Kuvankäsittelyn osuus – työkaluna Lightroom 3

0

Kuvankäsittely on iso osa nykypäivänä valokuvausta ja siihen käyttöön löytyy paljon ohjelmia. Itse käytän peruskäsittelyssa Adobe Lightroom 3:sta, joka on edullinen, mutta silti kattava ja monipuolinen ohjelma.
Kuva-arkistojen hallinnointi ja kuvien säätäminen on yksinkertaisen helppoa.  Kaikki säätötyökalut löytyy “develop” välilehden alta reunasta liukusäätimillä.

Seuraavassa vähän karhukuvista ja niiden muokkauksista esimerkkejä:

Ensimmäisenä kuva on rajattu eli “cropattu”  rajaustyökalulla haluttuun rajaukseen. Sitten kuvasta säädetty valkotasopainoa lämpöisemmäksi, lisätään kontrastia sekä vähän saturaatiota. Viimeisenä on tummennettu vinjetointi työkalulla kuvaalueen kulmia.


Sade aiheutti värien haaleuden sekä korosti oikein harmaata kalvoa mitä digikuvissa esiintyy. Työnkulku on tässäkin aloitettu rajauksesta, jonka jälkeen valkotasopainoa on nostettu lämpöisempään suuntaan. Kontrastia on lisätty sekä saturaatio. Tässä tapauksessa saturaatio nosti liikaa tiettyjä sävyjä, joten liilaa ja sinistä on poistettu reippaasti. Pientä terävöitystä on lisätty sekä mustaa sävyä lisätty, jolloin ns. harmaa kalvo katosi kuvasta lopullisesti. Yleensä pelkän kontrastin lisääminen auttaa tähän. Lopuksi perinteisesti tyyliini kuuluvaa vinjetointia kulmiin.


Aika samasta paikasta kuvattu kuin edellinen ja sää oli vastaava. Ainoastaan mustaa sävyä ei tähän lisätty kuin vinjetoinnin muodossa kulmiin ja reunoihin.

Perinteinen rajaustyökalu ja vähän tiukempaa rajausta otsosta tähän kuvaan. Rajauksen jälkeen kuvan lyhyempi sivu on orginaalissa edelleen 2700 pikseliä pitkä. Pidän itse sääntönä etten alle 2000 pikselin rajaa lyhyempää sivua. Valkotasapainoa on nostettu lämpöisempään suuntaan. Pinkkiä, vihreää sekä vaalean vihreää värikanavaa on laskettu, kun muita on korostettu saturaatiota lisäämällä. Valotusta on pudotettu -0.30 aukkoa. Lisäksi kontrastia on lisätty sekä kulmiin lisätty kevyttä vinjetointia, joka osaltaan tummentaa taustaa.

Yhteenvetona oman kuvankäsitelyn ABC:
– rajaus
– roskien poisto Spot removal työkalulla
– valkotasapaino
– valotuksen tarkastus
– kontrastin säätö
– saturaatio
– vinjetointi

Kun hierotaan vähän enemmän niin:
– fill lightilla valoisuutta kuvaan ja varjoja auki
– vibrancella maisemakuviin väriä, varsinkin jos vedetään reilusti yli värit
– yksittäisten värikanavoiden säätöä, jos saturaatio tai vibrance menee yli
– terävöitys
– kohinanpoisto

Loppujen lopuksi todettakoon että jokainen muokkaa kuvastaan oman näkemyksensä mukaisen, jos jaksaa muokkaa ollenkaan. Itse suosittelen!

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!