Kuvaajan vuosi 2009

Ensimmäinen kuva vuodelta 2009. Seurasimme vuoden vaihdetta takapihallamme kuvaten naapurin ampumia isoja raketteja vähän erilaisesta kuvakulmasta.

Seuraavassa kappaleittain miltä vuosi 2009 näytti kuvin ja tekstein:

1. Vuoden ensimmäinen kuvausreissu suuntautui Utön majakkasaarelle ajoittuen 8.-11.1.2009. Reissun järjesti Pro Luontokuva. Neljän päivän aikana saimme nauttia tuulesta, sumusta, auringonnousuista ja -laskuista, lumesta, tähtitaivaasta, täydestä kuusta jne. Reissu oli erittäin onnistunut ja asettaa seuraavalle Utö käynnille valtavat paineet säänpuolesta, jotta parempaa kuvamateriaalia olisi helppo ottaa. Olin erittäin tyytyväinen reissuun ja sen lopputulokseen kuvauksellisesti.

2. Lauttasaaren häirikkö joutsenet pääsivät uutisiin paikallislehdissä tammikuussa nokittuaan ulkoilijoita sekä seuraten heitä pitkin metsiä. Pääsin paikalle kuvaamaan joutsen perheen käytöstä 14.1, kun ne lähtivät rannan poikki oikaisseen miehen perään metsään. Aikuisten käytös oli agressiivista millaiseen en ole ennen törmännyt niin päin että lintu jahtaa pakenevaa ihmistä pitkin metsää (ihmisen lähestyessä joutsenen olen nähnyt käyttäytyvän samoin).

3. Kuningaskalastaja oli saapunut Fiskarssiin. Havaintoja ja kuvia tupsahteli komeasta linnusta internettiin, joten paikalla oli mentävä käymään katsomaan tätä komeaa lintua muutaman kuvan toivossa. Saavuimme aamulla 9.2 paikalle Joakimin kanssa, pienen etsimisen jälkeen lintubongari löysikin kuningaskalastajan istuskelemasta oksalla. Etäisyyttä oli paljon, mutta uudelleen rajaamalla kuvista sai jälkikäteen kelpoja otoksia.

4. Viiksitimalien kaislikko on jäätynyt vihdoin. Maaliskuussa alkoi viiksitimalien kaislikko olemaan turvallisen jäässä, jotta kuvaaminen oli turvallista. Kävin kahtena päivänä 8 ja 19.3 kuvaamassa näitä upeita lintuja niiden omassa ympäristössään. Ehdottomasti suosikkilintujani!

5. Taas mennään ja nimittäin Jurmoon. Talvinen Jurmon saari kutsui kuvaajia viettämään nelipäiväisen viikonlopun saaressa 26.-29.3.2009. Mökki-isäntä Klasu tuli jenkki lava-autollaan hakemaan meidät satamasta tavaroineen. Kolmatta vuotta peräkkäin saarella kevät talvesta ja taas saari näytti ihan erilaiselta. Lunta oli riittävästi, kaikki kolot ja onkolot olivat täynnä lunta tuulen puhaltaessa pinnan tasaiseksi. Reissulta syntyi paljon uudenlaista materiaalia saaresta ja talvisesta saaristosta. Ensi vuonna uudestaan viimeistään.

6. Muuttolinnut saapuivat Finnoon jätevesialtaalle pitkin huhtikuuta. 15.4. seurasin nokikanan puuhastelua altaassa tutkien reviiriä, kunnes se yhtäkkiä havaitsi vihollisen, tunkeutujan! Tennispallo oli lipunut sen alkueelle. Lyhyen tuijotus kilpailun jälkeen nokikana meni nokkasemaan palloa, joka pakeni iskun voimasta pinnanalle, josta luonnollisesti pompahti takaisin pinnalle. Tämä vasta nokikanan suututti nokkasemaan vielä kovempaa, pallon vastatessa pompahtamalla vauhdikkaammin pinnalle. Muutaman iskun jälkeen nokikana luovutti pallon lipuessa pois päin.

7. Olin lähdössä kaupunkiin kuvaamaan, kun pihaan päästyäni sankka savu kiinnitti huomion. Samaan aikaan läheiseltä tieltä alkoi kuulua paloautojen ääntä, nyt palaa jossakin! Paloautot kääntyivät Haukilahden vesitornille ja itse käytin etenemiseen metsäpolkuja kohti savun lähdettä. Yllätykseksi paikalla paloi yllättävän isolta alueelta metsää, joka oli lähtöisin kanervikkoon jätetystä kertakäyttögrillistä. Palokunta sai maastopalon nopeasti hallintaan, jonka jälkeen poliisikin saapui ihmettelemään asiaa. Palo keräsi paljon yleisöä läheisestä Haikaranpesä ravintolasta.

8. Hanko, saavuimme 24.5 Pro Luontokuvan päiväretkelle Hangon edustalle kuvaamaan hylkeitä. Loistava sää siunasi reissuamme, mutta hylkeitä näimme vain muutamia. Joitakin kuvia syntyi niistä sekä muista linnuista merellä.

9. Iltauinnilla. Ja missä sitä taas ollaan, no Jurmossa tietenkin. Lähdimme yllättäen Jurmoon taas, kun saimme Klasulta uuden mökin varattua 31.5-3.6. Helle suosi matkaajia sekä puusaunan löylyt kruunasivat päivät uinnin merkeissä. Loppua kohti sää huononi vesisateiseksi ja tuuliseksi, uiminen ei ollut enään turvallista. Hieno reissu, kuvia syntyi taas. Ennen kaikkea pääsin näyttämään saaristoa Jannelle ja Miikalle.

10. Oli aika jättää Suomi. Arto tekemässä viime hetken päivitystä Kukkolankoskella Torniossa ennen Ruotsiin siirtymistä ja siitä kohti Norjaa ja Lofootteja. 5.-11.7. menikin reissussa Norjassa päin. Säät suosivat alkuun, mutta muuttuivat epävakaaksi ja sateisiksi loppua kohden. Myöskään kalusto-ongelmilta ei säästytty. Autonrenkaat kuluivat takaa huolestuttavasti, yksi objektiivi murtui katki pudotessaa, tietenkin maisemaputki ja samassa kameran runko halkesi, onneksi ei kriittisesti. Onnistunut reissu kuitenkin. Ensi kerralla auto junaan ja Kittilään junalla. On tuo ajomatka Suomen läpi niin tylsä.

11. Geokätköily, alkukesästä harrastus vei mukanaan etsimään purkkeja mitä ihmeellisimmistä paikoista. Loistava ulkoiluharrastus, jota ei voi kuin suositella!

12. Suomalainen järvimaisema. Syyskuussa riitti lämpöisiä säitä, mikä sai lähtemään Enäjärvelle grillaamaan makkarat saareen veneellä. Näitä hetkiä odotellessa taas.

13. Hääkuvaukset veivät viikonloppuja kesäkaudelta paljon, tämä kuva on otettu kesäisestä Uunisaaresta elokuun loppupuolella. Ensi kesänä hääkuvaus strategiani on erilainen: ensin projektit, sitten häät. Yhdettoista häät tuli kuvattua tänä vuonna, tuli nähtyä kaikenlaista ja opittua uutta. Ennen kaikkea tuli syötyä hyvin.

14. Vanhat kuunarit lähtivät silakkamarkkinoiden aikaan 10.10. purjehtimaan kilpaa Tervasaaren tynnyri kilpailuun. Pääsin seuraamaan kilpailua ja purjehtimista ms/aux Kathrinan kannelta.

15. Syksyn synkät säät laittoivat kuvaamaan kotona, mutta mitä? Yhtenä aiheena kuvasin savua värjäten sen komeilla väreillä jälkikäteen. Hienoja yksityiskohtia löytyy savuista tutkiessa aihetta lähenpää.

16. Merisavut kruunasivat vuoden 2009. 18.12. Lauttasaaressa aamun kuvatessa koko syksyn synkkyys oli unohdettu. Maisemat olivat upeat, hieno lopetus vuodelle 2009. Joitakin kuvia tämän jälkeen vielä syntyi.

Nyt on vuosi käyty läpi kuvien osalta pikaisesti, on aika siirtyä tylsempiin yksityiskohtiin:

17. Toiminimeni ensimmäinen tilikausi on takana. Mitähän rahoilla tekisi, en nimittäin ole koskenut niihin ollenkaan. Olen säästänyt kaiken, no ehkä säästän ne vielä.

18. Kotisivuilla on tapahtunut muutoksia, syksyllä avaama blogi toi kävijöitä lisää sekä joulukuussa sivut täydentyivät uudella gallerialla. Kävijöitä riitti vuonna 25663, joista 14681 oli uniikkeja. Dataa siirtyi 32.37 gigaa. (kerätty 28.12.2009)

Eniten kävijöitä tuli digicamera.netistä 1577 ja toisena kulmassa.fi 1050. Käytetyin hakusana millä löydettiin sivuille oli Tuomas 791 kpl, Heinonen 780 kpl, Canon 716 kpl ja 7D 711 kpl.

19. Kuvatoimistomyynti on kasvamaan päin ja kuvia lähtee maailmalle tasaseen tahtiin, selvää nousua on ollut havaittavissa. Ehkä olen oppinut kuvaamaan vähän :)

20. Lightroomin catalogissa on vuodelta 2009 16105 kuvaa, paljonkohan on tuhottu, jos tuollainen määrä on jäänyt jäljelle.

Mitä vuonna 2010, no tietenkin paljon hyviä kuvia!
Reissuista on varmistunut Jurmon kuuden päivän reissu huhti-toukokuun vaihteeseen. Kökariin ehkä alku kesäkuusta, ja tulisiko sitten Norja taas… ?

TILAA ILMOITUS UUSISTA JULKAISUISTA!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here