Kuvakulmalla on iso merkitys lopputulokseen, kun vesilintuja kuvaillaan. Olen viisi vuotta sitten kirjoittanut aiheesta, mutta nostetaan aiheutta uusin kuvin ja esimerkein.
Matalalta kuvattuna tausta jää mukavasti kauaksi kohteen taakse ja sitä myöten piirtyy lähes objektiivillä kuin objektiivillä pehmeäksi kuvattaessa isolla aukolla. Kuva saa myös enemmän sisältöä ja maisema on mahdollista saada mukaan kuvattaessa laajemmilla polttoväleillä.
Artikkelin kuvassa eli ensimmäisessä kyhmyjoutsen on kuvattu lähes vedenpinnasta. Vedenpinnan tasoon pääseminen on usein hankalaa ilman apuvälineitä tai varusteita.
Tämä alkaa jo olemaan mahdollinen paikassa kuin paikassa, jos fyysisesti vain pystyy menemään makuulle tai istumaan. Makuualusta tai muu istuinalunen suojaa hyvin vaatteita rannoilla kontattaessa.
Perinteinen lintukuva eli seisaalteen otettu. Tässä on taustaa saatu jo pehmeäksi, mutta pienemmällä aukolla ja kroppikennolla tausta tuskin olisi yhtään pehmeä. Tätä ja edellistä kuvaa kun vertaa niin huomaa että matalammalta otettu kuva on huomattavasti mielenkiintoisempi, ainakin minun mielestäni.
ESIMERKKI 2
Polviltaan/istualteen: Jalustalta noin 40 cm korkeudesta. Kuvassa on hallittu syväterävyys ja vain kohde on tarkkaa. (7D mark2, 500mm & f4)
Kyykystä noin 90 cm korkeudesta otettu. Syväterävyys alkaa kasvamaan. (7D mark2, 500mm & f4)
Seisaalteen otettu kuva noin 170 cm korkeudesta. Syväterävyys kattaa kummatkin linnut. Kuva on selkeästi jälleen tylsempi kuin ensimmäinen.
SUOSITUS
Artikkelin kirjoittaja suosittaa että ottakaa mukaan makuualusta tai jumppa-alunen luontoon, makoilkaa tai istuskelkaa rannoilla. Siinä ohessa voi lintuja räpsiä ja varmasti tulee kivempiä kuvia kuin yläviistosta kuvattaessa :).