Kohinanpoisto sekä terävöitys Lightroom & Topaz DeNoise
Tällä kertaa valitut esimerkkikuvat on sellaisia, missä on tarve kohinanpoistolle sekä terävöitykselle. Näitä aiheita muutama seuraaja kyseli. Näytän omat suoritteet seuraavissa esimerkeissä.
En ole kummankaan osa-alueen asiantuntija, mutta jonkinlaiset alkeet niistä hallitsen. Kuvaan myös kuuluu mielestäni kohinaa, joten muoviseksi sitä ei kannata käsitellä. Kohinaa ei myöskään tarvitse pelätä niin paljoa kuin osa välillä pelkää.
En tässä tutorialissa avaa perusteita eli Lightroomin käyttö tulee olla hallussa niin, että löytää vivut ja pensselit itse.
ESIMERKKI 1
Lähtötilanne ei jälleen ollut kummoinen. Öinen kosteus oli objektiivin linssissä ja kuva oli kauttaaltaan sumea. Objektiina tässä Samyangin 14mm 2.8 MF, ISO1000.
Kuvaan laitettu valmis presetti, mistä kerroin edellisessä julkaisussa. Pohjautuu Kodak Portra 160 filmiin.
Dehaze toiminnolla vähennetty utuisuutta kuvasta, +51
Värilämpötilaa laskettu 5800->5100 kylmemmäksi
Sinisen värin saturaatiota -65
Kroppaus ketusta ennen Topazin Denoise työkalua
Topazin Denoise työkalu ehdottaa neljää valmista tai sitten voi alkaa itse säätämään. Tällä kertaa Low Light vasemmassa alakulmassa miellytti eniten omaa silmääni.
Kuvan kroppaus Topazin käsittelyn jälkeen
Seuraavassa vaiheessa ketun maskaaminen subject mask työkalulla.
Säädöt Sharpness +63
Tässä kuvassa ketun kasvoja ja silmää on terävöitetty. Eron huomaa selvästi, kun kuvaa katsoo suurennettuna.
Kuvaan kontrastia lisää +39. Tässä on hyvä huomata, että säädöt alkaa nollista mitä on kuvaan tehty ennen Topazin käyttöä. Säädöt on siis kuvissa, mutta et näe enää tämän version säätimissä niitä.
Rajataan utuista taivasta pari lehteä pois, vähän tiukempaa rajausta vasemmasta yläkulmasta luopuen.
Takaosan metsä on hieman haalea. Laitetaan siihen maski brushilla: Valoitus EV -0,27 ja kontrastia +55.
Saamme taustan hieman tummenmaksi ja kontrastikkaammaksi. Nyt kuvan etuala vie liikaa huomiota, otetaan huomio siitä pois seuraavassa vaiheessa.
Kolmas maski kuvalle brushilla etualaan ja valoitus -1,07 EV ja kontrasti +27.
O-kirjain maskissa ainakin Windows versiossa näyttää valitun alueen ja sillä sen saa myös punaisen pois, että näkee säätöjen vaikutukset.
Etualasta tuli tummempi ja se ei enää vie samalla tavalla huomiota. Kuva on valmis ja siitä voi tehdä rinnakkaiskuvan vielä tiukemmalla rajauksella alimmaksi.
Väliin tein vielä hieman lämpöisemmän version myös. Osa tykkää lämpöisimmistä kuvista. Tässä on vain värilämpötilaa säädetty hieman ylös.
ESIMERKKI 2
Maatkotka vastavaloon lumella, haastavat valotusolosuhteet.
Lähtötilanne tähän maakotkaan oli alivalottunut kuva sekä “hieman” huono sommittelu.
Hyvää valotuksessa on se, ettei valotus ole puhki. Hyvä työkappale siis. Lähdetään käsittelemään tämä kuva hyvin perussäädöillä ilman valmiita presettejä ja sitten kohteen terävöitys.
Korjataan valoitus +1,49 EV sekä lisätään kontrastia +67. Saadaan kuvasta helpommin jatkosäädettävä.
Kuvan rajaaminen. Kotka on jo lähtötilanteessa katkennut/leikkaantunut siivistä, joten ehkä luonnollisin rajaus on, että maakotka on juuri saapumassa kuvaan.
Tämän jälkeen linnun paikalliset säädöt. Masking ja subject mask. Maskia joutui hieman korjaamaan -> subract brush eli poistetaan automaattisesti valittua aluetta siipisulkien välistä.
Aiemmin olen kertonut, että maskin normaali väri on punainen ja sen sai Windows ympäristössä O-kirjaimella näkyviin ja pois maskin ollessa valittuna. Masking valikosta pystyy myös vaihtamaan tämän värin, koska joskus toinen väri toimii taustaa vasten selkeämpänä kuin punainen. Tässä esimerkkinä vaaleanvihreä.
Kun maski oli valmis, tehtiin sille paikalliset säädöt:
Valotuksen korjaus +0,4 EV, sharpness +87, contrast +40
Viimeisessä vaiheessa maakotkan maskille tehdään invert mask eli käänteinen maski. Tämä valitsee suoraan kaiken muun kuva-alasta kuin tuon vihreän aiemmin esitellyn alueen. Tähän alueeseen valotuksen laskua -1EV, highlights -35 ja conrast +35. Tässä siis osittain kumotaan alkuperäinen valotuksen nosto taustasta.
Kuva olisi nyt valmis, mutta laskeutuuko maakotka väärästä suunnasta?
Transform -> flip horizontal. Nyt maakotka laskeutuu oikeasta suunnasta eli vasemmalta ja on menossa oikealle eli lukusuuntaan. Näitä käännöksiä harvemmin tulee tehtyä, mutta voitettiinhan Vuoden Luontokuva kilpailukin vastaavalla hienosäädöllä yhtenä vuonna.
ESIMERKKI 3
Viimeisenä hyvin yksinkertainen kohinanpoisto- ja terävöitysohje, mitä tulee eniten itse käytettyä. Usein käsittelyt eivät ole niin pitkiä ja raskaan oloisia kuin aiemmissa esimerkeissä. Otin tarkoituksella osan kuvista haastaviksi erimerkeiksi.
Alkuperäinen kuva.
Kuvaan tiukempi rajaus. Pitäisikö mäyrän katsoa oikealta vasemmalle?
Masking työkalulla valitaan background. Valitsee tosi hienosti taustan.
Noise +67 pehmentää taustaa ja poistaa kohinaa. Irroittaa osaltaan kohdetta hieman taustasta.
Contrast +67 tummentaa hieman taustaa kontrastin kautta.
Valitaan subject mask ja tehdään mäyrään terävöitys sharpness +70.
Ei isoa vaikutusta, mutta pieni.
OIKAISUVINKKI: Voit myös laittaa Noise +67 arvon koko kuva-alalle ja sitten mäyrän terävöityksessä asettaa sen maskin arvon -67, jolloin kohinanpoisto poistetaan tuolta alueelta. Tämä toimii tapauksissa, jos taustaan ei maskilla kohdenneta mitään muita säätöjä.
Viimeisenä kuvaan laitettu jälleen suosikki presettini ja se on valmis.