Kuvakulmalla on iso merkitys, mutta piilokojussa sitä harvoin voi muuttaa
Yksi lempiaiheitani on matala kuvakulma ja otan sen tällä kertaa käsittelyyn piilokojukuvauksessa suurpetojen osalta.
Piilokojuissa kuvakulma on kiinteä, jos kojussa ei ole matalankuvakulman kuvausaukkoa. Harvoissa kojuissa sitä on, mutta nykypäivänä kääntyvien näyttöjien ja asiakkaiden vaativuuden lisääntyessä niitä pitäisi olla enemmän. Koen tämän myös myyntivaltiksi, koska matala kuvakulma mahdollistaa erilaiset otokset tunnelmaltaan sekä syväterävyydeltään. Osa piilokojuyrittäjistä tämän jo tarjoaa osassa kojuistaan.
Lähes aina kuvauskorkeus on rakennettu suhteellisen mukavaksi kuvata istualteen tai pitkien ihmisten osalta polviltaan lattialta. Tämä ei toki pidemmän päälle ole kovin mukavaa, mutta koska luontokuvaus olisi? Lopputulos kuitenkin riippuu maastosta sekä käytettävästä optiikasta, että missä kulmassa kuvattava kohde on taustasta ja saako sitä miten siitä erotettua (kuvattavan kohteen etäisyys taustaan sekä kameraan).
Jos koju sattuu olemaan vähän alempana kuin kuvattava maasto tämä voi toimia. Usein kuitenkin koju on samalla tasolla lakean maan kanssa, jolloin tullaan siihen tilanteeseen, että varsinkin lähempänä olevia kohteita kuvataan jopa yläviistosta ja tämä ei ole eduksi kuvalle.
Lähes aina piilkojukuviin varsinkin suurpedoista liittyy jonkinlainen ravintohoukuttimen käyttö. Tämä usein kuluttaaa maastoa mikä myös näkyy korkeamasta kuvakulmasta helpommin. Matalan kuvakulman avulla pystytään myös estämään maaston mahdollisen kulumisen näkyminen kuvissa.
Matala kuvakulma mahdollistaa myös tunnelmallisemmat otokset varsinkin, jos kohde tulee lähietäisyyydelle. Matalan kuvakulman operointi on myös vaikeampaa varsinkin peilillisillä kameroilla ja on aika armoton virheille hyvin kapean syväterävyyyden sekä kaikkien risujen osalta. Peililliset kamerat ovat tulleet helpottamaan tätä kääntyvine näyttöineen sekä älyttömän hyvien tarkennusominaisuuksien myötä.
Kuitenkin pitää muistaa niinkuin ruletisssa, että etualan ns. risut värikkäine lehtineen ovat myös kuvakulman suola, koska niistä saa kivan etualan kuviin riippuen etäisyydestä ja käytettävästä aukosta. Tässä uhkapelissä voi myös voittaa entistä hienomman kuvan.
Arviolta 60 cm ero korkeussuunnassa
Kojukuvat usein toistavat toisiaan, mutta tilanteet ja valot vaihtelevat. Yhtenä vaihtuvana voisi tuoda esiin kuvakulman, niissä paikoissa missä on mahdollista kuvata matalasta kuvakulmasta kasvillisuuden seasta.
Usein etualan kasvillisuus on enemmän etu kuin haitta, kun haetaan kapean syväterävyyden kuvia hienolla etualan bokehilla.
Keräsin alle kuusi kuvaparia, jotka on otettu samoista tilanteista, mutta ei toki täysin samaan aikaan, koska omaan vain kaksi kättä ja yhden silmäparin.
Tämä kokonaisuus on operoitu joko kojun lattian läheisyydessä kääntyvän näytön avulla tai sitten vähän ylempänä videopäässä kiinni olevaa objektiivi kameran etsimisestä.
Matalan kuvakulman kuvat ovat esimerkeissä ensimmäisenä ja kuvattu EF 100-400 telezoomilla, mistä kirjoitin omassa artikkelissa: Joustavaa ja monipuolista kuvausta telezoomilla.
Pulpetissa eli kojun pöydässä oli kiinni Manfroton videopäässä EF 400 2.8 II optiikka. Kummissakin kuvissa on ollut käytössä objektiivin suurin mahdollinen aukko minimaalisen syväterävyyden aikaan saamikseksi, mutta myös siksi, että pimenevässä syysillassa ei valoa ole kauheasti ylimääräistä.
Yhteenveto
Meillä on Suomen maalla hienoja mahdollisuuksia päästä kuvaamaan eläimiä piilokojuista ja se kiinnostaa myös maailmalla. Miksi emme siis pistäisi parastamme ja kuvaisi parhaita kuvia mahtavista eläimistämme mitä teknikka nykypäivänä mahdollistaa.
Kun olosuhteet ja kalusto ovat ainoat erottuvat tekijät niin silloin usein taito korustuu sekä myös tuuri säätilojen ja tlilanteiden osalta. Eniten ehkä tilannelukutaito käyttäää tilanne hyväksi oikein oikealla polttovälillä.
Jos kysymme matalaa kuvakulmaa tarpeeksi usein, saammeko niitä enemmän?
Esimerkki 1
[twenty20 img1=”18974″ img2=”18975″ offset=”0.5″]
Esimerkki 2
[twenty20 img1=”18976″ img2=”18977″ offset=”0.5″]
Esimerkki 3
[twenty20 img1=”18978″ img2=”18979″ offset=”0.5″]
Esimerkki 4
[twenty20 img1=”18981″ img2=”18980″ offset=”0.5″]
Esimerkki 5
[twenty20 img1=”18983″ img2=”18982″ offset=”0.5″]
Esimerkki 6
[twenty20 img1=”18984″ img2=”18985″ offset=”0.5″]