paikallisia.

EF 100-400 4.5-5.6 L IS II USM

  • Päälinssi, mikä olisi 100-400 mm polttovälillä aika kattava, mutta tätä voisi myös operoida 1.4x telejatkeella 140-560mm eli tällöin lyhyt tele 70-200 saisi enemmän virkaa omalle tontilleen ja tällä hoidetaan hieman pidemmät kuvaukset.
  • Tässä on optiona, että lainaan RF 100-500 mm reissun sekä hyödynnän sitä RF 1.4x jatkeen kanssa, jolloin tele olisi 420-700mm F8-F10. Tämä ratkaisu toki tuo 200-420mm väliin ison kolon, jos jatke on kiinni. Harmi ettei Canon ole kehittänyt 200-600 mm objektiivia niin kuin kaikki kilpailijansa.

EF 1.4x ja EF 2x III-telejatkeet

EOS R6 x2

  • Kaksi samaa runkoa, joissa CRAW-tiedostomuoto mahdollistaa UHS-1 korttien käytön, mitkä ovat kustannustehokkaita kortteja. Niistä myöhemmin blogissa lisää.

EOS R

  • Työjuhta, mikä sopii hyvin dokumentaariseen kuvaukseen, mutta ei hitauiden puolesta nopeaan action-kuvaukseen. Toimii kuitenkin vararunkona, jos toinen pääkameroista hajoaa. Käyttää samaa muistikorttia ja akkua.

Laukkuna MrJan Gearin Boris IV

Etelä-Afrikka 2015

Punnitus

Otin kevyen testipainon tästä setistä akkuineen ja sain tulokseksi 11,8 kg mikä on nätisti hieman alle käsimatkatavarapainon vai onko sittenkään?

Viime vuosien muutokset ovat pudottaneet sallittujen käsimatkatavaroiden painon 7-8 kg luokkaan mm. Finnairilla, Lufthansalla sekä Qatar Airwayssillä. Ainakin tämä kirjoittaessa KLM:llä oli vielä 12 kiloa voimassa. Näissä oletuksena, että lento tapahtuu normaalissa luokassa eikä business-luokassa.

Käsimatkatavaroita käsittääkseni edelleenkään harvoin punnitaan, mutta jos niitä punnitaan, niin onhan tuo 7 kg aika tiukkaraja eikä hienoa elektroniikkaa halua kyllä ruumaankaan laittaa. Tässä siis tullaan menemään tiedostetulla riskillä ja toivottavasti ymmärtävällä lentokenttähenkilökunnalla.

Kamerareppuna MrJan Gear Boris IV

Tärkeimpiä asioita mukaan lähtevässä kokonaisuudessa on, että se mahtuu reppuun. Ajatuksena oli myös, että jos lähden kolmen rungon taktiikalla, niin objektiiveja ei tarvitse vaihdella kesken kaiken. Ainoastaan, jos haluaa tai joutuu käyttämään telejatkeita niin tässä yhteydessä tulisi kyseeseen objektiivin irrotus.

Tämä poistaa riskiä, ettei pölyä ja hiekkaa mene kameraan sisään.

Boris kamerareppuna on suunniteltu kahteen osioon eli sinne on mahdollista pakata näin ollen kolme runkoa objektiiveineen yhtä aikaa sekä jää vielä noin neljäsosa tilaa irto-objektiiville sekä telejatkeille (blogin avauskuva).

Tämä lisää tehokasta käyttöä, koska kamerat ovat saatavilla repusta ulos nopeasti ja niitä voi autossa säilyttää kameralaukun sisällä laskettuna viereisellä penkillä eikä esim. lattialla pyörimässä ilman suojaa. Tämä lisää turvallisuutta, ettei kolahduksia satu ja kaikki on käyttövalmiina aina.

EOS R + 24-105 uppoaa hyvin repun pohjalle, jolloin sen yläpuolelle jää tilaa. Tähän kohtaan mahtuu hyvin täyteen pakattu Velcro pocket, mikä laskeutuu repun sulkeuduttua koloon.

Varustetaskuilla lisävarusteet järjestykseen

Velcrotarraiset varustetaskut ovat hyvä ja pakollinen apuväline, kun aletaan järjestelemään akkuja, muistikortteja, kaukolaukasinta, mikrofoonia yms. laukun sisälle.

Boris IV on suunniteltu niin, ettei siinä ole yhtään pikkutaskua vaan edessä iso koko repun kokoinen tasku varusteille sekä sisäkammiot. Kaikki lisävarusteet pakataan sitten näihin velcrotaskuihin ja sijoitetaan ympäri reppua, minne kenenkin pakkauksen perusteella on järkevintä ja käytännön kannalta toimivinta lisävarusteet.

Velcro pocket L, missä 8 kpl akkuja on laitettu repun sisälle objektiivin rinnalle. Näin tyhjä tila on saatu täytettyä ja akkuja saa velcro taskusta, missä oma vetuketju otettua helposti.

Akut

Inventoin akkuni ja tulin tulokseen, että 11 hyvää akkua olisi mahdollista ottaa mukaan.

Akkujen kuvamäärää on vaikea arvioida, mutta keskimäärin se lienee 3000-4000 kuvan luokkaa per akku, jos kuvataan sarjakuvauksella. Jos kuvaus on satunnaisempaa ja lyhyitä sarjoja tai yksittäisruutuja niin putoaa kuvamäärät per akku huomattavasti. Nämä akut kuitenkin mahdollistavat päivän kahden kuvaukset ja videoinnit ilman lisävirtaa vaikka mitä tapahtuisi ympärillä.

Akut koostuvat

4 kpl Jupio LP-E6NH 2130 mAh (paras hintalaatusuhde, Telefoto taikoi näitä jostain minulle, kun Hähneliä ei ollut koronavuosina saatavilla.)

2 kpl Hähnel Extreme HLX-E6NH 2000mAh (paras hintalaatusuhde)

2 kpl Canon LP-E6N 1865 mAh

3 kpl Canon LP-E6NH 2130 mAh

Teoriassa varalle voisi ottaa vielä

4 kpl Hähnel HL-E6N 1650 mAh

Mutta nämä akut tuntuvat hyytyvän huomattavasti nopeammin kuin muut. Toki niissä on pienempi kapasiteetti ja hintaa oli jokunen kymppi kappale vuosia sitten eli kompromissiratkaisu.

Muistikortit

Muistikortteina lähtee mukaan vain yhtä sarjaa / mallia eli SanDisk SDXC Extreme Pro UHS-I, kortteja, joiden kirjoitusnopeus on 90MB/s. Riittää hyvin EOS R6:lle.

Näitä kortteja itselläni on 128 GB sekä 256 GB kokoisena.

Yhdelle 128 GB kortille mahtuu EOS R6:lla CRAW-tiedostoja noin 8000 kpl eli 256 GB:n kortille menee karkeasti 16000 kuvaa.

EOS R taas omaa isomman pikselimäärän sekä huonommin pakatun CRAW, joten tällä kameralla saa kuvattua 128 GB:n kortille noin 4500 kuvaa.

Varmuuskopioiden vai ei

Muistikortteja löytyy nyt varastosta niin, että kumpaankin EOS R6:n olisi 256 GB + 256 GB eli 16000 kuvaa varmuuskopioitua materiaalia. Tämä tekisi yhteensä kapasiteetiksi ottaa 32000 kuvaa. Jos kuvista ei ottaisi varmuuskopioita kamerassa, olisi kapasiteettia 64000 kuvan verran.

Tähän päälle dokumentaarisen kameran EOS R:n 8000 kuvan kapasiteetti.

Nämä luvut luonnollisesti putoavat huimaa vauhtia, jos videoin paljon. En osaa yhtään arvioida, millainen videoinnin vaikutus näihin lukuihin on. Se toki riippuu paljon käytettävästä formaatista – laskeahan tämän voisi. Olen aika laiska videoimaan, mutta joskus sitä innoistuu.

Toisaalta en myöskään haluaisi ottaa kannettavaa tietokonetta reissuun mukaan sekä ulkoista kovalevyä varmuuskopiointiin. Olisi kiva nauttia lomasta eikä istua iltoja siirtämässä kuvia kortilta kiintolevylle koko ajan suorittaen. Toisaalta ajatus hukata 16000 kuvaa kauhistuttaa, jos ei olekaan varmuuskopiota. Kuvamäärät, kun ovat arvoitus.

Tämä on sellainen pohdittava asia, mitä sparrataan Petterin kanssa vielä monesti ennen reissua.

Etelä-Afrikka 2015

Käytössä oli Canon 5Dm3 sekä 7Dm2 kamerat. Katsoin arkistosta, että kuvasin tuossa reissussa vitosella 5000 kuvaa ja seiskalla 6700 kuvaa, ei siis paljoa, kun vertaa nykypäivän kuvamääriin, mitkä kasvaneet älyttömästi sarjakuvauksen nopeuduttua.

Jos sarjakuvausta pitää matalana eli ottaa pois 20 fps tulituksen pysyy kuvamäärät varmasti aisoissa. Jos hyödyntää 20 fps ja tilanteita onkin paljon, joissa sarjakuvausta käytetään paljon muuttuu tilanne nopeasti.

Toisaalta meille on nyt tulossa ainakin kaksi tehokasta kuvauspäivää enemmän kuin tuossa reissussa, joten luvut eivät ole suoraan verrannollisia tuoltakaan osin. Deletoitavaa kuvaa syntyy varmuudella!

Tuotteet, joista mainittu

Mrjan Gear Boris IV -reppu

Mrjan Gear Velcro pocket eli velcro varustetaskut S ja L -kokoiset

HähnelinHLX-E6NH akku

SanDisk SDXC Extreme Pro UHS-I muistikortit

 

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!